16-04-16

Kogelwerende vesten voor Brusselse pompiers

Kogelwerende vesten voor Brusselse pompiers

 Kogelwerende vesten voor Brusselse pompiers
Brussel -

 

Ambulanciers en brandweerlui worden steeds vaker lastiggevallen tijdens interventies in de hoofdstad. Ze worden belet hun werk te doen of met allerlei projectielen bekogeld. Daarom koopt de brandweer nu kogelwerende vesten. Zowel voor ambulancepersoneels als voor de pompiers, die ze onder hun brandweerpak zullen dragen.

 

“Het is niet zo dat onze mensen om de haverklap beschoten worden. Maar de criminaliteit neemt toe en daders gaan alsmaar driester te werk. De vesten die we kopen beschermen tegen vuurwapengeweld maar ook tegen steekwapens”, zegt Eric Labourdette, van de vakbond VSOA-brandweer.

Het is zeker niet de bedoeling dat elke pompier straks opvallend met een kogelwerende vest over zijn uniform op een interventie arriveert. “Het zijn dunne vesten die ze onder hun brandweeruniform kunnen dragen en die nauwelijks hinderen. We raden het vooral aan bij nachtelijke interventies of in bepaalde buurten of risicowijken.

De ambulanciers krijgen nieuwe jassen die in een speciale stof gemaakt zijn zodat ze steekwapenbestendig zijn en ook kogelwerend.

“Uiteraard kunnen we niet voor de meer dan duizend brandweerlui een eigen kogelwerende jas kopen. Ze zullen wel altijd beschikbaar zijn voor de ploegen met wachtdienst. In de komende tijd zullen we verschillende modellen die op de markt zijn, testen. Want het betreft hier een investering van 100.000 tot 150.000 euro”, klinkt het bij de Brusselse brandweer die een van de eerste korpsen in het land zijn die ook pompiers uitrusten met kogel- en/of snijwerende vesten. Verschillende ambulancediensten, onder meer in Aalst en Mechelen, gebruiken al langer veiligheidsvesten.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.