10-04-16

Grote brand verwoest varkensbedrijf in Oirschot: 'Geluid van krijsende varkens erbarmelijk'

Grote brand verwoest varkensbedrijf in Oirschot: 'Geluid van krijsende varkens erbarmelijk'

http://www.omroepbrabant.nl/?news%2F247129992%2FGrote+brand+verwoest+varkensbedrijf+in+Oirschot+Geluid+van+krijsende+varkens+erbarmelijk.aspx

OIRSCHOT - Een grote varkensstal in Oirschot is woensdagavond volledig door brand verwoest. Ongeveer tienduizend varkens en biggen vonden in de vlammenzee de dood.

De brand brak woensdagavond rond zeven uur uit bij het bedrijf aan de Notel. Het vuur sloeg over naar een tweede stal. Dikke zwarte rookwolken waren tot ver in de omgeving te zien. Ook waren er explosies te horen.

Rond negen uur nam de brand in hevigheid af. Om half elf had de brandweer het vuur onder controle.Onderzoek naar brand
De Veiligheidsregio en de brandweer waren woensdagavond lange tijd niet bereikbaar voor informatie. Later op de avond liet een woordvoerder weten dat de politie een onderzoek gaat instellen naar de oorzaak van de brand.

Volgens officier van dienst Andy van Schaik is de brand begonnen in een van de stallen en greep het vuur snel om zich heen. "We hebben het huis, een grote en een kleine schuur kunnen behouden. We laten de rest gecontroleerd uitbranden."

Nog geen duidelijkheid over asbest
Volgens een buurtbewoner zei de politie dat er grote hoeveelheden asbest zijn vrijgekomen. Het oude gedeelte van de stal had waarschijnlijk daken met asbest. Volgens Van Schaik zijn er geen giftige stoffen gemeten. Hij weet nog niet of er ook asbest is vrijgekomen. "Nader onderzoek moet dit uitwijzen."

Ook burgemeester Ruud Serverijns kwam poolshoogte nemen bij de varkensstal. "Een dramatische gebeurtenis. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Helaas was er wel veel dierenleed. Duizenden varkens zijn omgekomen."

'Erbarmelijk'
Een buurtbewoner zag hoe het vuur om zich heen greep. “Er stond zoveel wind en daardoor ging het enorm hard. Het geluid van de krijsende varkens was erbarmelijk.”

De brandweer was met groot materieel aanwezig om de uitslaande brand te bestrijden. Ook waren er vijf ambulances ter plaatse. Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt. Mogelijk was het voor de brandweer lastig om aan voldoende water te komen omdat het bedrijf in het buitengebied ligt.

Bedrijf failliet
De varkensfokkerij zou een maand geleden failliet zijn gegaan. Het faillissement werd volgens de website FaillissementsDossier 9 maart door de rechter uitgesproken. Ook de Kamer van Koophandel meldt dat het bedrijf failliet is.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

weer de zoveelste op rij ,hebben die dan echt geen brandveiligheid ?? grrrr

Gepost door: jo | 10-04-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.