14-04-16

Nieuwe burgemeester Nieuwpoort kiest resoluut voor nieuwe prioriteiten

Villa Hurlebise niét verkopen, historische gevels behouden en 11.11.11-bosje blijft bestaan

Nieuwe burgemeester Nieuwpoort kiest resoluut voor nieuwe prioriteiten

Nieuwe burgemeester Nieuwpoort kiest resoluut voor nieuwe prioriteiten

“We doen ons uiterste best om de talrijke waardevolle gevels te bewaren”, zegt Geert Vanden Broucke. Foto: vln

Nieuwpoort -

Villa Hurlebise liever niet verkopen, de bedreigde gevels op het marktplein behouden en het 11.11.11-bosje moet geen plaats ruimen voor nieuwe woonkavels. De nieuwe burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke (CD&V) laat na een vlotte overdracht na het overlijden van burgemeester Roland Crabbe meteen in zijn kaarten kijken.

Geert Vanden Broucke heeft al een duidelijke kijk over hoe hij en zijn team met Nieuwpoort verder willen. “Het is uiteraard de bedoeling om tal van grote projecten die Roland Crabbe samen met ons in gang heeft gezet, verder af te werken”, verzekert de burgemeester. “Ik denk daarbij aan de verdere vernieuwing van de straten, het inrichten van Bommenvrij als academie en kunstatelier, de ingrijpende nieuwe invulling en uitbreiding van het jeugdcentrum en, samen met de diensten van de Vlaamse overheid, de realisatie van de indrukwekkende waterkeringswerken in de haven als bescherming tegen zware stormen.”

De burgemeester kiest echter ook voor enkele opvallende nieuwe accenten en laat niet na om daarbij zijn eigen persoonlijke voorkeur mee te geven. “Wij mogen onze stad niet verkopen, maar moeten zorgen voor een gezonde mengeling van eengezinswoningen en flatgebouwen en jonge gezinnen de mogelijkheid geven om hier te kunnen wonen. We mogen ook niet vergeten dat Nieuwpoort-Stad door de quasi totale heropbouw na WO I veel mooier werd dan ervoor. We zullen ons uiterste best doen om de talrijke waardevolle gevels te bewaren. Er komt een nieuw gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de historische binnenstad die ons moet toelaten om een duidelijke visie te ontwikkelen over wat kan en wat niet kan. Een adviesgroep Waardevolle Gevels is onlangs opgericht en die kan heel wat nuttig werk leveren. Zo zullen we er alles aan doen om de bedreigde gevels op het marktplein te behouden”, vertelt de burgemeester.

Geen verkaveling

Een groener Nieuwpoort staat ook hoog op de prioriteitenlijst van de burgemeester. Dat blijkt overigens al uit het feit dat het 11.11.11-bosje tussen Albert I-laan en de Jozef Cardijnlaan geen plaats zal moeten maken voor een verkaveling, zo blijkt. Heel wat bewoners hadden daartegen geprotesteerd ook al omdat het bos er destijds kwam om een goed doel te steunen en veel kinderen er een boompje hadden aangeplant.

“Het waardevol bos blijft en het is eveneens de bedoeling om de aanpalende parking te vernieuwen”, bevestigt Vanden Broucke. “De aanpalende kinderboerderij wordt geherwaardeerd. Ik ben zeker groen-minded. In een stad moet je alle seizoenen kunnen zien.”

Het bestuur koos er destijds voor om de befaamde Villa Hurlebise niet als toerismekantoor in te richten, maar te verkopen. De burgemeester zou dit nu graag teruggedraaid zien. “De verkoopprocedure loopt nog enkele maanden, maar als het dan niet verkocht is, wil ik er toch een toeristische invulling aan geven.”

Er zijn ook plannen om de site langs de kaai, waar momenteel pakhuizen en loodsen liggen, grondig aan te pakken. “Alles moet daar weg tegen 2020, dat was de afspraak. Een Duits bedrijf heeft al heel wat belangstelling getoond om de site te ontwikkelen. We zullen er echter nauwlettend op toezien dat dit scharnierpunt niet met van alles en nog wat volgezet wordt. Een degelijk project moet stad en bad echt dichter bij elkaar brengen.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.