31-03-16

Duitse man zit urenlang vast in eigen brievenbus

Duitse man zit urenlang vast in eigen brievenbus

 
 
Redactie
30/03/16 - 14u22  Bron: ANP
Foto ter illustratie. © anp.

De Duitse brandweer heeft een 19-jarige man bevrijd die vast was komen te zitten in zijn eigen brievenbus. Dat meldden Duitse media woensdag.

De man had zichzelf buitengesloten door de sleutel te vergeten van zijn woning in Parchim, in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Hij probeerde via de brievenbus de sleutel aan de binnenkant van de voordeur te pakken maar dat lukte niet. Dat schrijft Der Spiegel.

Wel bleef hij met zijn arm steken in de postgleuf en wist zich niet meer los te wurmen. Het duurde uiteindelijk vier uur voordat de onfortuinlijke man door de brandweer kon worden bevrijd.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweermuseum voor Gerben én voor heel Zeeuws-Vlaanderen

Miene moat Gerben uit Sluiskiel heeft zijn eigen brandweermuseum

 

Brandweermuseum voor Gerben én voor heel Zeeuws-Vlaanderen

 
  • Gerben Dijkstra kan zijn enorme brandweercollectie eindelijk tonen in het nieuwe Museum Sluiskil.
    Beschrijving
    Gerben Dijkstra kan zijn enorme brandweercollectie eindelijk tonen in het nieuwe Museum Sluiskil.
    Fotograaf
1 van 1
 
 
SLUISKIL - De droom van Gerben Dijkstra uit Sluiskil komt uit. Hij krijgt, na bijna dertig jaar verzamelen, zijn eigen brandweermuseum.

Het zaterdag 9 april te openen Museum Sluiskil biedt hem onderdak in de voormalige Oranje Nassauschool. Hij heeft er het kleuterlokaal helemaal zelf kunnen inrichten. Vanaf 16 april is zijn collectie voor iedereen te bewonderen.

Uit de woonkamer

De brandweerspullen stonden jarenlang in vitrinekasten in de woonkamer, in de tuin, de garage, op zolder én in de opslag. ,,Op zolder alleen al stonden dertien dozen. Van sommige spullen wist ik glad niet meer dat ik die had, zo lang hebben ze daar gestaan." Het uitpakken en uitstallen van alle helmen, emblemen, foto's, miniatuurauto's en ander brandweermateriaal is dan ook een feest voor Gerben (50). In het lichte, ruime lokaal krijgen de meeste voorwerpen eindelijk een mooi plekje, al zullen er genoeg overblijven waarvoor ook in het museum geen plaats is.

De brandweercollectie van Gerben beperkt zich niet tot materieel van het korps Sluiskil. Hij verzamelt echt alles wat met de brandweer te maken heeft of waarin een brandweerman figureert: van winkelwagenmuntjes, dekseltjes van melkblikjes, plakplaatjes en allerlei gadgets, tot herdenkingsvlaggen van 9/11, de prijzenkast van de Cokesfabriek en kopjes en schotels van tunneltrainingen in de Alpen. Aan de muur hangt ook het houten embleem van de vroegere kazerne in Philippine. Gerben is blij dat dit weer tevoorschijn is gekomen. ,,Het bord heeft tien jaar in een container gelegen."

Open

Het museum, evenals Museum Sluiskil van wie Gerben de ruimte huurt, is elke eerste en derde zaterdag van de maand, van 13.30 tot 17.00 uur, en op afspraak geopend. In het museum is onder meer het Sluiskiltunnel-informatiecentrum ondergebracht. De andere lokalen zijn ingericht met spullen van de (gesloten) katholieke kerk, de fanfare en vele foto's van Sluiskil. Het museum opent 9 april met een thematentoonstelling over Honoré Colsen, de beroemde veehandelaar en slager die in 1958 een mars op Den Haag organiseerde voor vrije veren naar 'de overkant'.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

jonge grijze zeehond

Hoe kan een mens als natuurgids vrijwillger, nog beter zijn gidsbeurt vertellen op het strand, met echte beelden over de hulp aan zeezoogdieren, hier in dit geval een gestrand jonge grijze zeehond die was gekwetst aan de flippers, tussen de stenen van het Westerstaketsel en overgebracht naar het sealifecenter.
Zo kon ik ook nog wat uitleg geven aan de groep en de omstaanders.
Bij nader info is alles in orde met onze zeehond.

