15-04-16

Verkeersongeval E40

 

IMG_2404.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Verkeersongeval E40

IMG_2330.JPG

IMG_2335.JPG

IMG_2343.JPG

IMG_2347.JPG

IMG_2353.JPG

 

IMG_2362.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Verkeersongeval E40 - Vrachtwagen en personenwagens Nieuwpoort - Oostduinkerke

Foto's Victor Mahieu

IMG_2228.JPG

IMG_2218.JPG

IMG_2241.JPG

IMG_2243.JPG

IMG_2257.JPG

IMG_2259.JPG

IMG_2267.jpg

IMG_2302.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

14-04-16

31 dodelijke slachtoffers bij woningbranden!

 

31 dodelijke slachtoffers bij woningbranden!

Op het moment van het schrijven van dit bericht (14 april 2016) zitten we reeds aan 31 dodelijke slachtoffers, evenveel als het totale aantal slachtoffers door woningbranden in Nederland in heel 2015, en reeds meer dan de helft van het totaal aantal slachtoffers vorig jaar in België (57)!
De meeste slachtoffers van woningbranden bevinden zich in Vlaanderen en gebeuren vooral tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag. Naarmate de leeftijd stijgt, stijgt ook het aantal dodelijke slachtoffers. De meeste branden onstaan in de keuken en in de woonkamer.

Dat er nog heel wat werk aan de preventiewinkel is, hoeft dus weinig betoog! "Meer dan ooit moeten we met de verschillende organisaties die zich met brandpreventie bezighouden, brandweer, overheden, industrie, partnerorganisaties en verenigingen de krachten bundelen om te komen tot een brandveilige(re) samenleving", zo zegt directeur Koen Maertens.
Oscare is alvast bereid om een spreekwoordelijk tandje bij te steken! We willen in 2016 nog meer inzetten op brandveiligheid om met educatieve projecten en campagnes, kinderen en jongeren, senioren en andere kwetsbare doelgroepen te bereiken. Aan de hand van de onderste banner (downloaden) willen wij mensen bewust maken van het plaatsen en testen van rookmelders en het aanleren van een vluchtplan. We roepen dan ook op om infographic en banner massaal te delen via Facebook en Twitter.

Brandveilig leven kan je leren en liefst vandaag nog!

Meer informatie? Contacteer Peter Van Rossum, Communicatie Oscare vzw, peter.van.rossum@oscare.be, GSM: 0478/65.44.03.

Bestel nu hier jouw rookmelders.

 
 
 

Download de infographic en/of de LeefBrandveilig banner via deze link en deel deze via sociale media met de hashtag #leefbrandveilig.

Facebook Like ButtonTweet Button

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zes gewonden bij ongeval op E40 in Oostduinkerke

Zes gewonden bij ongeval op E40 in Oostduinkerke

14/04/16 om 14:46 - Bijgewerkt om 15:21

Bij een verkeersongeval op de E40 in Oostduinkerke zijn donderdagmiddag zes gewonden gevallen.

Zes gewonden bij ongeval op E40 in Oostduinkerke

De autosnelweg richting Frankrijk was een tijdje helemaal versperd. Ondertussen is de linkerrijstrook terug beschikbaar voor het verkeer, meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

 
Zes gewonden bij ongeval op E40 in Oostduinkerke

 

De kettingbotsing gebeurde rond 13.45 uur op de E40 richting Frankrijk. Bij het ongeval waren een vrachtwagen en twee auto's betrokken. In totaal moesten zes mensen afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Twee slachtoffers zouden ernstige verwondingen opgelopen hebben.

 
Zes gewonden bij ongeval op E40 in Oostduinkerke

 

Ondertussen is enkel de rechterrijstrook nog versperd. De vrachtwagen ligt immers nog in de gracht en moet nog getakeld worden.

(Belga - Foto's JT)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zes gewonden bij ongeval op E40 in Oostduinkerke

Zes gewonden bij ongeval op E40 in Oostduinkerke

 
 
 
Bart Boterman
14/04/16 - 14u19  Bron: Eigen berichtgeving
 

video Bij een verkeersongeval op de E40 in Oostduinkerke zijn donderdagmiddag zes gewonden gevallen. De autosnelweg richting Frankrijk was een tijdje helemaal versperd.

