Vrijdag is om 12.03 uur een Nederlandse dubbeldekbus ingereden op een stilstaande vrachtwagen met Belgische nummerplaat. Op de bus is ook nog een Bulgaarse vrachtwagen met oplegger met Spaanse nummerplaat ingereden.

De balans is bijzonder zwaar en het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. De Nederlandse busbestuurder en de vrachtwagenbestuurder van Bulgaarse nationaliteit zijn beiden levensgevaarlijk gewond, die laatste bezweek later aan zijn verwondingen. Daarnaast vallen nog zes zwaar- en 17 lichtgewonden te betreuren. De gewonden werden overgebracht naar AZ Groeninge in Kortrijk en AZ Delta in Menen. De burgemeester heeft geen weet van Belgische gewonden. "We wachten nog de lijst van de gewonden van de twee hospitalen af. De meerderheid die ik al zag waren van Nederlandse nationaliteit."

 

De andere 50 mensen die betrokken waren bij het ongeval maar niet gewond waren, zijn overgebracht naar de brandweerkazerne van Kortrijk. Zij worden daar voorzien van voedsel en drank en er wordt ter plaatse ambulante zorg toegediend en psychosociale bijstand verleend.

 
VIDEO Ongeval met vrachtwagens en dubbeldekbus op E17 kost het leven aan chauffeur

 

Burgemeester Vincent Van Quickenborne vertelde dat er ondertussen contact is met de Nederlandse en de Bulgaarse ambassades. De Nederlandse bus van Bovo-Tours was op weg naar Frankrijk, waar de passagiers onder meer naar Disneyland Parijs zouden trekken. "De maatschappij stuurde ondertussen twee bussen uit Nederland naar Kortrijk om de niet-gewonden te vervoeren. Zij kunnen dan kiezen of ze alsnog willen doorrijden naar Frankrijk of liever terugkeren naar Nederland. Dat zal onder begeleiding van de Nederlandse politie gebeuren."

(EDB - Foto's WS)