21-09-16

BRANDWEERMANNEN PROTESTEREN OP GEMEENTERAAD TEGEN HERVORMING

HEUVELLAND

BRANDWEERMANNEN PROTESTEREN OP GEMEENTERAAD TEGEN HERVORMING

"Ze spelen met veiligheid mensen"

De raadzaal zat stampvol met de brandweermannen uit de drie Heuvellandse korpsen. De spandoek van de KSA hing omhoog in de zaal. - Eric Flamand
De raadzaal zat stampvol met de brandweermannen uit de drie Heuvellandse korpsen. De spandoek van de KSA hing omhoog in de zaal. - Eric Flamand

De brandweermannen van de drie Heuvellandse posten - Kemmel, Nieuwkerke en Westouter - hebben op de gemeenteraad in het gemeentehuis in Kemmel hun ongenoegen over de brandweerhervorming getoond. Vooral de brandweer van Westouter betreurt de plannen. "Dat we onze kazerne moeten verlaten, doet veel pijn", zegt brandweeroverste Nico Debruyne.

Ook de KSA protesteerde tegen de hervormingsplannen met een spandoek. - Eric Flamand
Ook de KSA protesteerde tegen de hervormingsplannen met een spandoek. - Eric Flamand

Vooral de brandweermannen van Westouter zijn niet te spreken over de aansluiting van hun korps bij Poperinge. De open brief die ze eerder postten op de sociale media, zette ondertussen heel wat in beweging. "Er wordt gespeeld met de veiligheid van de mensen. Een wachttijd van 20 minuten zal eerder de regel dan een uitzondering zijn. Als mijn huis in De Klijte in brand staat, dan vrees ik dat er nog weinig te redden zal vallen. Ook de dekking van Heuvelland komt in gevaar wanneer er maar gewerkt zal worden vanuit een kazerne", zegt inwoonster Annemie Delrue uit De Klijte.

De plannen zijn er om Kemmel en Nieuwkerke te laten samenwerken met Mesen en hen in Wulvergem een nieuwe locatie te geven. De brandweer van Westouter zou zijn gebouwen moeten verlaten en uitwijken naar een nieuwe kazerne in Poperinge, die er komt langs de Ouderdomseweg, naast het industrieterrein. Het jaar 2019 wordt ten vroegste daar het bouwjaar. "Dat we onze geliefde kazerne moeten verlaten, doet ons zeer veel pijn", zegt postoverste van Westouter, Nico Debruyne. "We hebben daar letterlijk voor onze handen uit de mouwen gestoken en ook wel wat eigen financiële middelen. Ons gebouw staat er ook pas van 2008 en zou nu een andere bestemming kunnen krijgen."

Debruyne weet ook wel dat de beslissing van hogerhand komt, maar is toch ontevreden over de aanpak van het schepencollege. "Ze dragen communicatie en inspraak hoog in het vaandel, maar pas nadat we de open brief op de sociale media postten, kwam er enige reactie."

Veel steun

De brandweer van Westouter werd ook gesteund door tal van Westouterse verenigingen, waaronder de voetbalclub en de KSA. "We zien niet graag een vereniging verdwijnen uit ons dorp", zegt Joyce Bollier van KSA Westouter. "Gisteren (zondag, red.) nog kwamen bij de brandweer 470 mensen eten. Zij zullen zich in de toekomst niet zomaar verplaatsen naar Poperinge. We zagen in het dorp al een dorpscafé verdwijnen, dus laat nu ook niet de brandweer verdwijnen. We willen zeker niet dat Westouter een doods dorp wordt."

Bereikbaarheid

Burgemeester Lewyllie bevestigde ondertussen dat er inderdaad nieuwe simulaties nodig zijn voor de bouw van een nieuwe grote kazerne. "We moeten zeker rekening houden met de bereikbaarheid voor alle brandweermannen en de interventietijd respecteren. Vanuit Wulvergem is dit niet haalbaar. Vandaar dat we dit zullen herzien. Ook over de fusie is geen beslissing gevallen, laat dat duidelijk zijn."

CD&V-raadslid Bernard Heens vraagt alvast een nieuwe locatie en dit voor de drie korpsen van Heuvelland. "Heuvelland kan niet zonder Westouter, zeker omdat we bij elke interventie zeker een onderofficier moeten meesturen."

De gemeenteraad werd beëindigd met sirenegeloei. "Heel Heuvelland mag weten dat we een korps willen blijven", zegt brandweerman en raadslid, Geert Dewulf (CD&V). Burgemeester Lewyllie beloofde alvast met de drie brandweerkorpsen in overleg te gaan. "Het wordt en het blijft een zeer gevoelig punt, maar als we samen denken, moeten we een goede oplossing voor iedereen van ons, bevolking en vrijwilligers, vinden."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.