Het ongeval gebeurde toen de bestuurder van een Skoda -die een aanhangwagen voort trok geladen met fietsen- stopte omdat een tweewieler op de weg was gevallen. In die wagen zaten vier personen. Ook een automobilist die achterop reed, een vriend van de Skoda-bestuurder, stopte om de fiets terug op te helpen laden.

Beide wagens stonden aan de kant, maar werden bij het vertrekken aangereden door een vrachtwagen. Daarna belandden de truck en de twee auto's in de gracht. Zowel de trucker, de helpende automobilist als de vier inzittenden van de Skoda raakten gewond.

Na het ongeval werden vier ambulances opgeroepen en drie MUG-teams. Ook de MUG-heli kwam ter plaatse en landde op de snelweg. Die werd een tijdje volledig afgesloten. Ondertussen is de linkerrijstrook terug beschikbaar voor het verkeer, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De vrachtwagen ligt immers nog in de gracht en moet nog getakeld worden.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwe burgemeester Nieuwpoort kiest resoluut voor nieuwe prioriteiten

Villa Hurlebise niét verkopen, historische gevels behouden en 11.11.11-bosje blijft bestaan

Nieuwe burgemeester Nieuwpoort kiest resoluut voor nieuwe prioriteiten

Nieuwe burgemeester Nieuwpoort kiest resoluut voor nieuwe prioriteiten

“We doen ons uiterste best om de talrijke waardevolle gevels te bewaren”, zegt Geert Vanden Broucke. Foto: vln

Nieuwpoort -

Villa Hurlebise liever niet verkopen, de bedreigde gevels op het marktplein behouden en het 11.11.11-bosje moet geen plaats ruimen voor nieuwe woonkavels. De nieuwe burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke (CD&V) laat na een vlotte overdracht na het overlijden van burgemeester Roland Crabbe meteen in zijn kaarten kijken.

Geert Vanden Broucke heeft al een duidelijke kijk over hoe hij en zijn team met Nieuwpoort verder willen. “Het is uiteraard de bedoeling om tal van grote projecten die Roland Crabbe samen met ons in gang heeft gezet, verder af te werken”, verzekert de burgemeester. “Ik denk daarbij aan de verdere vernieuwing van de straten, het inrichten van Bommenvrij als academie en kunstatelier, de ingrijpende nieuwe invulling en uitbreiding van het jeugdcentrum en, samen met de diensten van de Vlaamse overheid, de realisatie van de indrukwekkende waterkeringswerken in de haven als bescherming tegen zware stormen.”

De burgemeester kiest echter ook voor enkele opvallende nieuwe accenten en laat niet na om daarbij zijn eigen persoonlijke voorkeur mee te geven. “Wij mogen onze stad niet verkopen, maar moeten zorgen voor een gezonde mengeling van eengezinswoningen en flatgebouwen en jonge gezinnen de mogelijkheid geven om hier te kunnen wonen. We mogen ook niet vergeten dat Nieuwpoort-Stad door de quasi totale heropbouw na WO I veel mooier werd dan ervoor. We zullen ons uiterste best doen om de talrijke waardevolle gevels te bewaren. Er komt een nieuw gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de historische binnenstad die ons moet toelaten om een duidelijke visie te ontwikkelen over wat kan en wat niet kan. Een adviesgroep Waardevolle Gevels is onlangs opgericht en die kan heel wat nuttig werk leveren. Zo zullen we er alles aan doen om de bedreigde gevels op het marktplein te behouden”, vertelt de burgemeester.

Geen verkaveling

Een groener Nieuwpoort staat ook hoog op de prioriteitenlijst van de burgemeester. Dat blijkt overigens al uit het feit dat het 11.11.11-bosje tussen Albert I-laan en de Jozef Cardijnlaan geen plaats zal moeten maken voor een verkaveling, zo blijkt. Heel wat bewoners hadden daartegen geprotesteerd ook al omdat het bos er destijds kwam om een goed doel te steunen en veel kinderen er een boompje hadden aangeplant.

