07-05-16

Geknelde bestuurder: “Ik zat onder mijn dashboard en bleef hopen”

Waterwegen en Zeekanalen geeft fout bij ongeval met verpletterde wagen toe

Geknelde bestuurder: “Ik zat onder mijn dashboard en bleef hopen”

Foto: (c) Dominique Jauquet

Middelkerke / Westende -

Een intern onderzoek moet uitmaken wat er precies fout ging met de Rattenvallenbrug in Middelkerke donderdagavond. Een gezin ontsnapte daar aan de dood toen de brug omhoog ging, toen ze in de wagen zaten. “Dankzij mijn automaat leef ik nog”, zegt de vader.

“Ik ben echt niet door het rode licht gereden.” Philippe Bourleau (53) begrijpt niet wat er donderdagavond aan de Rattenvallenbrug in Middelkerke verkeerd kon lopen. Hij weet alleen dat hij veel geluk heeft gehad. Ook bij Waterwegen en Zeekanalen geven ze toe dat er iets fout liep. “We zijn een intern onderzoek gestart om na te gaan wat er fout liep”, klinkt het.

Philippe en zijn vrouw Yannick (44) wonen in het Henegouwse Edingen, maar hebben een buitenverblijf in Westende. Met het mooie weer en het verlengde weekend waren ze dan ook naar de kust afgezakt. Maar donderdagavond liep hun weekend weg bijna fataal af. Bij het oversteken van de Rattenvallenbrug over het kanaal in Middelkerke ging de hefboom plots naar beneden.

"Dacht dat ik ze kwijt was"

“Ik moest nog een meter verder. Een seconde later en er was niets gebeurd”, vertelt Philippe. Hij en zijn vrouw stapten uit om een noodstop te zoeken, zodat ze iemand konden verwittigen dat ze voor een gesloten hefboom stonden. Op dat moment hadden ze helemaal nog niet door hoe gevaarlijk de situatie daar was. Want niet veel later ging de brug omhoog en kwam het zware tegengewicht op de wagen af, met de dertienjarige dochter Yana nog steeds op de achterbank. Philippe sprong in de wagen en kon die een meter achteruit rijden.

“Anders was dat tegengewicht op Yana gekomen en zij kon geen kant meer uit.” Door Philippes heldhaftige optreden kwam het tegengewicht nu wel ter hoogte van de voorzetels terecht. “Ik ben onder het dashboard gekropen. Gelukkig rijd ik met een automaat en was daar dus wel wat plaats. Anders was ik helemaal verpletterd. Maar dat tegengewicht stopte op enkele centimeters van mij. Ik liep heel wat blauwe plekken en snijwonden op.”

Mama Yannick was als enige uit de auto op het moment dat de brug opende. Zij dacht dat ze haar man en dochter voor haar ogen verloren was. “Naar het schijnt, ben ik beginnen te roepen. Maar ik herinner me daar niets meer van”, zegt ze. “Ik weet alleen nog dat ik me enorm machteloos voelde en dacht dat ik ze allebei kwijt was.”

Maar dochter Yana bleef ongedeerd en ook Philippe kon haar van onder het dashboard toeroepen dat hij het overleefd had. Een brandweerman die toevallig in de buurt was haalde Yana uit de wagen.

Lees verder onder de foto

Intern onderzoek

De brandweer had drie kwartier nodig om Philippe uit de wagen te krijgen. Daarna werden de twee naar het ziekenhuis gebracht. Een dag na het ongeval zijn ze weer thuis in hun buitenverblijf. Het gezin is nog steeds diep onder de indruk. “Ik ben altijd zo voorzichtig”, zegt Philippe. “We kunnen ons niet voorstellen dat we dat rode licht niet gezien zouden hebben. En dan nog: op zo’n brug zou toch een veiligheid moeten zitten?”

Dat het ongeval te vermijden was, geven ze ook bij de Afdeling Waterwegen en Zeekanalen toe. Zij zijn bevoegd voor de bediening van de brug. “Eigenlijk zou dit niet mogen gebeuren. We zijn een intern onderzoek opgestart om te zien wat er is fout gelopen. Gelukkig was er enkel materiële schade”, zegt Claudia Van Vooren van de Afdeling Waterwegen en Zeekanaal. “De brug gaat niet automatisch open, maar door een druk op de knop door de binnenvaartbegeleider. Die controleert vooraf altijd of er iets of iemand zich op de brug bevindt. Hier is het blijkbaar misgegaan. Onderzoek van de camerabeeldenmoet duidelijkheid scheppen.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.