04-03-16

Sirenes loeiden niet bij Indaver-ontploffing: bevel moet via fax

Sirenes loeiden niet bij Indaver-ontploffing: bevel moet via fax

Bij de enorme ontploffing bij Indaver hebben de Seveso-sirenes niet geloeid om de omwonenden te waarschuwen. Het bevel voor de sirenes moet nog per fax (!) naar de Civiele Bescherming worden gestuurd. "Te traag", vond burgemeester Rik Frans die de voorkeur gaf aan sms-alarm en boodschappen op sociale media.

Een bewoner van Stabroek reageerde lichtelijk verbaasd op de Facebook-pagina van Indaver. "Waar was het Seveso-alarm om de inwoners van Stabroek en omstreken te verwittigen juist na die toch enorme ontploffing? Dikke schande!" De naam Seveso verwijst naar het Italiaanse stadje waar in 1976 zo'n tweehonderd bewoners verminkt raakten door een gaswolk uit een chemisch bedrijf.

"Als burgemeester kan ik die sirenes inschakelen door een gehandtekend bevel te faxen naar de hoofdzetel van de Civiele Bescherming in Liedekerke", zegt Rik Frans. " Dan nog duurt het een uur voor de procedure rond is en de sirenes loeien. De ontploffing van Indaver was spectaculair maar niet gevaarlijk voor Stabroek."

Sneller via website

Stabroek koos daarom andere, snellere alarmkanalen: websites, radio 1 en 2, een radiowagen van de politie en telefonisch alarm in de straten vlakbij Indaver. Volgens info-ambtenaar Kris van der Maat zijn in Stabroek zo'n driehonderd bewoners per telefoon gealarmeerd.

Het Crisiscentrum is bezig met de uitbouw van een nationaal alarmsystem per telefoon. Bewoners krijgen dan een sms op hun gsm of een gesproken boodschap via hun vaste telefoon. Dat systeem heet B-Alert en treedt na de zomer in werking.

Woordvoerder Peter Mertens van het Crisiscentrum: "Begin volgend jaar wordt het netwerk van sirenes aan B-alert gekoppeld zodat de burgemeester geen fax meer naar de civiele bescherming hoeven te sturen." (VTT/PLA)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.