“Het waardevol bos blijft en het is eveneens de bedoeling om de aanpalende parking te vernieuwen”, bevestigt Vanden Broucke. “De aanpalende kinderboerderij wordt geherwaardeerd. Ik ben zeker groen-minded. In een stad moet je alle seizoenen kunnen zien.”

Het bestuur koos er destijds voor om de befaamde Villa Hurlebise niet als toerismekantoor in te richten, maar te verkopen. De burgemeester zou dit nu graag teruggedraaid zien. “De verkoopprocedure loopt nog enkele maanden, maar als het dan niet verkocht is, wil ik er toch een toeristische invulling aan geven.”

Er zijn ook plannen om de site langs de kaai, waar momenteel pakhuizen en loodsen liggen, grondig aan te pakken. “Alles moet daar weg tegen 2020, dat was de afspraak. Een Duits bedrijf heeft al heel wat belangstelling getoond om de site te ontwikkelen. We zullen er echter nauwlettend op toezien dat dit scharnierpunt niet met van alles en nog wat volgezet wordt. Een degelijk project moet stad en bad echt dichter bij elkaar brengen.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De SAM SIMON

De SAM SIMON, het bekende Sea Shepherd schip, zal aanmeren in Antwerpen.

Locatie: Verbindingsdok – Westkaai Antwerpen centrum (vlakbij de Londenbrug en het MAS).

Het schip is open voor het publiek op 21, 22, 23 en 24 april.

21/4 : 11-17u

22/4 : 11-20u

23/4 : 10-17u

24/4 : 10-17u

Een bezoek is gratis, vooraf inschrijven is niet nodig.

Op zaterdag en zondag organiseren we een kids’ corner.

We organiseren een loterij met als prijs: dinner voor twee op de Sam Simon; in gezelschap van de crew. Het dinner vindt plaats op zaterdag 23/4 om 18u.

Tickets (€10) zijn te koop op het schip en aan de infostand op de kade. Een onschuldige hand de 3 winnende duo’s aanduiden.

Op de kade staat een info- en merchandise stand.

Sea Shepherd Belgium ambassadeur Tom Waes is op zaterdag 23/ vanaf 16u aanwezig op de Sam Simon. Indien u onze ambassadeur wil interviewen, kan u contact opnemen met directeur Anne Van Ingelgem.

In een vorig leven was de Sam Simon een Japans harpoenschip. Nu maakt het schip deel uit van “Neptune’s Navy”, de vloot van Sea Shepherd.

Sam Simon – een van de makers van de animatiereeks “The Simpsons” – schonk het schip aan Sea Shepherd.

Beeldmateriaal : https://www.youtube.com/watch?v=jf6SfepF87g

Anne Van Ingelgem, directeur Sea Shepherd Belgium vzw

+32 471 47 67 69

anne@seashepherd.be

Anne Van Ingelgem

Director Sea Shepherd Belgium vzw

anne@seashepherd.be

info@seashepherd.be

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

13-04-16

De Grutto

De Grutto

grutto 1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-16

Vergane glorie

4.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Voor wie zot is van brandweerwagens

Voor wie zot is van brandweerwagens  
via deze link vind je alles van verkoop
http://www.io-auctions.com/auction/auction/categories.asp?s=2D3525D9373E461795E200B56A2DC62F&lang=nl&did=2084&utm_source=SendBlaster&utm_
medium=email&utm_term=2084&utm_content=2084&utm_campaign=2084

2872059-c1656eb4545970a526cf5c3249144938.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

‘10/04/2016: middenbrand nieuwpoort’

IMG_1967.jpg

IMG_1968.jpg

IMG_1970.jpg

IMG_1972.jpg

IMG_1976.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

10/04/2016: buitenbrand veurne’

10/04/2016: buitenbrand veurne’

