10-05-16

De tijd

tijd.jpgFoto van Yvan Peel

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Chinese Wolhandkrabben

Vandaag nog nooit zoveel Chinese Wolhandkrabben gezien te Nieuwpoort en dit aan de ganzepoot bij hoogtij, honderden langs de kanten in het water. De exoot is geen doetje en rooft onze rivieren leeg. Meerdere vissers hebben hem/haar al eens aan de lijn gehad.

chinese wolhandkrab 1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

08-05-16

Strand Nieuwpoort

Naar aanleiding van de samenkomst strandwerkgroep ging ik al eens deze morgen vroeg (08u00) wat strandvondsten gaan zoeken aan de vloedlijn.....strandvondsten?????? alles was al verdikke in de container gedumpt, tot spijt wie het benijdt, dacht nog een eikapsel te vinden, tweekleppigen, een rugschild van een spepia, nonnetjes, kokkels en ga zo maar door, weg was alles...juste één spoor van de kuismachine en ja dan hebben we natuurlijk het "mooiste" strand van de kust, moar nie voe mien wi....

01.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-16

Geknelde bestuurder: “Ik zat onder mijn dashboard en bleef hopen”

Waterwegen en Zeekanalen geeft fout bij ongeval met verpletterde wagen toe

Geknelde bestuurder: “Ik zat onder mijn dashboard en bleef hopen”

Foto: (c) Dominique Jauquet

Middelkerke / Westende -

Een intern onderzoek moet uitmaken wat er precies fout ging met de Rattenvallenbrug in Middelkerke donderdagavond. Een gezin ontsnapte daar aan de dood toen de brug omhoog ging, toen ze in de wagen zaten. “Dankzij mijn automaat leef ik nog”, zegt de vader.

“Ik ben echt niet door het rode licht gereden.” Philippe Bourleau (53) begrijpt niet wat er donderdagavond aan de Rattenvallenbrug in Middelkerke verkeerd kon lopen. Hij weet alleen dat hij veel geluk heeft gehad. Ook bij Waterwegen en Zeekanalen geven ze toe dat er iets fout liep. “We zijn een intern onderzoek gestart om na te gaan wat er fout liep”, klinkt het.

Philippe en zijn vrouw Yannick (44) wonen in het Henegouwse Edingen, maar hebben een buitenverblijf in Westende. Met het mooie weer en het verlengde weekend waren ze dan ook naar de kust afgezakt. Maar donderdagavond liep hun weekend weg bijna fataal af. Bij het oversteken van de Rattenvallenbrug over het kanaal in Middelkerke ging de hefboom plots naar beneden.

"Dacht dat ik ze kwijt was"

“Ik moest nog een meter verder. Een seconde later en er was niets gebeurd”, vertelt Philippe. Hij en zijn vrouw stapten uit om een noodstop te zoeken, zodat ze iemand konden verwittigen dat ze voor een gesloten hefboom stonden. Op dat moment hadden ze helemaal nog niet door hoe gevaarlijk de situatie daar was. Want niet veel later ging de brug omhoog en kwam het zware tegengewicht op de wagen af, met de dertienjarige dochter Yana nog steeds op de achterbank. Philippe sprong in de wagen en kon die een meter achteruit rijden.

“Anders was dat tegengewicht op Yana gekomen en zij kon geen kant meer uit.” Door Philippes heldhaftige optreden kwam het tegengewicht nu wel ter hoogte van de voorzetels terecht. “Ik ben onder het dashboard gekropen. Gelukkig rijd ik met een automaat en was daar dus wel wat plaats. Anders was ik helemaal verpletterd. Maar dat tegengewicht stopte op enkele centimeters van mij. Ik liep heel wat blauwe plekken en snijwonden op.”

Mama Yannick was als enige uit de auto op het moment dat de brug opende. Zij dacht dat ze haar man en dochter voor haar ogen verloren was. “Naar het schijnt, ben ik beginnen te roepen. Maar ik herinner me daar niets meer van”, zegt ze. “Ik weet alleen nog dat ik me enorm machteloos voelde en dacht dat ik ze allebei kwijt was.”

Maar dochter Yana bleef ongedeerd en ook Philippe kon haar van onder het dashboard toeroepen dat hij het overleefd had. Een brandweerman die toevallig in de buurt was haalde Yana uit de wagen.

Lees verder onder de foto

Intern onderzoek

De brandweer had drie kwartier nodig om Philippe uit de wagen te krijgen. Daarna werden de twee naar het ziekenhuis gebracht. Een dag na het ongeval zijn ze weer thuis in hun buitenverblijf. Het gezin is nog steeds diep onder de indruk. “Ik ben altijd zo voorzichtig”, zegt Philippe. “We kunnen ons niet voorstellen dat we dat rode licht niet gezien zouden hebben. En dan nog: op zo’n brug zou toch een veiligheid moeten zitten?”

