23-06-16

Brusselse brandweer populair bij vrouwen

Brusselse brandweer populair bij vrouwen

409 vrouwen reageerden op de wervingscampagne van de Brusselse brandweer.

De recente wervingscampagne van de brandweer van Brussel heeft een pak vrouwelijke sollicitanten opgeleverd. Ten opzichte van de wervingscampagne in 2012 stijgt het aantal vrouwelijke kandidaten van 252 naar 409, een stijging van ongeveer 62 procent. "We zijn blij dat de inspanningen om diversiteit binnen de brandweer te promoten, lonen’, vertelt woordvoerder Malika Abbad. "Maar het werk is verre van af."

De vorige wervingscampagne van de Brandweer Brussel dateert alweer van 2012. Toen solliciteerden zo’n 3.809 kandidaten voor een job als brandweerman in Brussel. Vier jaar later is dat aantal gestegen tot 4.250, een stijging van ongeveer 12 procent.

Opvallend is vooral dat het aantal vrouwelijke kandidaten sterk gestegen is. Waar in 2012 nog 252 vrouwen solliciteerden, is dat nu gestegen naar 409, goed voor een stijging van 62 procent. “Daar zijn we heel opgetogen over. Zeker de laatste twee jaar hebben we, na het aannemen van het diversiteitscharter, ons sterk geëngageerd om meer vrouwen aan te trekken”, legt Abbad uit.

De brandweer organiseerde zo bijvoorbeeld een meet&greet op Vrouwendag tussen mogelijke kandidaten en vrouwelijke officieren. Maar vooral de communicatie speelt een belangrijke rol, vindt Abbad. “We zetten zelf veel vrouwen in bij onze communicatie. Maar ook buiten de brandweer is er nog werk aan de winkel. Zo is het Franstalige woord ‘pompière’ absoluut nog niet ingeburgerd, ik hoor zelfs journalisten er vaak mee worstelen.”

Vrouwelijke touch
Ook al is er een positieve evolutie merkbaar ten opzichte van vier jaar geleden, het werk is verre van af, erkent Abbad. Het aantal vrouwelijke kandidaten maakt nog steeds maar een tiende uit van het totale aantal sollicitanten. Op dit moment zijn er zelfs maar acht brandweervrouwen actief in Brussel, in een korps van ongeveer 1.000 werkkrachten. “We gaan zeker niet op onze lauweren rusten”, verzekert Abbad.

Het – overwegend mannelijke – korps staat alvast positief ten opzichte van meer vrouwen in het korps. “Onze eerste brandweervrouwen waren pioniers, maar ze hebben al veel bewezen. Onze mannelijke collega's beseffen ook dat een vrouwelijke touch bij bepaalde situaties zeer positief kan uitdraaien.”

Het is voorlopig wel nog onduidelijk hoeveel vrouwen er nu net het korps zullen vervoegen. Alle 4.250 sollicitanten moeten verschillende examens en fysieke proeven doorstaan. Enkel de beste zestig mensen zullen in 2017 meteen aangeworven worden. Nog 120 anderen komen op een reservelijst.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.