IMG_1979.jpg

IMG_1984.jpg

IMG_2007.jpg

IMG_2016.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-16

Helikopter redt man na fout gelopen huwelijksaanzoek

Helikopter redt man na fout gelopen huwelijksaanzoek

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/ookdatnog/1.2624988

De brandweer van Morro Bay in Californië heeft een man van een 183 meter hoge berg geplukt. Michael Banks had die berg illegaal beklommen om via facetime zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Na haar jawoord was de klimmer blijkbaar het noorden kwijt, want hij daalde via een verkeerde route de berg af, waarna hij vast kwam te zitten. Hij zal moeten opdraaien voor de kosten van de reddingsoperatie.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

brandweer redt jonge vogeltjes uit boom

Bron YT - Michel van Bergen

Bron YT - Michel van Bergen

3k

8

Hartverwarmend: brandweer redt jonge vogeltjes uit boom

Diertjes konden niet op eigen kracht naar beneden

Zin in een glimlach op je gezicht? De brandweer in Houten heeft vrijdag vijf jonge vogeltjes uit een boom gered. De pasgeboren diertjes zaten hoog in een nest en konden niet op eigen kracht naar beneden komen.

Buurtbewoner Annemarie van den Doel zag de kuikens in de boom: “Je kon zo zien dat die arme drommels er niet uit durfden. Ik had geen idee wie de eigenaar was, dus heb ik maar de brandweer gebeld. Gelukkig vonden ze het belangrijk genoeg.”

Brandweerman Rolf, zelf vader van twee kinderen, weigert zichzelf een held te noemen. Maar trots is hij wel: “Als je dat paniekerige gekwetter van die beestjes hoort, neemt de intuïtie het over van je ratio. Dan focus je je op één doel: die vogeltjes moeten uit die boom.”

De kuikens zelf liggen in afwachting van hun baasje bij te komen op een lekker warme handdoek in de kazerne. “Volgens mij liggen ze lekker te slapen, want ze zijn muisstil”, stelt brandweerman Rolf tevreden vast.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Recreatieve strandvisserij

Recreatieve strandvisserij, kon me ogen niet geloven, geef mij maar de man of vrouw met de hengel. Hopende dat de fuiken en altijd maar groter wordende kartenetten voorzien zijn van een voornet anders mogen we fluiten achter onze bruinvissen en zeehonden, een valkuil voor zeezoogdieren.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

10.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

10-04-16

Grote brand verwoest varkensbedrijf in Oirschot: 'Geluid van krijsende varkens erbarmelijk'

Grote brand verwoest varkensbedrijf in Oirschot: 'Geluid van krijsende varkens erbarmelijk'

http://www.omroepbrabant.nl/?news%2F247129992%2FGrote+brand+verwoest+varkensbedrijf+in+Oirschot+Geluid+van+krijsende+varkens+erbarmelijk.aspx

OIRSCHOT - Een grote varkensstal in Oirschot is woensdagavond volledig door brand verwoest. Ongeveer tienduizend varkens en biggen vonden in de vlammenzee de dood.

De brand brak woensdagavond rond zeven uur uit bij het bedrijf aan de Notel. Het vuur sloeg over naar een tweede stal. Dikke zwarte rookwolken waren tot ver in de omgeving te zien. Ook waren er explosies te horen.

Rond negen uur nam de brand in hevigheid af. Om half elf had de brandweer het vuur onder controle.Onderzoek naar brand
De Veiligheidsregio en de brandweer waren woensdagavond lange tijd niet bereikbaar voor informatie. Later op de avond liet een woordvoerder weten dat de politie een onderzoek gaat instellen naar de oorzaak van de brand.

Volgens officier van dienst Andy van Schaik is de brand begonnen in een van de stallen en greep het vuur snel om zich heen. "We hebben het huis, een grote en een kleine schuur kunnen behouden. We laten de rest gecontroleerd uitbranden."

Nog geen duidelijkheid over asbest
Volgens een buurtbewoner zei de politie dat er grote hoeveelheden asbest zijn vrijgekomen. Het oude gedeelte van de stal had waarschijnlijk daken met asbest. Volgens Van Schaik zijn er geen giftige stoffen gemeten. Hij weet nog niet of er ook asbest is vrijgekomen. "Nader onderzoek moet dit uitwijzen."

Ook burgemeester Ruud Serverijns kwam poolshoogte nemen bij de varkensstal. "Een dramatische gebeurtenis. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Helaas was er wel veel dierenleed. Duizenden varkens zijn omgekomen."

'Erbarmelijk'
Een buurtbewoner zag hoe het vuur om zich heen greep. “Er stond zoveel wind en daardoor ging het enorm hard. Het geluid van de krijsende varkens was erbarmelijk.”