Dat het ongeval te vermijden was, geven ze ook bij de Afdeling Waterwegen en Zeekanalen toe. Zij zijn bevoegd voor de bediening van de brug. “Eigenlijk zou dit niet mogen gebeuren. We zijn een intern onderzoek opgestart om te zien wat er is fout gelopen. Gelukkig was er enkel materiële schade”, zegt Claudia Van Vooren van de Afdeling Waterwegen en Zeekanaal. “De brug gaat niet automatisch open, maar door een druk op de knop door de binnenvaartbegeleider. Die controleert vooraf altijd of er iets of iemand zich op de brug bevindt. Hier is het blijkbaar misgegaan. Onderzoek van de camerabeeldenmoet duidelijkheid scheppen.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Grijze zeehond

Grijze zeehond aan het Oosterstaketsel, dezelfde als eerder deze week in de havengeul, nu aan het rusten en zonnen.

grijze4.jpg

grijze5.jpg

grijze6.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28/04 oefening retorica’

28/04 oefening retorica’

IMG_3533.jpg

IMG_3538.jpg

IMG_3543.jpg

IMG_3545.jpg

IMG_3553.jpg

IMG_3572.jpg

IMG_3595.jpg

IMG_3615.jpg

IMG_3622.jpg

IMG_3626.jpg

IMG_3634.jpg

IMG_3662.jpg

IMG_3784.jpg

IMG_3812.jpg

IMG_3813.jpg

IMG_3824.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

opstaan

ven5.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Ongeval met vrachtwagens en dubbeldekbus op E17 kost het leven aan chauffeur

Ongeval met vrachtwagens en dubbeldekbus op E17 kost het leven aan chauffeur

06/05/16 om 13:00 - Bijgewerkt om 19:48

De E17 richting Frankrijk is vrijdagmiddag ter hoogte van Moeskroen volledig versperd door een ongeval met vrachtwagens en een dubbeldekbus.

Vrijdag is om 12.03 uur een Nederlandse dubbeldekbus ingereden op een stilstaande vrachtwagen met Belgische nummerplaat. Op de bus is ook nog een Bulgaarse vrachtwagen met oplegger met Spaanse nummerplaat ingereden.

De balans is bijzonder zwaar en het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. De Nederlandse busbestuurder en de vrachtwagenbestuurder van Bulgaarse nationaliteit zijn beiden levensgevaarlijk gewond, die laatste bezweek later aan zijn verwondingen. Daarnaast vallen nog zes zwaar- en 17 lichtgewonden te betreuren. De gewonden werden overgebracht naar AZ Groeninge in Kortrijk en AZ Delta in Menen. De burgemeester heeft geen weet van Belgische gewonden. "We wachten nog de lijst van de gewonden van de twee hospitalen af. De meerderheid die ik al zag waren van Nederlandse nationaliteit."

 

De andere 50 mensen die betrokken waren bij het ongeval maar niet gewond waren, zijn overgebracht naar de brandweerkazerne van Kortrijk. Zij worden daar voorzien van voedsel en drank en er wordt ter plaatse ambulante zorg toegediend en psychosociale bijstand verleend.

 
VIDEO Ongeval met vrachtwagens en dubbeldekbus op E17 kost het leven aan chauffeur

 

Burgemeester Vincent Van Quickenborne vertelde dat er ondertussen contact is met de Nederlandse en de Bulgaarse ambassades. De Nederlandse bus van Bovo-Tours was op weg naar Frankrijk, waar de passagiers onder meer naar Disneyland Parijs zouden trekken. "De maatschappij stuurde ondertussen twee bussen uit Nederland naar Kortrijk om de niet-gewonden te vervoeren. Zij kunnen dan kiezen of ze alsnog willen doorrijden naar Frankrijk of liever terugkeren naar Nederland. Dat zal onder begeleiding van de Nederlandse politie gebeuren."

(EDB - Foto's WS)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

06-05-16

De vrijdagmarkt

De vrijdagmarkt te Nieuwpoort

foto Yvan Peel

vrijdagmarkt.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kinderen vermist

Als het warm weer is, veel volk aan de kust, hebben we verloren gelopen kinderen, ook in De Panne

IMG_4350.jpg

IMG_4352.jpg

IMG_4342.jpg

IMG_4315.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bosbranden in Canada 'niet meer onder controle'

Bosbranden in Canada 'niet meer onder controle'

05/05/16 om 22:23 - Bijgewerkt om 22:23

Zeven van de 49 bosbranden die momenteel de Canadese provincie Alberta teisteren, zijn niet meer onder controle, onder meer ten gevolge van hevige wind. Dat heeft de eerste minister van Alberta verklaard. 850 vierkante kilometer staat in brand, en na de stad Fort McMurray dreigen meer evacuaties.

Bosbranden in Canada 'niet meer onder controle'

Een helikopter van de brandweer boven een buitenwijk van Fort McMurray © REUTERS

Volgens Rachel Notley, premier van Alberta, is de brand aan Fort McMurray op dit moment het meest zorgwekkend. De gemeenschap is er zwaar getroffen. "Ik wil benadrukken dat de omstandigheden extreem blijven in de provincie en dat verschillende gemeenschappen momenteel het vuur bestrijden", zei ze.

Notley sprak op een briefing over de situatie rond Fort McMurray in het noordoosten van de provincie, waar meer dan 80.000 mensen hun woning hebben moeten verlaten. Bij de bestrijding van het vuur zijn meer dan 1.110 brandweermannen, 145 helikopters, 138 stuks zwaar materiaal en 22 blusvliegtuigen ingezet.

850 vierkante kilometer bos staat nu in brand. In een dag is de getroffen zone verachtvoudigd. Het vuur wordt aangewakkerd door hevige noordelijke wind die tot 70 kilometer per uur haalt.

 

Luchtbrug

 

De noordelijke stad Fort McMurray is het centrum van de 'oilfields', het gebied waar olierijke zanden worden ontgonnen. Behalve dat ontgonnen gebied is de zone bebost.

Ongeveer 20.000 van de geëvacueerden van de stad zijn ondergebracht in verblijven van oliebedrijven, ten noorden van de stad. Ze zullen nu mogelijk met een luchtbrug worden ontzet.

De Canadese premier Trudeau kondigde aan dat alle schenkingen voor getroffenen door de overheid verdubbeld zullen worden.

