19-04-16

"Rookmelders gaan mee op kamp"

"Rookmelders gaan mee op kamp"

8584401.jpeg
De scouts voor de Flammiomobiel, een rooksimulator waarin je leert ontsnappen uit een kamer vol rook. - Foto De Scheirder

HOVE/BOECHOUTSCOUTS STEKEN VEEL OP VAN PREVENTIEDAG BRANDWONDENCENTRUM

Brandwondencentrum Oscare heeft gisteren een preventiedag gehouden bij de Hovense scoutsgroep UCMSF. De afdeling telt zelf drie meisjes die onlangs of in het verleden brandwonden hebben opgelopen. "Het idee dat de ander hun littekens kan zien, dat is voor hen het moeilijkst."

"Jongeren experimenteren soms graag met vuur, maar staan vaak niet stil bij de risico's die daarmee gepaard gaan. Daarom willen we voortaan extra inzetten op brandpreventie bij jeugdverenigingen. We willen de leiders bewust maken van hoe ze met vuur en littekens moeten omgaan", vertelt directeur van Oscare Koen Maertens.

De scoutsgroep UCMFS in Hove mocht de spits afbijten. In de voormiddag kregen de leiders een aantal do's en don'ts mee rond brandveiligheid. In de Flamiomobiel, een rooksimulator, konden ze zelfs leren hoe ze uit een brandende, met rook gevulde ruimte moeten evacueren. In de namiddag gaven de leiders hun kennis op een speelse manier door aan hun leden.

Simulator

Alaric (19), die de leiding heeft over de Kapoentjes, de groep 5- tot 7-jarigen, heeft veel opgestoken van de preventiedag. "Vooral de evacuatieoefening in de rooksimulator was een hele ervaring, en dat je brandwonden kan oplopen door een plant als de berenklauw was ook nieuw voor mij", glimlacht hij. "We gaan zeker extra voorzorgsmaatregelen nemen in de toekomst, zoals rookmelders meenemen op kamp. We gaan dan ook een verantwoordelijke aanduiden die zich met het kampvuur moet bezighouden en die beslist wanneer het vuur aan- of uitgaat."

Dat Oscare uitgerekend bij de scouts van UCMSF op bezoek kwam, is geen toeval. Joëlle de Coster, die in de organisatie zit van de jeugdvereniging, heeft zelf twee dochtertjes die vier jaar geleden brandwonden hebben opgelopen en door Oscare werden geholpen. "Mijn dochters zijn nu al een aantal jaar lid van de scouts. Pijn hebben ze niet meer. Het is vooral de blik van de ander, het idee dat die hun littekens kan zien", zegt Joëlle. "Ik heb, toen ze lid werden, de leiding meteen ingelicht over wat er gebeurd is en gevraagd om er rekening mee te houden. Verplicht ze bijvoorbeeld niet om een badpak aan te doen als ze dat niet willen. Dat werkt goed, want ze komen allebei enorm graag. Onlangs heeft nog een derde meisje van de scouts brandwonden opgelopen. Zij draagt nog een drukpakje."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.