2.jpg

3.jpg

4.jpg

6.jpg

5.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

WAT BIJ STIJGING VAN HET ZEENIVEAU ?

doe maar al gerust joen bottekes aan !!!!

 

 WAT BIJ STIJGING VAN HET ZEENIVEAU ?

 

  Stijging van het zeeniveau  Gevolgen opwarming van de aarde 

zie maar eens wat er al verdwijnt indien het water slechts met 1m zal stijgen Links boven kan je tussen 0 tot 60 meter intikken  Mooi instrument om eens te zien wat de stijging van het zeeniveau teweeg brengt op de plaats waar je woont.

http://flood.firetree.net/?ll=51.0759,4.1748&z=8 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-16

Hulpdiensten werden te laat verwittigd bij brand Clarebout Potatoes

Hulpdiensten werden te laat verwittigd bij brand Clarebout Potatoes

30/03/16 om 06:22 - Bijgewerkt om 09:54

Op de gemeenteraad van dinsdagavond nam Bernard Heens (CD&V) het gemeentebestuur op de korrel voor de fouten die gemaakt werden bij de brand bij Clarebout Potatoes.

Hulpdiensten werden te laat verwittigd bij brand Clarebout Potatoes

Het bedrijf werd helemaal verwoest door de brand. © EF

Op maandag 7 september 2015 ging aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes in Nieuwkerke grotendeels in vlammen op. Ruim zes maanden na de feiten haalde Bernard Heens (CD&V) een evaluatieverslag van de brand aan om het gemeentebestuur op enkele pijnpunten te wijzen.

"Een eerste vaststelling is dat de hulpdiensten zeer laat zijn opgeroepen vanuit het bedrijf", aldus Bernard Heens. "De brand was al een uur bezig. De vlammen sloegen al door het dak en er was al een enorme rookontwikkeling toen de brandweer bij de brand aankwam. Het was zelfs de brandweercommandant, die lesgeeft in het plaatselijk schooltje, die eerst de hulpdiensten belde nadat hij de rookontwikkeling zag en beseft dat het ernstig was."

Afspraken op papier

"Iedereen weet dat het een risicobedrijf en voor mij kan het dus niet dat de hulpdiensten pas na een uur opgeroepen werden. Ik stel voor dat het gemeente het bedrijf daarover aanspreekt en dat er afspraken gemaakt worden op papier. Er zou ook moeten een nood- en interventieplan opgemaakt worden in overleg met het bedrijf."

 
Delen

We hebben nog geluk gehad dat er niemand gestorven is bij die brand

Burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) gaf toe dat de oproep vanuit Clarebout Potatoes aan de late kant was. "Maar het was zeker geen uur", aldus Marc Lewyllie. "Maar blijkbaar kon het wel vroeger. We hebben dat al besproken met het bedrijf, maar dat staat niet op papier. Het is de bedoeling dat er een nood- en interventieplan opgemaakt wordt. We hebben nog geluk gehad dat er niemand gestorven is bij die brand. Warmte en olie, het blijft een gevaarlijke combinatie. In de toekomst zal het risico echter kleiner zijn omdat dat deel naar de zijkant van het bedrijf verhuist."

Rampenplan

Bernard Heens benadrukte dat een noodplan dringend en noodzakelijk is. "Het heeft geen haar gescheeld of we hadden tijdens de heropbouw het rampenplan opnieuw moeten afkondigen."

Daarmee was Bernard Heens nog niet uitgepraat. "Een tweede vaststelling is dat het gemeentelijk rampenplan niet naar behoren heeft gefunctioneerd. Er waren heel wat serieuze fouten gebeurd. De beslissing om het rampenplan af te kondigen kwam heel laattijdig, een uur nadat de school ontruimd werd en het zou moeten afgekondigd geweest zijn. De insteek om het rampenplan af te kondigen kwam dan nog eens van de hulpdiensten en niet van het gemeentebestuur."

