28-04-16

Uitzonderlijk: Narwal gevonden in Schelde

Uitzonderlijk: Narwal gevonden in Schelde

 
Narwal gevonden in de Schelde in de sluis van Wintam, bij Bornem (Foto: Jan Haelters)
28/04/2016
Uitzonderlijk: Narwal gevonden in Schelde
post by
Reinout Verbeke

Gisterenavond is in de Schelde, aan de sluis van Wintam (bij Bornem), een narwal gevonden. Het is de eerste keer voor België. Het zeezoogdier met slagtand leeft normaal in het Noordpoolgebied.

In België is er nog nooit een narwal gerapporteerd, in Nederland is er één geval bekend uit 1912, in de Zuiderzee. Doorgaans blijven narwallen boven de 70° noorderbreedte, in de Arctische wateren van Rusland, Groenland en Canada.

De gestrande narwal is een jong mannetje van twee meter en met een slagtand van een halve meter. De slagtand van mannetjes kan tot 3 meter lang worden.
Het dier werd door twee wandelaars gevonden en is waarschijnlijk een paar weken geleden gestorven. Het kadaver is in staat van ontbinding en wordt naar de Universiteit Gent overgebracht voor autopsie. Biologen van de universiteiten van Gent en Luik en onze specialist Jan Haelters zullen het dier onderzoeken. Daarna gaat het skelet naar onze collecties.

‘Het is opmerkelijk dat eergisteren ook een tuimelaar is aangespoeld in Oostende. Dat was al van 1990 geleden. Mogelijk hebben de aanhoudende noordelijke winden de zeezoogdieren naar hier geblazen’, zegt Haelters.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.