De brandweer was met groot materieel aanwezig om de uitslaande brand te bestrijden. Ook waren er vijf ambulances ter plaatse. Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt. Mogelijk was het voor de brandweer lastig om aan voldoende water te komen omdat het bedrijf in het buitengebied ligt.

Bedrijf failliet
De varkensfokkerij zou een maand geleden failliet zijn gegaan. Het faillissement werd volgens de website FaillissementsDossier 9 maart door de rechter uitgesproken. Ook de Kamer van Koophandel meldt dat het bedrijf failliet is.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Brandweerwagen

Men ziet ze overal opduiken, de opgekocht oude brandweerwagens.

15.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwe commandowagen Caddy brandweerpost Ardooie zone Midwest.

Nieuwe commandowagen Caddy brandweerpost Ardooie zone Midwest.

12973124_832323763577790_8247306756153950471_o.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Woning ingestort Tielt

Op 8 april 2016 iets over 16 u 30 werd de brandweer van Tielt opgeroepen naar Schuiferskapelle voor een huis die gedeeltelijk ingestort was. De woning was men bezig met renoveren of de restauratie iets te maken heeft met het instorten van de woning is op dit moment nog niet bekend. Experts werden aangesteld om de vaststellingen te doen. De eigenaars van het huis waren op dat moment op reis.
Toen de brandweer terplaatse kwam zette men de doorgang af voor alle verkeer. Eandis kwam terplaatse om de elektriciteit af te sluiten eveneens De Watergroep om het water af te sluiten. Depannage dienst Verheye uit Oostrozebeke kwam terplaatse om de voertuigen die voor de woning stonden te verplaatsen. In het pand was op het moment van de instorting niemand aanwezig.
In de aangebouwde veranda stond een Masareti, deze werd door de brandweer uit de woning bevrijd. Daarna kwam de firma Damman om de muur en het dak van de woning gecontroleerd af te breken. De sneldienst van Stad Tielt kwam hekkens brengen om rond de woning te plaatsen.

Sterkte aan de getroffen familie!

12961177_832381143572052_4854523496154552775_o.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

09-04-16

Ook de brandweer loopt DVV Antwerp 10 Miles

Ook de brandweer loopt DVV Antwerp 10 Miles

09.04.2016 | Philippe Crols

 
 

Ongeveer 40.000 deelnemers starten zondag op Linkeroever. Het merendeel loopt de DVV Antwerp 10 Miles. Zoals Tom Lepoutre en zijn collega's. Die doen dat wel op een speciale manier.

Habitués van de DVV Antwerp 10 Miles hebben ze de voorbije jaren misschien al eens gezien: brandweermannen die in uniform de wedstrijd afleggen. Ook voor deze editie tekenen Tom Lepoutre en enkele collega's van de Antwerpse brandweer present.

Hun deelname gaat veel verder dan 'zomaar lopen in uniform'. Op enkele plaatsen langs het parcours zullen ze een blusopstelling ontplooien en toeschouwers (en lopers natuurlijk) een demo geven van een 3D-koeling-blussing. Bij goed weer - en daar ziet het wel naar uit - kunnen ze ook voor verfrissende waternevel zorgen.

De Antwerpse brandweerdelegatie wil met deze actie het Kinderbrandwondenfonds steunen. Ze zullen starten in wave 1 en aankomen met de mensen uit wave 3.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kathaai

Weeral een mooie strandvondst opgeraapt. Het eikapsel van de kathaai
De kathaai heeft grijsbruine rug en flanken met grote, ronde, zwarte en witte vlekken en de buik is vuilwit.
De levenswijze is dezelfde als de hondshaai. De kathaai voedt zich voornamelijk met kreeftachtigen en inktvissen. De soort wordt groter dan de hondshaai en prefereert rotsachtige bodems. Hij kan in de Middellandse Zee tot op vierhonderd meter diepte voorkomen. De eikapsels van kathaaien worden zelden langs onze kust aangetroffen.
De kathaai is groter dan de hondshaai, hij meet 165 cm.
Zijn verspreidingsgebied is de Noordoost-Atlantische Oceaan en de Noordzee. Langs de Belgische/Nederlandse kust zeldzaam.