Procedure

"Ook de procedure werd niet gevolgd. Volgens de procedure moet de dienst 112 een coördinatiecomité bijeenroepen die weg van het terrein maatregelen neemt 'ter vrijwaring van de omgeving'. Dat coördinatiecomité moet geleid worden door de burgemeester en moest samengekomen zijn op het gemeentehuis. Dat is niet gebeurd. Iedereen was ter plaatse, maar volgens het rampenplan mag enkel het operationeel commando onder leiding van de brandweercommando daar ter plekke zijn."

Burgemeester Marc Lewyllie moest opnieuw toegeven: "Iedereen was ter plaatse en daar zijn we inderdaad in de fout gegaan. Je kan daar misschien zwaar aan tillen, maar dat wil echter niet zeggen dat de beslissingen die daar genomen werden, verkeerd waren."

(TOGH)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Alerte man redt vrouw en kinderen uit vuurzee

Alerte man redt vrouw en kinderen uit vuurzee

Een deel van de werkplaats van R&W-S Center en het appartement brandden uit. Foto: svl

Dendermonde / Grembergen -

Bij een zware brand in de Bakkerstraat in Grembergen zijn een werkplaats en een appartement compleet vernield. Vader Robby Uyttersprot kon zijn vrouw en kindjes nog net op tijd in veiligheid brengen.

In de nacht van zaterdag op zondag is brand ontstaan in het achterste gedeelte van R&W-S Center. “Rond 1 uur werd ik wakker door geklop”, zegt Robby Uyttersprot, die vooral auto’s tunet in zijn garage.

Hond sterft

“Ik dacht dat er iemand op de ramen bonkte, maar het bleken de vlammen te zijn. Ik maakte iedereen wakker en kon mijn gezin in veiligheid brengen. De buren belden de brandweer en ik ging terug om te proberen blussen. Mijn hond volgde mij en liet daarbij het leven. Erg jammer, want hij was al 8,5 jaar bij ons en was een deel van de familie.”

Robby en zijn vrouw hebben twee kindjes, zij raakten niet gewond. Het gezin vindt voorlopig onderdak bij familie.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Storm maakt abrupt einde aan Hazegrasfeesten

Storm maakt abrupt einde aan Hazegrasfeesten

Foto: (c) Dominique Jauquet

Oostende - De organisatoren van de vierdaagse van het Hazegras in Oostende hebben het evenement maandagmorgen noodgedwongen moeten stopzetten. Hevige windstoten hadden verschillende tenten tot schroot herleid. De rommelmarkt, de internationale feestmarkt Fiesta Europa, en de optredens van onder andere Trisha: alle geplande activiteiten op de slotdag werden geannuleerd.

De storm hield al om 6.30uur lelijk huis. De nachtwaker belde meteen de brandweer en de politie op. Verschillende tenten die opgesteld stonden voor de rommelmarkt waren door het hevige stormweer vernield. De Lijn kon een tijdje geen beroep doen op haar stelplaats vlakbij, omdat er tenten aldaar waren weggewaaid. De brandweer en de politie kwamen ter plaatse om de veiligheid voor omstaanders te garanderen. De organisatie zag zich genoodzaakt om de slotdag van 'Pasen aan Zee' te annuleren

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Ongeval Ruddervoorde

Op de E403 richting Brugge, vlak na de afrit Ruddervoorde, was er deze namiddag een zwaar ongeval met vijf voertuigen. Vier mensen raakten gewond, maar volgens de brandweer vallen hun verwondingen mee. Volgens de oproep zat een inzittende gekneld, maar toen de brandweer aankwam was dat niet meer het geval. De snelweg werd even volledig afgesloten, daarna mocht het verkeer via de pechstrook passeren. Het viel me op hoe snel de takeldiensten ter plaatse waren en hoe snel alles opgeruimd was, na een uur al. 

 

De brandweer van Oostkamp/Ruddervoorde was ter plaatse.

