28-05-16

'Oorlog' tussen politie en brandweer na alcoholcontrole

ZOTTEGEM

VOLGENS ADVOCAAT WERD DRONKEN VRIJWILLIGER GETREITERD DOOR AGENTEN

'Oorlog' tussen politie en brandweer na alcoholcontrole

Opmerkelijke zaak gisteren voor de politierechtbank in Oudenaarde. Een brandweervrijwilliger moest zich verantwoorden omdat hij met onaangepaste snelheid én twee promille alcohol in zijn bloed door het centrum van Zottegem reed. Toen de man tegengehouden werd op de oprit van zijn woning, ontstond een verhitte discussie met twee agenten.

Advocaat Didier Bogaert deed gistermorgen in de Oudenaardse politierechtbank meerdere wenkbrauwen fronsen tijdens zijn pleidooi. Hij trad er op voor een vrijwilliger bij de brandweer in Zottegem. Die werd gedagvaard omdat hij met onaangepaste snelheid én onder invloed van alcohol door het centrum van Zottegem reed. "De feiten speelden zich af op 18 februari", schetste Bogaert de omstandigheden. "Mijn cliënt reed op de Markt, waar de politie op dat moment iemand aan het verbaliseren was. Ze stelden vast dat mijn cliënt te snel reed en zetten daarop de achtervolging in via de Hoogstraat richting Meire. Ze beweren dat hij 50 reed waar maar 20 is toegestaan, al valt dat niet te bewijzen", klonk het.

"Mijn cliënt werd uiteindelijk op de oprit van zijn woning tegengehouden, waarna een verhitte discussie is ontstaan. Er woedt dan ook al langer een oorlog tussen de politie en de brandweer in Zottegem, van wie de kazernes recht over elkaar liggen. Als ze elkaar kunnen pakken, gaan ze dat doen." De agenten onderwierpen de brandweervrijwilliger aan een ademtest, waaruit bleek dat hij ruim 2 promille alcohol in zijn bloed had, wat overeenkomt met zo'n 10 pintjes. "Opvallend is dat volgens mijn cliënt de ene agent aan de andere een foto op zijn smartphone liet zien met daarop het voertuig van mijn cliënt. 'Nu hebben we hem eens'", klonk het trots. Onbegrijpelijk, aangezien beide partijen altijd moeten samenwerken. Wat er achter zit, weet ik echter zelf niet."

Boete en rijverbod

Eric Vandeputte, woordvoerder van de politie, viel gisteren compleet uit de lucht. "Een oorlog? Dit is het eerste wat ik hiervan hoor", reageert hij beduusd. "Ik zou niet weten waarop die bewering steunt. Met de brandweer onderhouden wij de beste contacten. We werken tenslotte vaak samen. Wij viseren natuurlijk niemand en ook geen mensen van de brandweer. Maar het is natuurlijk wel zo, dat iedereen zich aan de wetgeving moet houden. Een brandweerman staat niet boven de wet. Een politieagent overigens ook niet." Dat heeft de brandweerman gisteren aan den lijve ondervonden. Hij werd veroordeeld tot een geldboete van 1.200 euro, waarvan 700 euro met uitstel. Daarnaast moet hij ook zo'n 250 euro aan kosten betalen. Zijn rijbewijs werd na de feiten onmiddellijk 15 dagen ingetrokken. Gisteren kreeg hij er nog 6 dagen bovenop.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.