27-04-16

Brandweerlieden moeten gordel dragen.

Brandweerlieden moeten gordel dragen.

Campagne van Brandweervereniging Vlaanderen.

Op 28 april, de Internationale Dag van de Veiligheid en Gezondheid op het Werk, lanceert Brandweervereniging Vlaanderen i.s.m. Ethias en brandweerzone Vlaams­Brabant West een campagne rond het dragen van de veiligheidsgordel voor brandweerlieden.

Sinds kort is het dragen van de veiligheidsgordel verplicht voor hulpverleners in prioritaire voertuigen. Brandweermensen moeten nu tijdens elke rit hun gordel aan doen. Voor hun eigen veiligheid én die van anderen. Voor veel brandweermensen is dat geen evidente zaak. Ten eerste brengt prioritair rijden een vals gevoel van veiligheid met zich mee. De andere weggebruikers gaan immers toch opzij zodra het prioritair voertuig met loeiende sirene komt aangereden.Toch gebeuren er tijdens prioritaire ritten relatief veel ongevallen met hulpverleningsvoertuigen. De combinatie van rijstijl, moeilijk bestuurbare voertuigen en stress liggen daar aan de basis. Ten tweede, zijn veel brandweerlieden van mening dat ze tijd verliezen als ze een gordel aandoen. Het tegendeel is echter waar. Een geoefend persoon verliest er géén tijd mee. En als ze al enkele seconden zouden verliezen, wegen die niet op tegen de risico’s en het tijdverlies ingeval van ongeval. Ten slotte denken veel brandweermensen dat ze het aandoen van de gordel niet kunnen combineren met het aantrekken van hun ademhalingstoestel. Ook dit is quatch. Mits wat oefenen is zowel het vast­ als losklikken van de gordel gemakkelijk te doen, zelfs zonder tijdverlies.

Met deze campagne willen we collega’s sensibiliseren en aanmoedigen om hun gordel te dragen in brandweer­ en ambulancevoertuigen. We stellen vast dat er bij prioritaire ritten relatief veel ongevallen gebeuren met hulpverleningsvoertuigen. De combinatie van rijstijl, moeilijk bestuurbare voertuigen en stress liggen aan de basis. Wereldwijd is 10% van de overlijdens van brandweermensen in bevolen dienst te wijten aan het niet dragen van de gordel tijdens verkeersongevallen. Dat is verschrikkelijk veel.

In 2007 verloren wij een collega bij een ongeval met een autopomp. Tijdens datzelfde ongeval werd brandweerman Guy De Bondt verlamd aan beide benen ... Guy, nog altijd actief bij de brandweer als dispatcher en instructeur, was bereid op mee te werken aan de campagne van Brandweervereniging Vlaanderen in samenwerking met Ethias en brandweerzone Vlaams­Brabant West. In de campagnefilm heeft hij een aangrijpende boodschap voor zijn collega’s.

 
 
 
 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

achteraan met adembescherming is 't nog steeds niet te doen!

Gepost door: jo | 27-04-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.