Klaas Danneel

VTM-journalist West-Vlaanderen 

0495 68 48 26

klaasdanneel@gmail.com

DSC_0207.jpg

DSC_0208.jpg

DSC_0210.jpg

DSC_0216.jpg

DSC_0218.jpg

DSC_0221.jpg

DSC_0223.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-16

Doodsbang poesje uit wielkast van auto gered

Doodsbang poesje uit wielkast van auto gered

Sint-Niklaas -

De brandweer heeft zaterdagmiddag een doodsbang poesje uit de wielkast van een geparkeerde auto in de Driekoningen-straat gered. Het diertje zat luid te miauwen en durfde niet meer te bewe-gen. Uiteindelijk kon het met een paar kattenbrokjes gelokt worden, waarna het opnieuw in de armen van zijn baasje sprong.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brusselse brandweerman: immigranten stonden na aanslagen “te dansen en te lachen” en maakten onthoofdingsgebaren

Brusselse brandweerman:

immigranten stonden na aanslagen “te dansen en te lachen” en maakten onthoofdingsgebaren

Screen Shot 2016-03-23 at 08.54.36

Foto:

 
 

Daar hoor je de media niet over.

Zowel de Vlaamse als Nederlandse media proberen vandaag een beeld te creëren van mensen die bij elkaar komen en verenigd staan tegen terrorisme. Dat geldt zowel voor blanke Nederlanders en Belgen als moslimimmigranten (en hun kinderen).

Zoals de Brusselse brandweerman Cedric de Valck laat weten is dat door de media geschapen beeld helaas alles behalve de werkelijkheid. In de echte wereld staan hele horden moslimjeugd namelijk niet te huilen, maar te lachen. En reiken ze niet-moslims niet de hand, maar maken ze onthoofdingsgebaren.

Screen Shot 2016-03-23 at 08.47.22

 

Na de aanslagen van 9/11 (11 september, 2001) stonden er ook overal jonge moslims te juichen en te lachen, zowel in Amerika als in Europa en het Midden-Oosten. Datzelfde gebeurde na de aanslagen in Londen en Madrid. Daarom is het niet verrassend dat deze types hetzelfde doen nu hun matties hebben toegeslagen in Brussel.

 

Of we dat nou willen toegeven of niet, feit is dat een significant deel van de islamitische gemeenschap — zeker jongeren, en dan al helemaal jongeren van Marokkaanse afkomst — extremisten niet alleen tolereert, maar met hen sympathiseert.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Politieman en voorbijganger halen drenkeling uit kanaal

IZEGEM

 

Politieman en voorbijganger halen drenkeling uit kanaal

De agent zwemt naar de man die net kopje onder gaat. - Foto VHS
De agent zwemt naar de man die net kopje onder gaat. - Foto VHS

Een oudere man die zaterdagmorgen met zijn wagen in het kanaal Roeselare-Leie belandde, is gered door een agent. Die aarzelde niet en sprong in het koude water. Mogelijk schrok het slachtoffer van de politie die op weg was naar een interventie.

Kevin Paternot (34) was getuige van de reddingsactie. "Ik was in de regio omdat ik iets wou ophalen dat ik gekocht had via een tweedehandssite", vertelt de Brusselaar. "Voor mij reed op de Noordkaai in Izegem een Ford, achter mij een combi van de politie. Ineens staken de agenten hun zwaailichten aan. Ik vermoed dat ze net een oproep hadden gekregen voor een interventie. Ook de oudere man voor mij zag dat en wilde aan de kant gaan. Volgens mij heeft hij op het gaspedaal geduwd in de plaats van op zijn rem. In elk geval belandde zijn auto in het water."

Kevin hielt hald, ook de politie gooide alle remmen dicht. "Spring jij of spring ik?", riep ik naar één van de agenten. Die antwoordde dat hij wel z'n verantwoordelijkheid zou nemen. Samen met zijn collega zocht ik intussen naar een stuk touw waarmee we hen uit het water zouden kunnen trekken. De oudere bestuurder van de personenwagen was er in geslaagd om zelf uit zijn wagen te kruipen maar kennelijk kon hij niet zwemmen. Voortdurend ging hij kopje onder. Gelukkig slaagde ik er met die andere agent in om zijn collega en de drenkeling weer aan wal te krijgen. Het slachtoffer was helemaal verward. Zo goed en zo kwaad hebben we geprobeerd 'm af te drogen, even later was daar de ziekenwagen die hem naar de kliniek zou brengen." Kevin Paternot is blij dat hij kon helpen. "Ik ken de streek totaal niet en belandde ongewild temidden van een vreemde situatie. Hopelijk maakt het slachtoffer het goed", besluit de man. (AHK/BKH)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Verkeershinder op A19 tijdens takelwerken.

