Het gaslek ontstond donderdagvoormiddag tijdens werken. Na een breuk ontsnapte er gas en vrijwel meteen werd er een perimeter ingesteld. Gezien de locatie, ging dat ongeveer om het hele centrum van de gemeente, inclusief gemeentehuis.

 

Op videobeelden is het ontsnappende gas nogal duidelijk te horen. De hulpdiensten deden er alles aan om iedereen snel in veiligheid te brengen en het lek dicht te krijgen. De mensen die zich binnen de 80 m rond het gaslek bevonden, werden geëvacueerd. Er werden in totaal 56 personen geëvacueerd. Die werden ondergebracht in het SWOK, waar ze een drankje en broodjes kregen. Ook werd iedereen gevraagd ramen en deuren gesloten te houden en het centrum van de stad was afgesloten voor alle verkeer. Om 10.30 uur werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Om 12 uur kwam dan het bericht dat de situatie onder controle was. "Eandis doet het nodige om het gaslek te dichten", klonk het vanuit het stadsbestuur. "De perimeter blijft voorlopig ingesteld. Het centrum van Staden blijft voorlopig niet bereikbaar." De perimeter van 80 meter, met daarin een stukje van de Statiestraat, de Ieperstraat en de Marktplaats, werd nog een tijd aangehouden en ook het gemeentelijk rampenplan bleef van kracht.

Om 12.59 uur kwam het nieuws dat het gaslek gedicht was. De bewoners werden in groepjes onder begeleiding van politie en brandweer naar hun woning gebracht. De brandweer ging de woningen eerst binnen en controleerde met een gasdetectietoestel of alles veilig is. Indien dit het geval was, konden de bewoners terug in hun woning.