29-02-16

Buschauffeurs, zoek de fout

Buschauffeurs, zoek de fout

Foutje op de busbaan bij Amsterdam Twitter @POL_Hoofdwegen

De busbaan op de A10 bij Amsterdam-Zuid heeft door een blunder vermoedelijk al een aantal keren tot gniffelende automobilisten en buschauffeurs geleid. Op het wegdek van de busafrit is al een tijdje 'Lun Bijs' te lezen.

De wakkere chauffeur zal hebben geweten dat er 'Lijn Bus' moet staan. De politie deelde op Twitter een foto van de drukwerkmisser. "De bedrukker hebben wij even moeten laten blazen", schrijft de politie bij de foto.

 

Het is niet duidelijk hoelang de tekst er al staat en wanneer deze hersteld wordt. Het staat er in ieder geval al een aantal maanden: Google Streetview registreerde de blunder al in september vorig jaar.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Marijke Debaere en Jan Buysschaert vieren hun 'twaalfde' verjaardag

Marijke Debaere en Jan Buysschaert vieren hun 'twaalfde' verjaardag

29/02/16 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

Op maandag 29 februari vieren zowel Marijke Debaere als Jan Buysschaert hun twaalfde verjaardag. Of is het hun achtenveertigste?

Marijke Debaere en Jan Buysschaert vieren hun 'twaalfde' verjaardag

Jan en Marijke zijn als brandweerman en groendame 'buren' van elkaar. Ze werden beiden geboren op 29 februari 1968 en ze wonen alle twee al precies 23 jaar in Gits. © JD

Zowel Jan Buysschaert als Marijke Debaere zagen het levenslicht op de schrikkeldag van 1968. Jan en Marijke werden niet alleen op dezelfde unieke dag geboren, in Gits zijn ze soms 'buren', want Jan kan je als brandweerman regelmatig aantreffen in het arsenaal, terwijl Marijke zich met de groendienst verdienstelijk maakt op het aanpalende recyclagepark.

23 jaar in Gits

We brachten beiden samen in deze buurt, voor een gezellige babbel. Zo zijn Marijke Debaere en Jan Buysschaert blijkbaar allebei aangespoelde Gitsenaars, die ongelooflijk maar waar, in hetzelfde jaar hier landden. "Ik ben afkomstig van Staden en woon met echtgenoot Peter Bardoel, afkomstig uit Kortemark, en de kinderen Noah (18) en Luna (15) al 23 jaar in Gits, in de Stationsstraat", opent Marijke.

"Ook wij - wat een toeval - wonen al 23 jaar in Gits, eerst langs de Driewegenstraat, nu in de Leenbosstraat", pikt Jan in. "Ik ben afkomstig van Rollegem bij Kortrijk en mijn echtgenote Maryan Vlieghe komt van Bellegem. Ondertussen hebben we drie kinderen: Maarten (19), Hanne (18) en Jasper (14)."

We zijn wel eens benieuwd hoe beiden in Gits belandden. "Ik werkte eerst bij Meersman in Hooglede en later geruime tijd bij Levi's in Gits, zo kwamen we hier terecht", geeft Marijke aan. "Maar dat confectiebedrijf sloot zijn deuren. Gelukkig kon ik hier aan de slag blijven. Ik heb het enorm naar mijn zin bij de gemeentelijke groendienst."

"In 1990, direct na mijn studies, startte ik op de aankoopdienst in Sadef", vervolgt Jan. "Ter gelegenheid van mijn vorige verjaardag, vier jaar geleden dus (lacht), verhuisde ik naar de verkoopdienst bij Germond in Kachtem, dat is een bedrijf dat zich specialiseerde in gereedschappen en metaalbewerkingsmachines."

Feesten geblazen

Maandag 29 februari nadert met rasse schreden. "Wij zullen het rustig vieren", blikt Jan vooruit. "Mij staat er thuis een soort verrassingsfeestje te wachten", weet Marijke. "Het is Peter die alles regelt. Ik weet enkel dat op zaterdag 5 maart heel het huis aan de kant moet zijn, want dat er een en ander te gebeuren staat."

"Maandag worden we alle twee 'twaalf' jaar", besluit Marijke lachend. "We mogen nu eindelijk onze plechtige communie doen. En zowel Jan als ikzelf zijn met onze 12 jaar nu de jongste thuis. Als kakkernest zullen we nu misschien meer verwend worden?" (lacht)

(JD)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Varkens komen om het leven

Uzen Alain gaat daar al kunnen gaan optreden si

Varkens komen om het leven nadat vrachtwagen kantelt bij ongeval in Ieper

29/02/16 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:23

Op de oprit van de A19 in Ieper is een vrachtwagen met varkens gekanteld. De chauffeur raakte lichtgewond en een aantal varkens overleefde het ongeval niet.

Varkens komen om het leven nadat vrachtwagen kantelt bij ongeval in Ieper

De chauffeur raakte lichtgewond en een aantal varkens overleefde het ongeval niet. © CMW

Een vrachtwagen van een bedrijf uit Klerken, geladen met een tachtigtal varkens, ging rond 13 uur op de oprit van de A19 tegen de vlakte. De chauffeur van de trekker-oplegger moest uit zijn voertuig worden geholpen. De man had pijn aan de rug en had een hoofdwonde.