Verkeershinder op A19 tijdens takelwerken.

 

Dinsdag morgen reed een trekker oplegger combinatie op de A19 richting Ieper.  Ter hoogte van het gehucht T'Voske in Geluwe raakte de bestuurder van de weg en belandde in de lager gelegen sloot.

De takelfirma kwam met 3 wagens ter plaatse om het gevaarte uit de gracht te takelen. Veel verkeershinder was er gezien de vakantie periode niet. Eén rijstrook werd door de politie afgesloten zodat het takelen veilig kon verlopen.

Of de chauffeur gewond werd of er enkel met de schrik vanaf kwam werd niet gemeld.

 

NFG

13GeluweVkoA19foto2.JPG

13GeluweVkoA19foto1.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-16

Be-Alert: alarmering bij een noodsituatie

 in nood geval

 

http://crisiscentrum.be/nl/inhoud/be-alert-alarmering-bij...

 

Be-Alert: alarmering bij een noodsituatie

Alarmering van de bevolking

Crisisbeheer

In heel wat noodsituaties is een snelle verwittiging van de bevolking cruciaal. De manier waarop u wordt verwittigd, hangt af van de beschikbare kanalen op gemeentelijk, provinciaal en nationaal vlak.

Alarmering via SMS bij een noodsituatie

Het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken werkt aan de modernisering van de alarmeringskanalen.

BE-Alert is een nieuwe alarmeringstool dat ertoe strekt de bevolking die rechtstreeks betrokken is bij een noodsituatie sneller en duidelijker te verwittigen en zo goed mogelijk te informeren.

Hoe inschrijven?

Om u in te schrijven, klikt u op de knop « Schrijf u in ». Vervolgens vult u uw gegevens in.

Inschrijving en ontvangst van alarmberichten is kosteloos voor de burger.

Hoe wordt u verwittigd?

Naargelang de noodsituatie, kan de overheid die instaat voor het crisisbeheer besluiten om een alarmeringsboodschap te sturen via de kanalen waarover zij beschikt. Om deze via BE-ALERT verzonden boodschappen te ontvangen, dient u zich op voorhand in te schrijven.

Via deze inschrijving, kunt u verwittigd worden via : •     spraakbericht op uw vaste of mobiele telefoon •     SMS op uw mobiele telefoon •     tekstboodschap via e-mail •     tekstboodschap via fax

De overheden kunnen eveneens automatisch alarmeringsboodschappen sturen via hun Twitter- en Facebook-accounts. Wij raden u dus aan om de officiële pagina’s van uw gemeente, provincie of nationaal crisiscentrum te volgen.

   Crisiscentrum op Facebook    Crisiscentrum op Twitter

 Waar is BE-ALERT in gebruik ?

Sinds maart 2014 beschikken alle provinciegouverneurs en het nationaal Crisiscentrum over een toegang tot BE-ALERT. In een eerste fase testen 33 pilootgemeenten het alarmeringsplatform BE-ALERT om het grondig te evalueren alvorens het aan alle gemeenten aan te bieden. 

West-VL

Oost-VL

VL-Brabant

Antwerpen

Limburg

 

Roeselare

Kortrijk

Koksijde

Ieper

 

Sint-Niklaas

Dendermonde

Zelzate

Oudenaarde

Aarschot

Steenokkerzeel

Halle

 

Zwijndrecht

Herentals

Essen

Mol

Lier

Sint-Truiden

Genk

Lommel

 

 

Luxemburg

Namen

Waals-Brab

Luik

Henegouwen

Adm. Arr. Brussel-Hoofdstad

Marche-en-Famenne

 

 

Stad Namen

Tubeke

 

Engis

Faimes

Lontzen

 

Jurbise

Châtelet

Bernissart

Moeskroen

 

Brussel

St-Lambrechts-Woluwe

Etterbeek

Anderlecht

Momenteel, ook indien uw gemeente BE-ALERT nog niet deelneemt, kunt u zich reeds inschrijven om alarmeringsboodschappen te ontvangen. Indien de gouverneur van uw provincie bijvoorbeeld een eventuele noodsituatie coördineert, kan hij op die manier berichten sturen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

brand middelkerke 27 03’

brand middelkerke 27 03’