(Belga/RR)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

05-05-16

een persoon in het kanaal Roeselare-Leie

Brandweer redt bestuurder uit kanaal Roeselare - Leie + foto's + video

Gisteravond rond 7u 30 kreeg de brandweerpost van Roeselare een oproep binnen dat zich ter hoogte van de Kolenkaai niet ver van de Schaapsbrug een persoon in het kanaal Roeselare-Leie was gevallen. Bij aankomst van de brandweer bleek dat een voertuig in het kanaal terecht was gekomen. De eerste brandweermannen zagen meteen dat de bestuurder nog in het voertuig zat. De brandweermannen sprongen daarop in het water om de bestuurder uit de auto te bevrijden. Het jaagpad en de Kolenkaai was een tijdlang afgesloten voor al het verkeer.

Door de locatie van de interventie werd automatisch de signalisatiewagen opgeroepen van de brandweerpost. Deze was als eerste ter plaatse, de brandweermannen zagen meteen dat de bestuurder nog in het voertuig zat en twijfelden geen moment en sprongen in het water om de bestuurder die vast zat in haar gordel te bevrijden. In die tijd kwamen de duikers van Roeselare ter plaatse die uiteindelijk het slachtoffer en brandweercollega's uit het water hielpen. Op het droge werd het slachtoffer overgenomen door het medisch personeel. Het slachtoffer werd met onderkoelings symptomen naar het AZ Delta campus Wilgenstraat overgebracht.

Een bergingsfirma werd gevorderd om het voertuig uit het water te takelen. Doordat de rijweg een grote 30m van de kade lag, werd een grote mobiele kraan opgeroepen van een andere bergingsfirma. Doordat de kade ver verwijderd was van de rijweg en de vele bomen die langs de baan stonden was het een moeilijke klus voor de bergingsfirma om het voertuig uit het water te tillen. Na een kleine twee uur werd de wagen uiteindelijk uit het water getild en vakkundig op een takelwagen geplaatst.

Pierre Henri Demeyere / 112Antwerpen

Foto's © Pierre Henri Demeyere

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Waan jezelf een echte brandweerman

Waan jezelf een echte brandweerman met dit 360°-filmpje

Print
Bilzen - Vandaag is het Internationale Dag van De Brandweer. Voor de gelegenheid maakte de brandweer van Bilzen een 360°-filmpje van een multidisciplinaire brandweeroefening. Waan jezelf een echte brandweerman of - vrouw door met je muis op het filmpje te klikken en het beeld naar links of naar rechts te verschuiven. Zo kan je de oefening vanuit alle perspectieven bekijken en lijkt het alsof je zelf in de brandweerwagen zit.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

03-05-16

auto in vaart

Bestuurder belandt in de Vlavaart te Oudekapelle   Maandagavond belandde een bestuurder met zijn Citröen Berlingo in de Vlavaart in Oudekapelle bij Diksmuide. De verloor de controle over zijn stuur en botste eerst op het muurtje van de brug om uiteindelijk in het water te belandden. Hij kon nog op eigen kracht de wagen verlaten maar werd met de ambulance over gebracht naar het ziekenhuis te Veurne met onderkoeling verschijnsels. De Takelwagen had alle problemen om de wagen uit het water te krijgen op een zekere moment had een YouTube filmpje er geen gelijk aan.

2880592-73d2302b0c7e08ae3b946ca2ecc5b878.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Archief

Eentje uit mijn archief

industrieel verdronken 1979.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

BRANDWEER IN ROUW NA PLOTSE OVERLIJDEN VAN COLLEGA OP SKIVAKANTIE

 

BRANDWEER IN ROUW NA PLOTSE OVERLIJDEN VAN COLLEGA OP SKIVAKANTIE

"Een 'crème' van een kerel"

Jelle was een sportieve avonturier, en was afgelopen vrijdag ook met een skidiscipline bezig die niet voor iedereen weggelegd is. - Foto Mozkito
Jelle was een sportieve avonturier, en was afgelopen vrijdag ook met een skidiscipline bezig die niet voor iedereen weggelegd is. - Foto Mozkito

De brandweer is in diepe rouw na het plotse overlijden van collega Jelle Cox (32), die sinds januari 2014 als beroeps aan de slag was in de kazerne van Asse. Hij raakte bedolven onder een lawine tijdens een vakantie in Zwitserland. Zijn ploeg was vrijdag aan het werk toen het tragische nieuws hen bereikte.

Jelle uit Kampenhout kwam vrijdag om het leven in het Zwitserse Sattelhorn, waar hij op skivakantie was. Samen met een andere Belg was hij aan het toerskiën, een discipline waarbij je geen skiliften gebruikt, maar zelf boven moet zien te geraken. Op een hoogte van 3.500 meter werden de twee plots verrast door een lawine. Jelle, zelf een ervaren skiër, raakte deels bedolven. Er werd zelfs een helikopter gestuurd, maar alle hulp kwam te laat. Zijn collega-skiër bleef ongedeerd.

"Jelle was beroeps in de post van Asse, waar hij op 1 januari 2014 in dienst trad", vertelt majoor Bruno Van den Broeck. "Een jaar voor de zonevorming, dus. Sinds die zonevorming wordt er in Asse gewerkt met vier ploegen die elkaar afwisselen voor hun 24-uren-shift. De ploeg waar Jelle deel van uitmaakte, was vrijdag aan het werk. Postverantwoordelijke Paul De Saedeleer en ik trokken naar de kazerne om met de mannen te praten. De verslagenheid onder de collega's was groot, en er viel al snel een benauwende stilte. De postoverste bood de mannen de kans om naar huis te gaan - hij zou dan een andere ploeg oproepen. Maar ze stonden er op hun shift af te werken en bij elkaar te blijven. Er is hen ook professionele hulp aangeboden, onder meer door het Firefighter Stress Team (FIST). Maar ze gaven aan dit niet nodig te hebben. Uiteraard kunnen ze daar nog altijd beroep op doen, mochten ze daar toch nog nood aan hebben. De ploeg van Jelle heeft morgen (vandaag, red.) opnieuw een shift, die 's ochtends begint. Er zal dan uiteraard opnieuw gepraat worden."