13.jpg

kathaai.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerman afgevoerd naar ziekenhuis na bedrijfsbrand in IVC in Avelgem

Brandweerman afgevoerd naar ziekenhuis na bedrijfsbrand in IVC in Avelgem

08/04/16 om 19:57 - Bijgewerkt om 20:51

Brandweerploegen van Avelgem, Anzegem en Zwevegem repten zich naar het vinylproducerend bedrijf.

Brandweerman afgevoerd naar ziekenhuis na bedrijfsbrand in IVC in Avelgem

Bij de brand in IVC te Avelgem raakte één iemand gewond. Rond 19.30 uur raakte een brandweerman onwel, waarschijnlijk door de rook en de warmte. Onder begeleiding van een MUG-team, die ter plaatse de eerste zorgen toediende, werd de brandweerman afgevoerd naar het ziekenhuis.

Ondertussen bleek dat de brand nog steeds verder woedde. Via het buizensysteem kon het vuur zich ook snel verspreiden. Naar verluidt stonden enkele van die buizen zelfs roodgloeiend. Er werden bijkomende tankwagens gestuurd en een extra blusleiding aangelegd. De spuitgasten zijn er nog enkele uren aan het werk.

De brand brak vrijdagavond uit, even voor 17 uur, in de Nijverheidslaan. Volgens een werknemer brandde het in de afdeling 'naverbranding'. Daar was brand ontstaan in een buizenstelsel. De fabriekshal was ook helemaal in rook gehuld, wat het blussen uiteraard bemoeilijkte. Wel was er geen sprake van uitslaande brand, maar kwam de rook uit twee schouwen.

In de getroffen afdeling werken geen mensen, zodat er daar gelukkig ook geen gewonden vielen. Wel werden de zowat 20 arbeiders die elders aan de slag waren, allen tijdelijk geëvacueerd.

(GVH)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Wagen betrokken bij twee verkeersongevallen, bestuurder lichtgewond

Wagen betrokken bij twee verkeersongevallen, bestuurder lichtgewond

09/04/16 om 08:23 - Bijgewerkt om 12:59

Op de E40 richting Kust gebeurde vrijdagavond rond halftwaalf een zwaar ongeval.

Wagen betrokken bij twee verkeersongevallen, bestuurder lichtgewond

Een kleine personenwagen (Volkswagen Polo) reed op de linkerrijstrook net voorbij Beernem, waar onderhoudswerken aan de gang zijn, een signalisatiewagen aan. Maar de chauffeur, een 28-jarige vrouw uit Wondelgem, stopte na het ongeval niet en zette met haar zwaar beschadigde wagen gewoon haar weg verder. De wagen was echter zodanig beschadigd dat ze net voor de afrit van Oostkamp op de linkerrijstrook stilviel, een vijftal kilometer verder. De vrouw stapte uit. Twee mensen stopten kort nadien met hun wagen om de VW Polo van de vrouw naar de pechstrook te verplaatsen omdat de situatie dusdanig gevaarlijk was. Daarna stapte de bestuurster opnieuw in, maar de auto kon niet verplaatst worden omdat één van de wielen scheef stond.

Kort daarop werd ze achteraan aangereden door een bestelwagen, bestuurd door een Roemeen, en tegen de betonnen middenberm gekatapulteerd. De klap was bijzonder zwaar, de twee personen die hulp boden konden maar op het nippertje wegspringen. De vrouw zat gekneld in haar wagen en diende door de brandweer van Oostkamp bevrijd te worden. In eerste instantie reageerde de vrouw niet, maar later was ze toch bij bewustzijn. Ze werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht en legde een positieve ademtest af. Ook de bestuurder van de bestelwagen werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar was niet gewond. De bestuurster van de Polo was kennelijk dronken en in principe pleegde ze na het eerste ongeval ook vluchtmisdrijf. Haar rijbewijs is voor dagen ingehouden. (JVM-parket)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Springtij

Een gedachte voor vandaag:

Als plan A niet lukt dan telt het alfabet nog 25 andere letters.