0C0A0838.jpg

0C0A0840.jpg

0C0A0845.jpg

0C0A0846.jpg

0C0A0849.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandje Nieuwpoort

Een brandje in de Simliwijk te Nieuwpoort

Foto Patrick Dumortier

0C0A0795.jpg

0C0A0797.jpg

0C0A0802.jpg

0C0A0806.jpg

0C0A0808.jpg

0C0A0812.jpg

0C0A0816.jpg

0C0A0824.jpg

0C0A0832.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brokstukken flatgebouw vallen op zeedijk

Brokstukken flatgebouw vallen op zeedijk

Brokstukken flatgebouw vallen op zeedijk

Foto: Dany Van Loo

Middelkerke - De brandweer van Middelkerke moest zaterdagavond tussenkomen op de zeedijk van Middelkerke. Er waren van een flatgebouw stukken zink losgekomen vanop de zevende verdieping en die kwamen op de dijk terecht.

Er raakte niemand gewond. Een aannemer werd meteen verwittigd om de zaak te stabiliseren. Er wordt immers stormweer verwacht en de brandweer wou dan ook geen enkel risico nemen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vluchtelingen bij de vrijwillige brandweer Australië

http://www.joop.nl/nieuws/vluchtelingen-bij-de-vrijwillige-brandweer

 

Vluchtelingen bij de vrijwillige brandweer Australië kampt in de zomer met gigantische bosbranden en sinds enige tijd met een groot probleem bij het bestrijden er van: te weinig vrijwilligers voor de brandweer. Een plaats als Noble Park beschikte over nog maar 12 brandweermensen, veel te weinig om de dreiging van het vuur het hoofd te bieden. Om het probleem te tackelen is met succes de werving van nieuwe vrijwilligers gestart waarbij ook gericht is geworven onder vluchtelingen en etnische minderheden. Van de 52 vrijwilligers die het korps nu telt is de helft afkomstig uit die gemeenschappen. De aanpak is saillant omdat Australië sinds het aantreden van een rechtse regering geen enkele vluchteling meer toelaat. -

See more at: http://www.joop.nl/nieuws/vluchtelingen-bij-de-vrijwillige-brandweer#sthash.BUdgF77K.dpuf

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Stormweer maakt abrupt einde aan vierdaagse van het Hazegras in Oostende

Stormweer maakt abrupt einde aan vierdaagse van het Hazegras in Oostende

28/03/16 om 12:47 - Bijgewerkt om 14:08

Maandagmorgen zorgde het stormweer voor flink wat schade aan de tenten van de vierdaagse van het Hazegras.

Stormweer maakt abrupt einde aan vierdaagse van het Hazegras in Oostende

De schade is aanzienlijk. © DJ

Maandagmorgen omstreeks 8 uur sloegen de weergoden ongenadig toe in Oostende. Twee tenten van de site van de vierdaagse van het Hazegras moesten eraan geloven. Niemand raakte gewond. Onder het oog van de brandweer konden de deelnemers van de rommelmarkt alsnog hun spullen uit de ingestortte tenten halen. De site werd afgesloten en voetgangers mochten niet langs de ingevallen tenten passeren uit veiligheidsoverwegingen.

 
De slotdag van het evenement is afgelast.

De slotdag van het evenement is afgelast. © CTM

 

Fiesta Europa, het nevenevenement met verschillende foodtrucks en andere culinaire specialiteiten op dezelfde site ter hoogte van hotel Melinda, werd ook vroegtijdig beëindigd. Daar tilde de wind een tentje op. De organisatie wou geen verdere risico's nemen. Er is heel wat schade aan de grote feesttenten van de Stad Oostende.

(CTM)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Storm

Er staat een hevige wind en dat zorgt voor schade, niet alleen aan de kust. De brandweerkorpsen van Brugge, Knokke-Heist, Oostende en Oostkamp kregen tientallen oproepen binnen.

In de Stuivenbergstraat in Ooskamp raakte het dak van een boerderij zwaar beschadigd. Door de storm kwamen heel wat dakpannen naar beneden.