Wat de brandweer - of meer specifiek de post in Asse - gaat ondernemen, is nog niet beslist. "Het spreekt voor zich dat we met een delegatie naar de uitvaartplechtigheid gaan, en dat we een krans meenemen", zegt woordvoerder Alain Habils. "Maar dit gebeurt allemaal in samenspraak met de familie, en voorlopig is er nog niets beslist. Het lichaam van Jelle moet nog gerepatrieerd worden, dus het is nog te vroeg om hier al over te communiceren. We schikken ons naar de wil van zijn familie."

Gangmaker

Brandweermannen en -vrouwen staan te allen tijde klaar om mensen te helpen, en die karaktertrek paste ook helemaal bij Jelle. "De uitdrukking 'ne crème van ne kerel' is voor jou uitgevonden", valt er in het online rouwregister te lezen. "Steeds positief, humoristisch. Een gangmaker pur sang. Je beschikte over een warme en energierijke persoonlijkheid. Alles wat je deed, was met een glimlach." Naast vrienden en directe collega's lieten ook brandweermannen en -vrouwen uit heel Vlaanderen steunberichten achter in het rouwregister. Dat kan nog altijd via www.vlaamsbrabantwest.be/rouwregister/

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kloosterzuster ernstig gewond

Kloosterzuster ernstig gewond nadat ze op voetpad wordt aangereden door wagen in Woumen

De bestuurster van de wagen reed achteruit van een oprit de weg op, maar zag de dame die voorbijwandelde niet.

2880554-f4c1c0bd5b977ec11744457f38aa0abc.jpg

Omstreeks 17 uur gebeurde een ongeval aan de Woumenweg ter hoogte van het tankstation. Een vrouw wou met haar citroën Berlingo achterwaarts vanop de oprit de rijweg oprijden, maar daarbij had ze een zuster die op het voetpad wandelde niet opgemerkt. Ze raakte de zuster die met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis werd overgebracht. De brandweer van Diksmuide en de MUG dienst van Ieper kwamen ter plaatse en dienden de eerste zorgen toe.     ACK

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Hevige brand verwoest kathedraal in Manhattan

Hevige brand verwoest kathedraal in Manhattan

 
 
 
Door: redactie
2/05/16 - 08u59  Bron: NBC New York
© Twitter.

In Manhattan is gisteravond een historische kerk in vlammen opgegaan. Na de viering van het Servisch-orthodoxe paasfeest brak er brand uit in de kathedraal van de heilige Sava in Flatiron, meldt NBC New York.

Meer dan 700 gelovigen hadden in de kathedraal eerder op de dag nog de paasviering bijgewoond. De conciërge had het vuur opgemerkt en liep de kerk binnen in een poging om het te blussen maar hij moest voor de vuurzee op de loop gaan. De man liep een lichte rookvergiftiging op, meldt nieuwszender NBC.

De parochianen keken in verslagenheid toe hoe het vuur immense schade aanrichtte. "De kerk betekent alles voor mij. Ik was hier nog een paar uur geleden om er Pasen te vieren en nu dit", huilde parochiaan Jovana Djurdjevic. Priester Djokan Majstorovic had het over een ware nachtmerrie. Hij werd bij aankomst door de brandweer op een veilige afstand gehouden.

"De kerk is volledig verwoest", aldus Daniel Nigro van de brandweer. Delen van het dak zijn ingestort en de buitenmuren staan te wankelen. De neogotische kathedraal was een werk van architect Richard M. Upjohn dat in 1943 in handen kwam van de Servisch-orthodoxe kerk. De kathedraal werd in 1968 uitgeroepen tot een van de bakens in de stad.

Volgens de brandweer kunnen de restanten van het gebouw op elk ogenblik instorten. "Deze kerk bracht iedereen wat dichter bij elkaar. Dit is een echte nachtmerrie. Mijn hart is gebroken", besluit Djurdjevic.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

01-05-16

Jasmien woordvoeder brandweer Antwerpen

‘Wij zijn bij de brandweer’ galmde nog niet zo zot lang geleden nog door onze boxen. Net als Samson en Gert hadden wij als kind een droom om het brandweerpak, notabene tegenwoordig van Italiaanse makelij, aan te trekken en ooit een stoere brandweerman te worden. Enige gelijkenis met onze helden is dat wij ook graag in Italiaanse kledij rondlopen. Het stoere hebben we enkel via onze mond en waren wij dus niet geschikt onze droom na te jagen. Maar…dit wil niet zeggen dat we niet op de voet volgen wat er allemaal in een kazerne gebeurt. Zoals nu…wij bij Whatmatters kunnen nu echt wel zeggen dat we voor minder pyromaan zouden kunnen worden. De brandweerzone van Antwerpen, die bestaat uit een korps van 700 manschappen, waaronder 5 brandweervrouwen, verdeeld over 7 kazernes heeft een nieuwe woordvoerster. En dat mag een ravissante jongedame van 23 zijn die haar opleiding genoot op de KDG en UA en waar we na de persconferentie, die zelfs de regionale televisie haalde, toch wel wat meer over wilden weten. Bij deze…Whatmatters op de koffie bij Jasmien O, de nieuwste sensatie bij de brandweerzone Antwerpen.

thumb_Jasmien 3_1024

Dag Jasmien, vertel eens wat over jezelf en hoe kom je aan deze uitzonderlijke achternaam?
Overal de jongste, mateloos enthousiast over de dingen die me boeien, geëngageerd in het verenigingsleven en sporadisch creatief.  Hou van taal en geniet ervan om naar de juiste woorden te zoeken. Soms heel stil, vaak heel luid. Geboren tussen Kerst en Nieuw. Niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hart verloren aan muziek; amateuristisch klarinettiste bij het leukste harmonieorkest van België en occasionele douche-zangeres. Verrassende administratieve & organisatorische kronkels – en toch niet altijd zo ordelijk.

