In Westrozebeke is dinsdagmiddag een ramp vermeden dankzij de alerte reactie van het veiligheidspersoneel van Westvlees, waar een ammoniaklek was ontstaan. Het lek kon worden ingedijkt, maar toch was er de hulp van de hulpdiensten broodnodig om uitbreiding van het lek te voorkomen.

Het was omstreeks 15 uur toen enkele arbeiders alarm sloegen en bevangen werden door de ernstige dampen van ammoniak. Even voordien waren er herstellingswerken aan de gang, mogelijk is daar dus iets misgelopen.

Iedereen kon zich tijdig uit de voeten maken behalve twee mensen die op het eerste zicht vermist waren. Maar enkele minuten later meldden ook zij zich gelukkig bij het evacuatiepunt. Iedereen bleef ongedeerd. De wolk verspreidde zich, maar door de ontplooiing van het waterscherm kon de ammoniak verdampen en was er verder geen gevaar voor het bedrijf.

Commandant Gryspeerdt van de brandweer Midwestzone nam het zekere voor het onzekere en beval het optreden van alle naburige korpsen voor bijstand aan het korps van Staden.

 
Brandweer rukt massaal uit voor ammoniaklek bij Westvlees in Westrozebeke

 

Ook de veiligheidschef van de Riho-politie kwam ter plaatse om de veiligheidsmaatregelen te leiden, die nodig waren voor het dichten van het lek. Verschillende brandweermannen met speciale gaspakken konden de ruimte betreden om het lek te dichten.

Eerst werd even gevreesd dat het centrum van Westrozebeke zou moeten ontruimd worden, maar de wolk beperkte zich gelukkig tot het bedrijf zelf. Volgens zaakvoerder Jos Claeys werd het slachten van honderden varkens opgeschort tot morgen. De brandweerkorpsen hadden enkele uren om het lek volledig te dichten. De 1.200 arbeiders en bedienden blijven aan het werk. Woensdag kunnen de werkzaamheden weer van start gaan.

(JB)