Aan de kust werden vanmorgen rukwinden tot 95 kilometer per uur vastgesteld. In de Koningsstraat in Oostende lag een stukgeslagen glazen balkon op de weg. De brandweer zette de rijbaan af en er reden ook geen trams tussen het station en de renbaan. De vervoersmaatschappij De Lijn zette vervangbussen in. Op het Ernest Feysplein dreigde een grote tent weg te waaien. Brandweermannen kwamen de tent vastmaken.

In Heist moest de civiele bescherming de dakbedekking van een appartement in de Evendijk wind- en waterdicht maken. 

Op het Zand in Brugge is een tent preventief weggehaald.  

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

bruinvissen

Ook een goeie, de toeristen zijn weer geland aan de kust.
Deze morgen rond 10.30 kreeg de politieboot P9 verschillende oproepen voor drenkelingen in de havengeul van Oostende en voor Knokke !!

ter plaatse stelden ze vast dat het telkens om een groep bruinvissen ging, zeker een 15 stuks

3a.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zwaar ongeval in Waasten.

 

Zwaar ongeval in Waasten.

 

12WaastenVkoPloegsteertbaan_wv5.JPG

 

Zondag in de late namiddag reed een bestuurder op de weg tussen Ploegsteert en Waasten.  Op de Ploegsteertbaan te Waasten zijn er enkele as verschuivingen op de weg om het verkeer af te remmen. Aan één van deze liep het totaal verkeerd.

De wagen moet deze met te hoge snelheid genomen hebben en kwam met het linkervoorwiel in aanraking met de boordstenen van de middengeleider. De bestuurder verloor zo de controle over zijn wagen en knalde een eind verder frontaal op een elektriciteitspaal. De impact was  zo hevig dat de paal afknakte.  Brandweerposten Ploegsteert en Waasten snelden ter plaatse. Zij kregen medische versterking van 2 ziekenwagen en 2 Franse Mugteams, respectievelijk uit Armentiéres en Tourcoing. De minderjarige passagier kon snel uit het voertuig bevrijd worden, voor de chauffeur werd 45 minuten ijverig gewerkt om hem te bevrijden. Met ernstige verwondingen werden beiden overgebracht naar het ziekenhuis. De drukke verbindingsweg naar de N58 werd voor het verkeer afgesloten. Ook Eandis kwam ter plaatse gezien de elektriciteitskabels over een grote afstand afgerukt was, ook een nieuwe paal dient geplaatst te worden.

 

NFG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Op stap in de natuur

Op stap in de natuur

Nieuwpoort - Het stadsbestuur organiseert twee leuke wandelingen op het strand en doorheen het natuurreservaat.

Op woensdag 30 maart neemt een tweetalige gids u mee op een natuurwandeling doorheen De IJzermonding.  Ontdek de vegetatie en spot tal van watervogels. Vooraf inschrijven is niet nodig.  De deelname is gratis. Laarzen of stevige stapschoenen zijn uiteraard aangewezen en vergeet ook uw verrekijker niet. Afspraak om 10 uur aan de parking Halvemaanstraat. Deze wandeling vindt ook op woensdag 6 april plaats.

ijzermonding schorre blog.jpg

Schelpen

Op donderdag 31 maart maakt een natuurgids zijn opwachting om 10 uur op het Hendrikaplein voor een boeiende schelpenwandeling langs de vloedlijn.  Breng zeker een emmer mee.   Als afsluiter wordt op het strand een mooi schelpenmasker gemaakt. Winddichte kledij en laarzen zijn vereist.  De deelname is gratis.  Onnodig vooraf in te schrijven.

IMG_0337.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-16

Azië

Een bericht uit Azië

Goede morgen Luc,

In bijlage drie afbeeldingen van de laatste Aziatische brandweerwagens die wij zagen op onze Azië reis.

Wij hopen dat je het leuk vond om op die wijze beelden te krijgen van het Aziatisch brandweermateriaal dat al dan niet beschikbaar is in deze streken.

Voor ons was het eveneens een leerrijke hobby om op die wijze wijzer te geraken uit het diverse rollend materiaal die jullie collegae in Azië hebben.