2.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

08-04-16

35 jaar kinderboerderij

flyer kinderboerderij.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

RPAS-teams testen Blue Light Mobile

RPAS-teams testen Blue Light Mobile

 

De Civiele Bescherming lanceerde recentelijk de RPAS-teams, waarbij RPAS staat voor Remotely Piloted Aircraft System. De teams beschikken over drones die bij een interventie metingen kunnen doen van gasconcentraties in de lucht of bijvoorbeeld live videobeelden of infraroodbeelden kunnen doorsturen. Via Blue Light Mobile, de mobiele data-service van ASTRID, kunnen de gegevens of beelden vervolgens worden doorgestuurd naar een crisis- of commandocentrum.

Drones met camera
Begin maart werd de datacommunicatie via Blue Light Mobile nog uitgetest tijdens een oefening bij de operationele eenheid in Brasschaat. Lt. Kol. Jan Beeldens en zijn team demonstreerden de drones, uitgerust met een camera. De beelden werden via het RPAS-voertuig doorgestuurd naar een container die dienst deed als crisiscentrum. Het idee voor de drones ontstond na het treinongeval in Wetteren waarbij giftige dampen vrijkwamen. Niet alleen in Brasschaat, maar ook in de operationele eenheid van de Civiele Bescherming in Crisnée wordt een RPAS-team uitgebouwd.

Een betere oplossing
De test van vorige week was alvast een groot succes. Het doorsturen van de beelden verliep vlekkeloos. Jo Bilcke, ASTRID-adviseur: ‘De Algemene Directie van de Civiele Veiligheid is bij ons komen aankloppen omdat ze een betrouwbare en veilige manier zochten om de gegevens of beelden vanuit het RPAS-voertuig verder te verspreiden. Blue Light Mobile leent zich daar perfect toe. En ze zochten ook een oplossing om de gegevens op te slaan.’ In de toekomst is het daarom de bedoeling dat de beelden of gegevens naar een server bij ASTRID worden gestuurd, waardoor het mogelijk wordt om ze vanop verschillende plaatsen tegelijk te raadplegen. De server kan de gegevens ook opslaan voor later gebruik. ‘In de opstelling die we vorige week hebben getest, konden de beelden maar naar één computer of tablet tegelijk worden doorgestuurd,’ bevestigt Stefan Deforce, BLM-engineer. ‘Een server zou een betere oplossing zijn. Zodra we de mogelijkheid hebben, beginnen we met dat project.’

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer maakt ‘reclame’ op voertuigen

Brandweer maakt ‘reclame’ op voertuigen

Brandweer maakt ‘reclame’ op voertuigen

De brandweer van de hulpverlening Oost (Vlaams-Brabant) gaat ‘reclame’ op haar voertuigen aanbrengen. Niet voor waspoeders of dranken maar levensreddende boodschappen, klinkt het.

Op de autopompen van de brandweerzone Oost staan vanaf nu grote stickers met ‘Laat je leven niet in rook opgaan, plaats rookmelders’.

“Dit jaar vielen in ons land al minstens 28 doden bij woningbranden. Brandveiligheid begint met het plaatsen van voldoende rookmelders in een woning en een vluchtplan. Die boodschap willen we via onze ‘rijdende reclameborden’ zoveel mogelijk onder de aandacht brengen”, zegt Dieter Brants van de hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant).

Het is de bedoeling om geregeld andere oproepen te plaatsen naar de bevolking toe.

De Brusselse brandweer zet al langer veiligheidsboodschappen op haar voertuigen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zesjarige jongen redt mama

Zesjarige jongen redt mama

Op 6 April 2016 heeft de zesjarige Shayan samen met zijn mama tijdens een prijsuitreiking in Praag de ‘112-award voor Outstanding citizen’ in ontvangst mogen nemen. De dappere Shayan heeft vorig jaar het leven van zijn moeder gered door het noodnummer 112 te bellen, nadat zij bewusteloos gevallen was. De European Emergency Number Association (EENA) reikt deze 112-award jaarlijks uit aan een Europese burger die door een bijzondere noodoproep mensenlevens gered heeft.