Uiteraard heb ik ook de coolste achternaam ooit. Als mensen mij ernaar vragen –en geloof me, dat doen ze altijd- dan zeg ik dat mijn voorvaders ongetwijfeld grapjassen waren. Net zoals ikzelf, dat komt goed uit! ;-

Ideaal Whatmattersvoer dus! Hoe ben je bij de brandweer gekomen?
Om eerlijk te zijn… Pakweg twee jaar geleden had ik nog nooit echt over de brandweer nagedacht. Dat zijn die mannen die je liefst niet te veel tegenkomt, dacht ik. In mijn masterjaar aan de Universiteit van Antwerpen gingen we op driedaagse, waar allerlei boeiende mensen kwamen spreken. Eén daarvan was Bert Brugghemans, directeur Operaties bij Brandweer Zone Antwerpen. Onze eerste reactie toen ging eerder over zijn uniform, maar die vestimentaire keuze was snel vergeten toen hij aan de uiteenzetting begon. Hij kwam namelijk spreken over het belang van sociale media bij incidenten en hoe die de hulpdiensten konden helpen bij de aanpak en beeldvorming ervan. Daar had ik nog nooit bij stilgestaan en was gerust ‘mindblowing’ te noemen op dat moment. Ondertussen is Bert mijn directe chef en werken we samen aan nieuwe projecten om deze sociale media nog beter in te zetten. Fantastisch gewoon

 

thumb_Jasmien 4_1024Je straalt enthousiasme uit! Geef eens een reden waarom je net daar bent begonnen?
Het zit in mijn aard om mensen te helpen en in deze job heb je ook echt het gevoel dat je een verschil kan maken. Ik heb daarnaast ook enorm veel vrijheid in mijn functie, want ik mag zelf op zoek gaan naar verhalen. Zo nam ik bijvoorbeeld al deel aan enkele oefeningen van ons RED-team (evacueren op moeilijk bereikbare plaatsen in hoogte of diepte) om foto’s te nemen, reed ik al mee naar interventies met loeiende sirenes en nam ik bij rampen deel aan de organisatie binnen het crisiscentrum met alle andere hulpdiensten. Op een dag vind je de job van je leven en bij mij was dat eerder vroeg dan laat. Ik geef het gerust toe, ik heb een droomjob. Omringd door leuke collega’s!

Op mijn derde of vierde werkdag zat ik zelfs al mee in de commandobus van de brandweer bij het waterlek op de Rooseveltplaats. Ik kwam er toe en de boodschap was: “hier is een computer, zorg voor communicatie!” Dat was dan niet echt een vuurdoop, maar wel een ‘waterdoop’. (lacht)

Gevat! Wat zijn je persoonlijke eigenschappen, waarmee onderscheid je je van anderen?
Mensen noemen mij vaak ‘creatief’. Ik ben het daar zelf niet echt mee eens, maar ik vermoed dat ze dat bedoelen in de zin van ‘creatief omspringen met situaties’. Organiseren is een beetje mijn tweede natuur en daarbij moet je al wel eens omgaan met situaties die niet gepland waren. Op sommige momenten jongleer ik zelfs een zevental Google Calendars tegelijkertijd! Ik geloof ook dat ik de gave heb om mensen te ontwapenen met een glimlach, maar dat moeten jullie zelf maar uitmaken.

Na vier vragen en 10 minuten babbelen zijn we het er al volkomen mee eens! Iets anders nu, wat is je persoonlijke levensmotto? Of je favoriete quote?
“Als je voor iets gaat in het leven, dan moet je niet half, niet lauw, niet warm, maar gloeiend heet ervoor gaan.” (Wim Opbrouck)

Deze quote is al wat langer mijn levensmotto, maar is nu extra toepasselijk natuurlijk. Het vat eigenlijk echt goed samen hoe ik in het leven sta. Als ik ergens voor ga, dan stop ik er mijn hart en ziel in. Zo nam ik op 15-jarige leeftijd de functie van ‘jeugdverantwoordelijke’ op binnen ons jeugdorkest en stampte ik drie jaar geleden een nieuwe toneelvereniging uit de grond met een vriendin. En nu ik het gezicht en de stem van die grote brandweerzone word, wil ik daar ook voor de volle 200% voor gaan.

thumb_Jasmien 1_1024

Duidelijk een bezige bij die weet van aanpakken! Waarom moeten we je (persoonlijk of pagina brandweer) volgen op de social media?
Simpel! Ben je benieuwd wat brandweermannen zoal doen als ze niet op interventie zijn? Je ziet het op de Instagram account. Een incident in je buurt en je wilt info? Check Twitter of we ermee bezig zijn en vraag het eventueel zelf even na. We proberen steeds zo snel mogelijk te antwoorden – en dat lukt aardig. Geen Twitter of Instagram account? Aha, geen probleem. Want ook op Facebook houden we jullie op de hoogte van het reilen en zeilen. We brengen via de sociale media kanalen van onze zone gewoonweg super leuke en boeiende content. Ik kan het echt iedereen aanraden om ons te volgen. Ik zou bijna durven zeggen: niet tevreden, geld terug! haha