Tot binnenkort eens in Nieuwpoort

Maritieme groetjes,

Christa en Roger

IMG_0003.JPG

IMG_0004.JPG

IMG_0005.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrolijk Pasen

Een vrolijk Pasen

01.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-16

Ingebouwde keukenkoelkast vat vuur in Nieuwpoort

Ingebouwde keukenkoelkast vat vuur in Nieuwpoort

De brand leidde tot aanzienlijke schade in de keuken, niemand raakte gewond.

Ingebouwde keukenkoelkast vat vuur in Nieuwpoort

In  Nieuwpoort-Bad is zaterdagavond brand uitgebroken in de keuken van een woning. De boosdoener was een ingebouwde koelkast waarvan de motor vuur had gevat. De brandweer kon de koelkast tijdig uit de afgesloten ruimte verwijderen en zo een uitbreiding van de brand voorkomen. Volgens de brandweer is er toch aanzienlijke schade in de volledige keuken. De woning moest nadien worden geventileerd. Niemand raakte gewond.

(JT - foto JT)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zomeruur

43295403.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Het laatste bosje in Nieuwpoort moet wijken voor verkaveling

CCI26032016.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Twee dodelijke slachtoffers en een zwaargewonde bij woningbrand in Ieper

Twee dodelijke slachtoffers en een zwaargewonde bij woningbrand in Ieper

26/03/16 om 08:13 - Bijgewerkt om 13:22

In de nacht van vrijdag op zaterdag woedde omstreeks 4 uur een woningbrand in de Orchideeënlaan in Ieper. Er vielen twee doden en een zwaargewonde.

Twee dodelijke slachtoffers en een zwaargewonde bij woningbrand in Ieper

De brand woedde in de woning, maar doofde grotendeels uit zichzelf. Een politiepatrouille merkt rook op en verwittigde de hulpdiensten. De brandweer, twee ziekenwagens en een mug-team waren snel ter plaatse, maar voor twee aanwezigen kon geen hulp meer baten, ze overleden in de woning.

Het gaat om een bewoner van het huis en iemand die op bezoek was, een man van ongeveer 30 jaar. De vrouw van de bewoner raakte op eigen kracht uit de woning maar moest alsnog overgebracht worden naar het ziekenhuis in Gent. Ze verkeert niet in levensgevaar.

De brandweer moest uiteindelijk niet blussen en plaatste de nodige verlichting zodat de politie en parket hun werk konden doen. Het brandde vooral in de woning in een ruimte met een rookontwikkeling tot gevolg, doordat de brand te weinig zuurstof had doofde die vanzelf.

Er is een branddeskundige van het parket aangesteld om na te gaan hoe de brand is kunnen ontstaan. Uit zijn besluit blijkt dat de brand ontstaan is door een sigaret.

(WS/BELGA)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bruinvis in strandnet

Gisteren nog vrolijk en vrij in de havengeul van Nieuwpoort, nu al ten dode in een strandnet te De Panne.

12891635_1071870469536525_3608068727449705832_o.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Laatste bosje moet wijken voor verkaveling

Omwonenden starten petitie voor behoud van ‘11.11.11-bosje’

Laatste bosje moet wijken voor verkaveling

Laatste bosje moet wijken voor verkaveling

Buurtbewoners hebben een petitie gestart voor het behoud van het bosje. Foto: vln

Nieuwpoort -

De groenzone tussen de Cardijn- en de Albert I-laan, genoegzaam bekend als het 11.11.11-bosje, dreigt te verdwijnen om plaats te maken voor woningbouw. Naast heel wat bezwaarschriften is nu ook een petitieactie voor het behoud ervan opgestart.

Een verkaveling van tien percelen voor eengezinswoningen: dat zijn de plannen die een projectontwikkelaar heeft op een perceel grond tussen de Albert I-laan en de Jozef Cardijnlaan. Dat er daartegen heel wat protest komt, heeft alles te maken met de huidige bestemming ervan: een ruime groenzone, bekend als het kinderbos of het 11.11.11.-bosje. De verkavelingsaanvraag is ingediend, wat leidde tot nogal wat bezwaarschriften, en omwonenden hebben nu ook een petitieactie opgestart die in een mum van tijd ruim vierhonderd handtekeningen opleverde.

Waarnemend burgemeester Vanden Broucke belooft het dossier “zeker van nabij te bekijken.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |