21-03-16

"Als vrijwilliger ben je een beetje getrouwd met de brandweer

 

 

Brandweer zone Rand maakt kandidaat-vrijwilligers warm tijdens reeks infoavonden

"Als vrijwilliger ben je een beetje getrouwd met de brandweer"

Kapitein Katrien De Maeyer leidde de kandidaat-vrijwilligers ook langs het wagenpark. Foto: JAA

Schoten - De brandweer Zone Rand zal dit jaar wellicht 65 vrijwilligers mogen aanwerven. Om kandidaten niet onvoorbereid aan de realisatie van hun jongensdroom te laten beginnen, worden de komende dagen overal infoavonden georganiseerd. “Zorg er zeker voor dat je levenspartner hierachter staat, want een engagement bij de brandweer is niet vrijblijvend”, aldus kapitein Katrien De Maeyer.

De sinds begin 2015 nauw samenwerkende brandweerkorpsen van 21 gemeenten in de zone rand, van Essen tot Kontich, tellen samen 811 brandweerlui. “775 daarvan zijn vrijwilligers. Er mag de laatste tijd dan sprake zijn van een zekere professionalisering, zij en straks dus mogelijk ook jullie, vormen nog steeds het hart van ons korps”, maakte commandant Marc Van Linden de aspiranten warm. 

Kapitein De Maeyer gidste hen vervolgens langs enkele formele hindernissen op weg naar het statuut van brandweervrijwilliger: het behalen van een geschiktheidsattest met onder meer handigheids- en fysieke proeven, een rijbewijs B en tot slot het overleven van een sollicitatieprocedure bij een korps dat behoefte heeft aan versterking. In Schoten kunnen er in 2016 wellicht vijf nieuwelingen aan de slag.

“Maar het allerbelangrijkste is jullie motivatie”, drukte De Maeyer haar klas op het hart. “Elke brandweerman krijgt een ‘pager’. Dat apparaatje moeten jullie altijd op zak hebben. Van zodra een oproep in onze centrale toekomt, verwachten we je zo snel mogelijk in onze kazerne: binnen de vijf, liever nog drie minuten en nuchter uiteraard. De tijd dat pompiers van de toog met één of meer glazen op naar een brand reden, is echt wel voorbij. Eén week op vier ben jij met je ploeg sowieso van dienst, maar ook daarbuiten kan je opgeroepen worden. Hoe vaker je van dienst kan en wil zijn, hoe liever we het hebben. Daarnaast wordt er ook wekelijks geoefend en zijn er geregeld bijscholingen.”

Vanavond is er een nieuwe infoavond in de brandweerpost van Schilde en morgen in Malle. Kijk op www.zonerand.be voor het volledige overzicht of mail vragen@brandweer.zonerand.be

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.