31-03-16

Brandweermuseum voor Gerben én voor heel Zeeuws-Vlaanderen

Miene moat Gerben uit Sluiskiel heeft zijn eigen brandweermuseum

 

Brandweermuseum voor Gerben én voor heel Zeeuws-Vlaanderen

 
  • Gerben Dijkstra kan zijn enorme brandweercollectie eindelijk tonen in het nieuwe Museum Sluiskil.
    Beschrijving
    Gerben Dijkstra kan zijn enorme brandweercollectie eindelijk tonen in het nieuwe Museum Sluiskil.
    Fotograaf
1 van 1
 
 
SLUISKIL - De droom van Gerben Dijkstra uit Sluiskil komt uit. Hij krijgt, na bijna dertig jaar verzamelen, zijn eigen brandweermuseum.

Het zaterdag 9 april te openen Museum Sluiskil biedt hem onderdak in de voormalige Oranje Nassauschool. Hij heeft er het kleuterlokaal helemaal zelf kunnen inrichten. Vanaf 16 april is zijn collectie voor iedereen te bewonderen.

Uit de woonkamer

De brandweerspullen stonden jarenlang in vitrinekasten in de woonkamer, in de tuin, de garage, op zolder én in de opslag. ,,Op zolder alleen al stonden dertien dozen. Van sommige spullen wist ik glad niet meer dat ik die had, zo lang hebben ze daar gestaan." Het uitpakken en uitstallen van alle helmen, emblemen, foto's, miniatuurauto's en ander brandweermateriaal is dan ook een feest voor Gerben (50). In het lichte, ruime lokaal krijgen de meeste voorwerpen eindelijk een mooi plekje, al zullen er genoeg overblijven waarvoor ook in het museum geen plaats is.

De brandweercollectie van Gerben beperkt zich niet tot materieel van het korps Sluiskil. Hij verzamelt echt alles wat met de brandweer te maken heeft of waarin een brandweerman figureert: van winkelwagenmuntjes, dekseltjes van melkblikjes, plakplaatjes en allerlei gadgets, tot herdenkingsvlaggen van 9/11, de prijzenkast van de Cokesfabriek en kopjes en schotels van tunneltrainingen in de Alpen. Aan de muur hangt ook het houten embleem van de vroegere kazerne in Philippine. Gerben is blij dat dit weer tevoorschijn is gekomen. ,,Het bord heeft tien jaar in een container gelegen."

Open

Het museum, evenals Museum Sluiskil van wie Gerben de ruimte huurt, is elke eerste en derde zaterdag van de maand, van 13.30 tot 17.00 uur, en op afspraak geopend. In het museum is onder meer het Sluiskiltunnel-informatiecentrum ondergebracht. De andere lokalen zijn ingericht met spullen van de (gesloten) katholieke kerk, de fanfare en vele foto's van Sluiskil. Het museum opent 9 april met een thematentoonstelling over Honoré Colsen, de beroemde veehandelaar en slager die in 1958 een mars op Den Haag organiseerde voor vrije veren naar 'de overkant'.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.