Wat is de meest opvallende reactie die je ooit heb gekregen?
Mensen vinden het een heel gek concept dat ik betaald wordt om ‘heel de dag op Facebook te zitten’. Natuurlijk komt daar veel meer bij kijken! Op zoek gaan naar boeiende content, de juiste copy vinden om erbij te zetten en uitgewerkte planningen maken… Ik daag iedereen uit om dat zo nauwgezet op te volgen! Er is ook een speciaal aspect aan het beheer van deze kanalen bij de hulpdiensten. Zo monitoren we constant de sociale media tijdens de kantooruren en starten deze monitoring ook geregeld op in crisissituaties. We informeren mensen over interventies die aan de gang zijn, geven raad en gaan in dialoog. Boeiend, omdat je zo met ongelooflijk veel aspecten van de brandweer in contact komt.

In het kader van mijn opleiding tot woordvoerder, mag ik nu enkele keren meerijden met de commandowagen om ervaring en kennis op het veld op te doen. Ik loop dus sommige dagen echt rond met zo’n pager en moet bij alarm als de duivel naar de wagen lopen. Je kan je wel voorstellen dat zoiets enorm spannend is. Zenuwachtig rondlopen -zelfs amper naar het toilet durven… Want: ‘stel je voor dat dat ding dan juist afgaat’! Bij het eerste effectieve alarm kon ik nog net ‘verdomme’ roepen en mijn jas mee grabbelen. Twee verdiepingen naar beneden spurten (op hakken weliswaar), interventiekleren inschieten en hoppa… Ik zat klaar op de achterbank van de commandowagen. Als eerste! Seconden later kwam de officier aan, al roepend dat ze ‘niet gingen wachten tot die Jasmien hier was want het was wel echt dringend en als ze er niet is dan heeft ze pech’. Verschieten dat hij deed, toen ik al in de auto bleek te zitten. (lol)

thumb_Foto_uit_commandowagen_1024

Een vraagje voor onze mannen…heb je een vriend?
Ik heb momenteel geen vriend.

Interessant! Wat moet een man doen om jou te verleiden en zo zijn brandslang uit te rollen?Met donuts kan eenieder mij verleiden! In dat opzicht was ik misschien beter bij de politie aan de slag gegaan. (lacht)

Mag het een brandweerman zijn die de donuts brengt of hou je liever werk en privé gescheiden?
Mijn werk en privé lopen sowieso door elkaar. Ik ben immers altijd bereikbaar, zowel voor vragen van burgers als voor de pers. Het zal dus in elk geval iemand moeten zijn die daarmee om kan. Mijn omgeving liet al vallen dat ik misschien beter op zoek ga naar een huisman…

Iemand die de patatjes geschild heeft als je thuiskomt, mooi! Welke tips zijn essentieel voor onze huismannen? Wat wil je hen meegeven?
Humor doet het bij mij altijd goed. Het werkt ontwapenend en zorgt meteen voor een ontspannen sfeer. Jullie zijn bij deze dus goed bezig! 
                          <div style=

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

30-04-16

Brandweer redt vier hondjes uit woningbrand

De brandweer kon de vier honden van de eigenares redden uit het brandende huis. Foto: bfs

Hamme -

Een huis in de Pieter Vermeirelaan in Hamme is vrijdagochtend onbewoonbaar verklaard na een keukenbrand. De bewoonster moest met lichte rookintoxicatie naar het ziekenhuis. De brandweer redde ook nog vier hondjes uit de brand.

De brandweer kreeg kort na 10.30 uur de oproep binnen. In een halfopen bebouwing in de woonwijk van de Pieter Vermeirelaan was er een hevig vuur ontstaan in de keuken. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en troffen buiten de bewoonster aan. Die was samen met haar kleinzoon op het moment van de brand aanwezig in het pand, maar kon net op tijd het huis uitvluchten. “De brand was wellicht ontstaan door een pot of een pan die op het vuur was blijven staan”, zegt brandweerkapitein Paul Van der Cruyssen.

De brandweer bekommerde zich niet enkel om menselijk leed, maar redde ook de vier honden van de vrouw uit het brandende huis

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-16

Goed bezig

Goed bezig voe de pompiers -  Proficiat

goed bezig.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-16

Brandweerkazerne sluit op 1 juli

Brandweerkazerne sluit op 1 juli

 door Stef Van Overstraeten

De brandweermannen kunnen in het korps van Dendermonde of elders terecht, maar reageren toch aangeslagen.Foto: svl

DENDERMONDE / OUDEGEM - 

De kogel is door de kerk. De brandweerkazerne van Oudegem gaat dicht vanaf 1 juli dit jaar. Er vallen geen ontslagen, de brandweermannen kunnen in het korps van Dendermonde of elders terecht, maar toch reageren de Oudegemse brandweermannen ontgoocheld.

De brandweerkazerne van Oudegem sluit binnen drie maanden. “Dendermonde is de enige stad in de zone met twee kazernes”, zegt Filip Anthuenis, voorzitter van de zone Oost. “Het is beter om naar één kazerne te gaan en die volledig te renoveren. De veiligheid van de burgers zal niet in het gedrang komen. Er wordt zwaar geïnvesteerd in Dendermonde, het zonaal secretariaat en al het zonale personeel komen naar hier.”

