04-03-16

DAKBRAND VEROORZAAKT ZWARE SCHADE AAN SPLINTERNIEUWE ECOWONING

DAKBRAND VEROORZAAKT ZWARE SCHADE AAN SPLINTERNIEUWE ECOWONING

"Droomhuis na vier maanden al kwijt"

Steve D'hoedt, Natacha Vandamme en kinderen Jarno en Tiana in hun restaurant De Roos.  - PVBN
Steve D'hoedt, Natacha Vandamme en kinderen Jarno en Tiana in hun restaurant De Roos.  - PVBN

"We wonen hier amper vier maanden, maar we zijn ons droomhuis al kwijt." Het nagelnieuwe ecologische huis van restaurantuitbater Steve D'hoedt en zijn gezin in Mannekensvere is zwaar beschadigd door vlammen. De dikke isolatie in de ecowoning bemoeilijkte de bluswerken aan een schijnbaar eenvoudige schouwbrand.

De brandweer bij het gehavende dak. Vooral binnenin de ecologische woning is er veel schade. - Jelle Houwen
De brandweer bij het gehavende dak. Vooral binnenin de ecologische woning is er veel schade. - Jelle Houwen

Meer dan een jaar was er gebouwd aan de ecologische woning van Steve D'hoedt (42) en zijn partner Natacha Vandamme in de Ten Doelestraat. Beiden baten op de Kaai in Nieuwpoort het restaurant De Roos uit en bouwden samen met een architect het huis van hun dromen. Amper vier maanden woonden ze er, en alles rook nog nieuw, toen woensdag rond 6 uur het noodlot toesloeg. Een schouwbrand sloeg over op de halve meter isolatie van de woning en dat bleek moeilijk te blussen. De woning liep achteraan zware schade op. "Máánden hebben we uitgekeken om hier te wonen. Ons eigen plekje, volledig naar onze smaak en ideeën. En nu mogen we op zoek naar een huurwoning tot het einde van het jaar", zucht Steve.

Hoeve

Steve, Natacha en hun 11-jarige zoon Jarno en 14-jarige dochter Tiana hebben intussen een tijdelijke oplossing. "Voorlopig kunnen we in het woongedeelte van het restaurant verblijven, maar dat doen we niet graag. We verkochten ons huis vroeger immers om de hoeve in de Ten Doelestraat om te bouwen tot onze nieuwe stek. Net met de bedoeling om in onze vrije tijd wég te zijn van het restaurant, om op adem te komen. We werken met heel veel plezier keihard in ons restaurant, maar willen verpozen daarbuiten. Daarvoor hadden we ons droomhuis laten bouwen. Nu gaan we op zoek naar een huurhuis tot eind 2016. Wellicht pas dan zal het huis heropgebouwd zijn. Je ziet het misschien niet, maar het huis moet voor een derde afgebroken worden. Achteraan is de hele gevel uitgebrand. De oorzaak ligt bij de hitte van de kachel rond de isolatie. Meteen heel wat werk voor de verzekeraar en de architect. Die is meteen komen kijken na de brand. Hij weet hoe hard we uitkeken om hier te wonen."

Houtskeletbouw

De brand blussen was voor de brandweer van Middelkerke allesbehalve een eenvoudige klus. Om 6 uur was de melding uit de Ten Doelestraat binnen gekomen als een schijnbaar eenvoudige schouwbrand, die snel uitbreidde tot een dakbrand. "Toen de eigenaar ons vertelde dat het om een ecologische houtskeletbouwwoning ging, wisten we meteen hoe laat het was", zegt brandweerkapitein Frank Ureel. "We wisten dat dit een klus zou zijn waar we heel wat werk mee zouden hebben. Onder de dakpannen zat een halve meter isolatie, een van de moeilijkst te blussen materialen. Dat gaat niet altijd gepaard met hevig vuur, maar meestal met felle rook. En door de hitte slaat dat over naar ander materiaal, naar het hout waarmee het huis is opgetrokken. En ook dat had vuur gevat. Om het ons nóg lastiger te maken, stond er een erg strakke wind die het vuur steeds deed oplaaien."

De brandweer dekte de woning uiteindelijk met zeilen af.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.