Een aantal varkens overleefde het ongeval niet. Ook moesten de hulpdiensten enkele ontsnapte dieren vangen. De levende exemplaren werden in een andere vrachtwagen geladen. De oprit werd deels afgesloten voor het verkeer. Enkel het verkeer uit de richting van Ieper kon de A19 oprijden.

(CMW)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Woning onbewoonbaar na uitslaande brand in Kortemark

Woning onbewoonbaar na uitslaande brand in Kortemark

De vlammen sloegen al uit de woning toen de brandweer aankwam. De bewoners konden op tijd ontkomen aan de vlammenzee.

Woning onbewoonbaar na uitslaande brand in Kortemark

In de Hoogledestraat in Kortemark woedde zondagnacht een zware woningbrand. De brandweer was snel ter plaatse, maar de vlammen sloegen al uit de ramen bij hun aankomst. De bewoners konden op tijd ontkomen aan de vuurzee. Ze werden opgevangen door de mensen van het Torhoutse ziekenhuis. Hoe de brand kon ontstaan, zal het parket nog moeten uitmaken. Volgens Radio 2 zou het gaan om een niet-gedoofde sigaret. De Hoogledestraat werd volledig afgesloten voor alle verkeer, maar op dat late uur had dit geen gevolgen.

(psd - foto psd)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Tankwagen Post Koekelare

uitnod5mrt_std.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Tankwagen brandweer Koekelare

Binnenkort wordt de oude tankwagen van de Post Koekelare vervangen, meer nieuws binnenkort, alvast deze info:

De oude tankwagen Volvo F7-40-4x2 10.000 liter (nummerplaat GYZ-735) die vervangen wordt:

1ste indienststelling (als melkwagen): 25/01/1985 Ombouw door de firma Vanassche/inschrijving als brandweer tankwagen: 08/11/1996 Eerste keuring als brandweerwagen: 20/11/1996 (voor Brandweer Koekelare)

 

 

Kpt. ir. Dries Depreitere

tank_full.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-02-16

Natuurpunt Westkust in de Blankaart

Natuurpunt Westkust op bezoek in de Blankaart.

natuurpunt blankaart 01.jpg

2.jpg

03.jpg

04.jpg

06.jpg

07.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Stijging dotatie voor hulpverleningszones

CCI28022016.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Blauwe sponzen balletjes

Soms kan men op het strand blauwe sponzen balletjes vinden.

Deze zijn afkomstig van de kerncentrale in Frankrijk. De sponzen balletjes worden gebruikt om leidingen te reinigen waar ze niet bij kunnen, het heeft wel niets te maken met radio activiteit maar het voelt wel raar aan wat er allemaal op onze stranden aanspoelt.

sponzen bolletje 2 cm.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De paardenvissers

paardenvisser 01.jpg

paardenvisser 02.jpg

paardenvisser 03.jpg

paardenvisser 04.jpg

paardenvisser 05.jpg

paardenvisser 06.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-16

Grote dakbrand in Laken: situatie onder controle

Grote dakbrand in Laken: situatie onder controle

door © brusselnieuws.be
Laken

Er is een grote brand uitgebroken in Laken, in de buurt van het kanaal en de Paleizenstraat over de Bruggen. Ondertussen is de situatie helemaal onder controle.

De rook was van ver te zien (© David Helbich)

Rookpluim was van heinde en verre te zien

Zwarte wolken boven Laken

Rond 14.45 uur brak een brand uit in een leegstaand gebouw in Laken. De rookwolk was een tijdje zelfs te zien vanop het Flageyplein in Elsene, waar onze redactie gevestigd is. "We waren met een dertigtal brandweerlieden heel snel ter plekke en daarom is het vuur niet overgeslagen op naburige gebouwen", vertelt de woordvoerder van de brandweer, Pierre Meys, aan onze redactie. 

"Als gevolg van de brand is een deel van het dak van de trappenhal ingestort", aldus Meys. Op het moment van de brand was er niemand aanwezig in het gebouw. Er zijn dus geen gewonden.

"We weten niet wat er opgeslagen was in het gebouw, maar vermoedelijk zijn het verfbussen omdat er kleine explosies hebben plaatsgevonden", vertelt Meys. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De Stoel

De stoel

Een  aangespoelde stoel met daarop opgedroogde zeeanemonen en zeepokken.

De zeemeermin die erop zat was al weg.....

stoel 1.jpg

stoel anemoon 1.jpg

A21_SPLASHNB.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Provincie bouwt provinciedomein 'Koolhofput' (Oostduinkerke - Nieuwpoort) uit

Provincie bouwt provinciedomein 'Koolhofput' (Oostduinkerke - Nieuwpoort) uit.

 
 
25-2-2016 16:45
koolhofput
Op donderdag 25 februari keurde de provincieraad de aankoop van een perceel grond ter uitbreiding van het provinciedomein Koolhofput (Oostduinkerke - Nieuwpoort) goed.

