08-03-16

Er is nog hoop voor mooie woningen op Marktplein

Er is nog hoop voor mooie woningen op Marktplein

Er is nog hoop voor mooie woningen op Marktplein

Schepen Geert Vandenbroucke ontving de 1.200 handtekeningen. Foto: mma

Nieuwpoort -

Er is nog een toekomst voor enkele bedreigde woningen op het Marktplein van Nieuwpoort. Leden van het schepencollege lieten duidelijk blijken dat zij geen sloopvergunning zullen tekenen.

Een groep inwoners trok zaterdag naar het stadhuis met een petitie met meer dan 1.200 handtekeningen van mensen die zich ertegen verzetten dat twee huizen op de hoek Markt-Potterstraat plaats moeten maken voor een appartementsgebouw. Een bouwfirma heeft al een vraag ingediend om een sloopvergunning te krijgen voor de woningen Marktplein 1 en 2, en een bouwvergunning voor de nieuwe residentie Emiel. Vier schepenen aanhoorden de argumenten van de bezorgde inwoners, uit de mond van de twee initiatiefnemers, Carl Debruyne en zijn echtgenote/gemeenteraadslid Karin Vancoillie (CD&V).

“De marktbewoners hebben allemaal veel inspanningen gedaan voor hun woningen. De prachtige gerenoveerde gevels die de markt nu sieren, zijn een enorme toeristische troef voor Nieuwpoort. Tegen een sloopvergunning voor de twee bedreigde gebouwen zeggen wij dan ook duidelijk: ‘no way’”, zegt Vancoillie.

“Als er toch een sloopvergunning komt, zijn al onze inspanningen om de marktgebouwen in hun oorspronkelijke Vlaamse neorenaissancestijl te conserveren voor niets geweest, want er dreigen dan nog meer woningen rond de markt onder de sloophamer te sneuvelen”, voegde Carl Debruyne daar aan toe. “Die gevels zorgen voor een fantastische aanblik. Duizenden toeristen komen ervan genieten. Ze afbreken voor een nieuw gebouw dat hier absoluut niet past - iets wat helaas al gebeurde met het Marktplein 16 - is een aanslag op ons historisch erfgoed. Vreemd genoeg zijn de gevels, noch het marktgezicht beschermd. Wij dringen erop aan dat dit nu eindelijk gebeurt.”

Eerste schepen Geert Vandenbroucke (CD&V) ontving de petitie. “Het gaat om een cultuurhistorisch verhaal en we zullen daar niet lichtzinnig mee omspringen. Ook ik vind dat wij het Marktplein moeten behouden zoals het is. U hebt daarvoor een duidelijk signaal gegeven.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.