De zoneraad met de burgemeesters van de zeven gemeentes keurde het personeelsplan goed én de sluiting van Oudegem goed. “Omdat er overdag te weinig mankracht beschikbaar is in Oudegem hebben we besloten om de kazerne te sluiten”, zegt Piet Buyse (CD&V), burgemeester van Dendermonde. “Er is een onderzoek geweest naar de opkomsttijden en de keren dat de brandweer is uitgerukt. Ook een risicoanalyse binnen de hele zone is gemaakt. Uit al die zaken blijkt dat we deze moeilijke beslissing moeten nemen. Ik heb daar van wakker gelegen.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Grijze Zeehond

Deze middag even als sealwatcher opgetreden voor een grijze zeehond, volwassen dier ter hoogte van de koppen van het staketsel. Het dier was niet meer in zo'n een goede gezondheid, veel konden we niet doen, want ook zeehonden sterven een natuurlijke dood. Foto's zijn doorgestuurd naar zeezoogdierennieuws, Jan Haelters en sealife voor wat meer info over het groene slijm gemengd met wat bloed. Bij deze wil ik ook nog eens melden aan ieder om toch op 10 meter afstand te blijven van de zeehonden, want ook zij moeten kunnen rusten.

1.jpg

2.jpg

5.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Uitzonderlijk: Narwal gevonden in Schelde

Uitzonderlijk: Narwal gevonden in Schelde

 
Narwal gevonden in de Schelde in de sluis van Wintam, bij Bornem (Foto: Jan Haelters)
28/04/2016
Uitzonderlijk: Narwal gevonden in Schelde
post by
Reinout Verbeke

Gisterenavond is in de Schelde, aan de sluis van Wintam (bij Bornem), een narwal gevonden. Het is de eerste keer voor België. Het zeezoogdier met slagtand leeft normaal in het Noordpoolgebied.

In België is er nog nooit een narwal gerapporteerd, in Nederland is er één geval bekend uit 1912, in de Zuiderzee. Doorgaans blijven narwallen boven de 70° noorderbreedte, in de Arctische wateren van Rusland, Groenland en Canada.

De gestrande narwal is een jong mannetje van twee meter en met een slagtand van een halve meter. De slagtand van mannetjes kan tot 3 meter lang worden.
Het dier werd door twee wandelaars gevonden en is waarschijnlijk een paar weken geleden gestorven. Het kadaver is in staat van ontbinding en wordt naar de Universiteit Gent overgebracht voor autopsie. Biologen van de universiteiten van Gent en Luik en onze specialist Jan Haelters zullen het dier onderzoeken. Daarna gaat het skelet naar onze collecties.

‘Het is opmerkelijk dat eergisteren ook een tuimelaar is aangespoeld in Oostende. Dat was al van 1990 geleden. Mogelijk hebben de aanhoudende noordelijke winden de zeezoogdieren naar hier geblazen’, zegt Haelters.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-16

Felle brand in Carnavalshallen Aalst

Felle brand in Carnavalshallen Aalst

- Frank Eeckhout, Dimitri Eeckhaut - Bron: Eigen berichtgeving

 

In Aalst is omstreeks 20.15 uur brand uitgebroken in de carnavalshallen, de hallen waar de carnavalisten hun jaarlijkse praalwagens optuigen. Volgens de Aalsterse burgemeester is er voorlopig één persoon met lichte brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht.

 

Het vuur slaat uit het dak van één van de hallen. De zwarte rookpluim is van kilometers ver te zien. Het is echter nog niet duidelijk of de rook giftig is. De politie vraagt alvast uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden.

Brandweerpost Aalst heeft het zonaal tankwagenalarm afgekondigd omdat er niet voldoende water voorhanden is. De brandweer probeert met man en macht de andere carnavalshallen te vrijwaren. Volgens de eerste berichten zouden minstens vier hallen compleet vernield zijn. In de hallen stonden nog enkele praalwagens van het voorbije carnaval.

Ook in 2004 woedde er een brand in de hallen.

Later meer

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Paard moet even bekomen van reddingsactie brandweer

Paard moet even bekomen van reddingsactie brandweer

Met de hulp van een kraanarm op een brandweerwagen wordt het paard uit de sloot getild.&nbsp;-&nbsp;Vanderveken
Met de hulp van een kraanarm op een brandweerwagen wordt het paard uit de sloot getild. - Vanderveken
De eigenaar kalmeerde zijn dier tot het weer opveerde.&nbsp;-&nbsp;Vanderveken
De eigenaar kalmeerde zijn dier tot het weer opveerde. - Vanderveken

De brandweer heeft gisteren in Olen een paard uit een diepe sloot gered. Nadat het was bekomen van de actie, liep het weer in de weide.

Het zwarte dier stond aan Duifhuizen. Wellicht kwam het paard vast te zitten tegen de prikkeldraad, die de weide afschermt van de diepe sloot. Door het slechte weer lag de grachtkant er modderig bij en is het paard vermoedelijk beginnen te schuiven. De eigenaar kreeg het dier niet zelf uit de sloot en belde de brandweer. Met een kraan, touwen, riemen en sterke brandweerlui kon het paard uit de gracht getrokken worden. Eventjes was het dier versuft, maar nadien kon het ongedeerd de weide op. (JOBG)

De eigenaar brengt riemen aan, het dier zit helemaal klem in de sloot.&nbsp;-&nbsp;Vanderveken
De eigenaar brengt riemen aan, het dier zit helemaal klem in de sloot. - Vanderveken
Brandweerlui brengen een riemen en een deken, de eigenaar (links) maakt zich klaar om tot bij zijn paard te kruipen.&nbsp;-&nbsp;Vanderveken
Brandweerlui brengen een riemen en een deken, de eigenaar (links) maakt zich klaar om tot bij zijn paard te kruipen. - Vanderveken

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerlieden moeten gordel dragen.