Vorig jaar, op 12/05/2015 trof Shayan zijn moeder thuis bewusteloos aan. Hij belde meteen het noodnummer 112. Jonathan, operator bij het HC112/100 van Luik: “De jongen reageerde echt voorbeeldig. Door mij zo snel zijn adres door te geven en vervolgens mijn aanwijzingen precies op te volgen, heeft hij het leven van zijn moeder gered en is hij zelf ook in veiligheid gebleven. Hij bewaarde de hele tijd zijn kalmte. We krijgen vaak volwassenen aan de lijn die zelfs nog van hem zouden kunnen leren”.

Naar aanleiding van deze prijs lanceert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken een informatiecampagne om kinderen tussen 6 en 12 jaar het Europees noodnummer 112 aan te leren en wat ze tijdens een noodoproep moeten vertellen aan de operator. Shayan krijgt de hoofdrol in een sensibiliseringsfilmpje dat nog dit schooljaar naar de Belgische scholen zal gestuurd worden. Shayan: “Mijn mama heeft mij geleerd dat ik 112 moet bellen als ik de brandweer of een ambulance nodig heb. Ik ben heel blij dat ik nu aan andere kinderen kan leren hoe ze dat moeten doen, zodat zij hun mama of papa ook kunnen helpen als dat ooit nodig is.

Een 500-tal mensen hebben de 112 Awards ceremony van 2016 bijgewoond in het Clarion Congress Hotel in Praag. EENA heeft zeven awards uitgereikt .

Officiële foto’s en filmpjes van het evenement zullen op 6 april beschikbaar gesteld worden via de website van EENA .

De noodoproep van Shayan: “The Little Voice”

Om 16u20 krijgt het Hulpcentrum (HC112/100) van Luik een noodoproep binnen.
112, brandweer en ambulance?
De stem van een kind weerklinkt door de telefoon. Een jongen of een meisje? Hij is bijna onverstaanbaar. Zou het om een grap gaan?
Wat gebeurt er? Geef me je mama door!
De stille stem antwoordt eindelijk en geeft assertief een adres.
De operator herhaalt het adres en vraagt wat er aan de hand is: “Is je mama ziek?
Ja”, antwoordt het kind. Zijn moeder is op de grond gevallen nadat ze terug thuisgekomen zijn van school. Hij is 6 jaar oud en is alleen thuis met zijn mama.
De operator feliciteert hem omdat hij zo dapper is geweest te bellen en vertelt hem dat er een ambulance op komst is. Ze zullen hem snel helpen, maar de operator wil graag weten wat er precies aan de hand is. “Kan je je mama vragen of ze pijn heeft?
Het kind vraagt het aan zijn mama, maar ze kan niet antwoorden, ze kan niet praten.
De operator vraagt hoe oud de moeder is, maar het kind kan het zich niet herinneren. De operator stelt hem gerust en vertelt hem dat dit niet erg is. “Kan je de deur opendoen?
Dat kan ik!”, zegt het kind, “Ik zal mijn schoenen aandoen en de deur openen.”
De operator zijn hart slaagt een tel over, hij herinnert er de kleine jongen snel aan dat hij zichzelf niet in gevaar mag brengen en zeker niet op straat mag lopen. Hij moet gewoon de deur opendoen en dan zo snel mogelijk terug naar zijn mama komen.
Om 16u29 komt de ambulance aan. De operator beëindigt het gesprek met “The little voice”
Dankzij haar zoon, is het slachtoffer gered.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Grote brand in Menen

FOT_0020.JPG

Grote brand in Menen

 

 

Donderdag werd in de brandweerzone Fluvia groot alarm geslagen voor een brand te Menen. De rook was kilometers ver te zien. Ploegen van de brandweerposten Menen, Lauwe en Wevelgem snelden naar de Grondwetstraat voor een uitslaande woningbrand. De eerste autopomp van Lauwe vatte meteen de bluswerken aan. Gevolgd door ploegen van de andere posten. De snelle tussenkomst van de spuitgasten kon voorkomen dat de aanpalende woningen ook door de vlammen verteerd werden. Ze liepen wel rook en wat water schade op. Naar verluid zou de brand ontstaan zijn door afvalverbranding.  Het gebouw is van voor tot achter volledig vernield door de brand.  

 

NFG

FOT_0025.JPG

FOT_0047.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |