23-06-16

Pascal (46) sterft na drie tevergeefse oproepen naar noodnummer 112

Pascal (46) sterft na drie tevergeefse oproepen naar noodnummer 112

Pascal (46) sterft na drie tevergeefse oproepen naar noodnummer 112

Drie keer belde Pascal Wauters (46) naar het noodnummer 112, omdat hij zich onwel voelde. Drie keer kreeg hij niemand aan de lijn. Hij stierf diezelfde avond. “Als zijn eerste oproep was aangenomen, had hij misschien nog ­geleefd”, zegt zijn ­familie. Binnenlandse Zaken opent een onderzoek, maar zegt dat de centrale overbelast was met ­oproepen voor het noodweer.

Pascal Wauters zat op maandagavond 6 juni ziek thuis in Melsele. “Hij was op zijn werk in de haven vertrokken omdat hij zich niet goed voelde”, zegt zijn nicht Angelique. Wat er aan de hand was, weet de familie nog steeds niet. “Een dag eerder had hij al klachten, maar hij kon ze niet benoemen.”

Later zou zijn familie ontdekken dat Wauters die avond naar de hulpdiensten probeerde te bellen. Geen enkele keer kreeg hij een operator aan de lijn. De eerste keer om 20.47 uur haakte hij na drie minuten in. Bij een tweede poging legde hij na 4 minuten en 40 ­seconden neer. De derde oproep, om 22.19 uur, beëindigde hij na 44 seconden.

Er kwam geen ambulance. Volgens de wetsdokter stierf Wauters op 6 juni. “De doodsoorzaak is onbekend”, zegt de familie. “We weten dus niet of dokters hem hadden kunnen helpen. Maar dat hij anderhalf uur geen hulp kreeg, is wraakroepend.”

Overbelast

De oproepen naar de 112 kwamen terecht bij de Oost-Vlaamse 100. Volgens Binnenlandse Zaken was de centrale die avond overbelast. Ons land kreeg tussen 27 mei en 8 juni ­extreem veel regen te verwerken. Ook alle ­oproepen over onder­gelopen kelders voor de brandweer kwamen daar terecht.

“Dat die man niet ­geholpen werd, is ­onaanvaardbaar”, zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), dat een onderzoek heeft geopend. “We nemen dit zeer ernstig. Ons streefdoel is dat oproepen binnen de 5 seconden beantwoord worden.”

Minister Jambon wijst er donderdagochtend in een interview op Radio 1 op dat er een oplossing in de maak is. Indien centrales door regionale fenomenen overbelast zijn, zullen oproepen naar andere centrales doorgestuurd worden zodat de betrokkenen toch nog geholpen kunnen worden, aldus de minister, die beseft dat de familie van het slachtoffer daar weinig aan heeft

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.