Brandweerlieden moeten gordel dragen.

Campagne van Brandweervereniging Vlaanderen.

Op 28 april, de Internationale Dag van de Veiligheid en Gezondheid op het Werk, lanceert Brandweervereniging Vlaanderen i.s.m. Ethias en brandweerzone Vlaams­Brabant West een campagne rond het dragen van de veiligheidsgordel voor brandweerlieden.

Sinds kort is het dragen van de veiligheidsgordel verplicht voor hulpverleners in prioritaire voertuigen. Brandweermensen moeten nu tijdens elke rit hun gordel aan doen. Voor hun eigen veiligheid én die van anderen. Voor veel brandweermensen is dat geen evidente zaak. Ten eerste brengt prioritair rijden een vals gevoel van veiligheid met zich mee. De andere weggebruikers gaan immers toch opzij zodra het prioritair voertuig met loeiende sirene komt aangereden.Toch gebeuren er tijdens prioritaire ritten relatief veel ongevallen met hulpverleningsvoertuigen. De combinatie van rijstijl, moeilijk bestuurbare voertuigen en stress liggen daar aan de basis. Ten tweede, zijn veel brandweerlieden van mening dat ze tijd verliezen als ze een gordel aandoen. Het tegendeel is echter waar. Een geoefend persoon verliest er géén tijd mee. En als ze al enkele seconden zouden verliezen, wegen die niet op tegen de risico’s en het tijdverlies ingeval van ongeval. Ten slotte denken veel brandweermensen dat ze het aandoen van de gordel niet kunnen combineren met het aantrekken van hun ademhalingstoestel. Ook dit is quatch. Mits wat oefenen is zowel het vast­ als losklikken van de gordel gemakkelijk te doen, zelfs zonder tijdverlies.

Met deze campagne willen we collega’s sensibiliseren en aanmoedigen om hun gordel te dragen in brandweer­ en ambulancevoertuigen. We stellen vast dat er bij prioritaire ritten relatief veel ongevallen gebeuren met hulpverleningsvoertuigen. De combinatie van rijstijl, moeilijk bestuurbare voertuigen en stress liggen aan de basis. Wereldwijd is 10% van de overlijdens van brandweermensen in bevolen dienst te wijten aan het niet dragen van de gordel tijdens verkeersongevallen. Dat is verschrikkelijk veel.

In 2007 verloren wij een collega bij een ongeval met een autopomp. Tijdens datzelfde ongeval werd brandweerman Guy De Bondt verlamd aan beide benen ... Guy, nog altijd actief bij de brandweer als dispatcher en instructeur, was bereid op mee te werken aan de campagne van Brandweervereniging Vlaanderen in samenwerking met Ethias en brandweerzone Vlaams­Brabant West. In de campagnefilm heeft hij een aangrijpende boodschap voor zijn collega’s.

 
 
 
 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Stad stoot ambulancedienst af

Personeel en vrijwilligers hopen bij privé-uitbater aan de slag te kunnen blijven

Stad stoot ambulancedienst af

Stad stoot ambulancedienst af

Voor ambulanciers Patrick De Vos en Lionel Philips komt de beslissing aan als een mokerslag. Foto: svl

Dendermonde -

De ambulancedienst van de brandweer in Dendermonde wordt stopgezet. Er wordt een concessie uitgeschreven waarop privéfirma's kunnen intekenen. Voor de ambulanciers komt de beslissing aan als mokerslag.

De stad Dendermonde besliste om de ambulancedienst van de brandweer af te stoten. “Door het nieuwe statuut voor de ambulanciers wordt die dienst onbetaalbaar voor onze stad”, legt burgemeester Piet Buyse (CD&V) uit. “Door het nieuwe statuut voor de brandweermannen-ambulanciers verdubbelen de kosten. De ambulanciers doen hun werk uitstekend, daar gaat het niet over. Het is zuiver een managementsbeslissing.”

Voor de Dendermondse ambulanciers was het even slikken toen bekend raakte dat ze op straat staan vanaf 1 januari 2017. “Ik ben al vrijwilligers van in 1982”, zegt Patrick De Vos. “Ik ben ook brandweerman, maar doe ook graag ambulancewerk. Wat ik zal doen in de toekomst weet ik nog niet.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-16

Braap Studio

Beste vrienden en Facebookers

 

 

Normaal gezien zend ik geen van dit soort mails rond maar voor deze ééne keer ... mag ik jullie om een dienst vragen ?

 

Willen jullie de Facebook pagina Braaap Studio Like'n ?!

 

Wat is Braaap Studio ? Braaap Studio is mijn Youtube kanaal waar al mijn gemonteerde filmpjes op terecht komen die ik met de wereld wil delen.

Welke filmpjes daar te zien zijn ? Wel je krijgt er vooral Brandweer en 4x4 filmpjes te zien. Af en toe komt er eens iets anders tussen (bv: er is een filmpje die het

natuurdomein de ijzermonding wat in beeld brengt.)  

 

Je kunt jezelf natuurlijk ook GRATIS abonneren op het Youtube kanaal ! 

 

Waar kan ik deze pagina terug vinden ? 

Wel onderaan de mail zul je een foto zien met het hoofding van de pagina... Klik op de foto en je gaat rechtstreeks naar de pagina 

en klik vervolgens op vind ik leuk!

 

 

Hou u zelf vooral niet in om deze mail verder rond te sturen !!!

 

ALVAST 1000X bedankt !

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

25-04-16

Open Deur Lichtervelde

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |