De Maasmechelaar kreeg de rekening van de helikopter die eraan te pas moest komen gepresenteerd, schrijft Het Belang van Limburg (link is external) dinsdag.

Omgeslagen kajak
De 30-jarige Stans was op 23 juli met vijf vrienden op pad in La Roche, in de Belgische Ardennen. Opeens zagen ze twee meisjes in de knel zitten nadat ze waren omgeslagen met hun kajak op het riviertje de Ourthe. "De twee meisjes zaten vast in de struiken in het hard stromende water", zegt Stans tegen de Belgische krant.

Reddingsactie
De Maasmechelaar aarzelde niet lang en sprong in het water. "Ik heb me enkele tientallen meters mee laten drijven. Zo kwam ik bij hen. Ik heb al mijn krachten gebruikt om de meisjes aan de oever te krijgen", zegt Stans. Maar tijdens zijn heldhaftige reddingsactie zag Stans opeens een helikopter boven zijn hoofd cirkelen. Hij heeft de meisjes in hun kajak gelegd en ze naar de oever geholpen. "Toen heb ik ze overgedragen aan de hulpverleners."

Factuur
Groot was de verbazing toen Stans maandag een rekening kreeg van 375 euro. "De factuur van de helikopter", verzucht Stans. "Als ik er niet was geweest, waren ze misschien wel verdronken." De man gaat dan ook contact opnemen met Centre Médical Héliporté uit Lieneux.

Brief
Stans heeft nog meer post gekregen over zijn reddingsactie. In dit geval geen rekening, maar een brief van burgemeester Raf Terwingen. De Maasmechelse held wordt voorgedragen voor een medaille.