​Het gaat over een uitbreiding van 1 ha 75a en 37ca. De aankoopprijs bedraagt 40.000 euro per hectare.
Het perceel dient om drie grote poelen te graven die in verbinding staan met de Koolhofput en mede instaan voor de waterbuffering vanuit Nieuwpoort. Naast de compensatie van de buffercapaciteit, vergroten ook de wandelmogelijkheden door de aankoop. Er wordt ook een mountainbikepad en educatief leerpad voorzien.

Situering en ambitie
De site ‘Koolhofput’ komt op die manier op bijna 16 ha. Het provinciedomein is gelegen op de grens van Nieuwpoort en Koksijde. De zone grenst aan het kanaal Nieuwpoort-Diksmuide en aan de provinciale Groene As ‘De Frontzate’.
De Provincie wil van de site een groen scharnierpunt tussen Koksijde en Nieuwpoort-Stad maken. Ook de aansluiting met ‘De Frontzate’ moet geoptimaliseerd worden.

Omschrijving van de voorziene plannen
Zo wil het provinciebestuur, naast oeverherstel, vooral de toegankelijkheid voor wandelaars en andersvaliden verbeteren, met respect voor de huidige kwaliteiten van de omgeving.

De steile oevers met betonstenen worden over 300 meter minder steil gemaakt waardoor rietkragen zich kunnen ontwikkelen. Op die manier ontstaan natuurlijke paaiplaatsen voor vissen en amfibieën.

Aan het kanaal Nieuwpoort-Diksmuide wordt de picknickzone uitgebreid en voorzien van nieuw meubilair. Het huidige rustige karakter van het vissers- en wandelgedeelte blijft op die manier behouden. Een extra steiger voor mindervaliden komt in de plaats van een aantal ongebruikte steigers, dichtbij de huidige parking.

Verder komt er een gesloten, halfverhard wandelparcours: nieuwe voetgangersbruggen of een veerpont zullen een wandelcircuit aan de oevers van de put mogelijk maken, gescheiden van het fietsverkeer van ‘De Frontzate’. Ook het fietspad op ‘De Frontzate’ wordt heraangelegd met een betonverharding tussen Nieuwpoort-Stad en Ramskapelle. Een laatste actie is het herstellen van de brug over het Kanaal, zodat ze weer veilig is voor de wandelaars en fietsers van en naar Nieuwpoort.

Kostprijs en termijn
Momenteel wordt werk gemaakt van een uitvoeringsplan voor de site. De uitvoering van de werken is voorzien voor 2017. Voor de realisatie van het project trok de Provincie in totaal zo’n 950.000 euro uit.

Historiek
Nadat de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in 2001 het landinrichtingsproject ‘De Westhoek’ had voltooid, werd de Provincie West-Vlaanderen eigenaar van de omliggende gronden aan de ‘Koolhofput’. De Koolhofput ontstond uit een 10 ha grote zandwinningsput die in 1978 werd uitgegraven voor de aanleg van de autosnelweg E40. De put zelf wordt gebruikt als bufferbekken om de piekdebieten in de Koolhofvaart op te vangen.

In bijlage is een schetsontwerp en een plattegrond van de voorlopige plannen terug te vinden.

Meer info
gedeputeerde voor gebiedsgerichte werking, milieu, landschap en natuur voor de Provincie West-Vlaanderen, Guido Decorte
frederik.demeyere@west-vlaanderen.be of 050 40 31 50

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Machinekamer van saunacomplex vat vuur in Rumbeke

Machinekamer van saunacomplex vat vuur in Rumbeke

27/02/16 om 08:27 - Bijgewerkt om 08:27

Zaterdagmorgen omstreeks 7 uur brak een brand uit in het saunacomplex 'Thermen' langs de Kaasterstraat in Rumbeke.

Machinekamer van saunacomplex vat vuur in Rumbeke

De eigenaar werd wakker van enkele harde knallen. © JB

Het was de eigenaar die wakker werd van enkele knallen en een rookontwikkeling kon waarnemen vanuit het saunagedeelte. De machinekamer stond in lichtelaaie en er was een zware rookontwikkeling zichtbaar. De eigenaar kon zelf de vlammen doven met brandblussers maar de isolatie smeulde verder waardoor het vuur snel uitbreidde. De brandweer van Roeselare kon de vuurhaard uiteindelijk volledig in de kiem smoren.

 
De brandweer van Roeselare kon de vuurhaard uiteindelijk volledig in de kiem smoren

De brandweer van Roeselare kon de vuurhaard uiteindelijk volledig in de kiem smoren © JB

 

Vandaag en zondag blijft het complex gesloten wegens herstellingswerken maar de eigenaar hoopt maandag opnieuw te kunnen openen. De schade bleef beperkt tot in de machinekamer. (JB)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Redders aan de kust

De nieuwe redderspost aan de kust.

12592449_1121985164478555_6598544964374199940_n.jpg

Maar ik hou het meer op de nostalgie.

Lifeguard_Tower_Obj_6_2_img.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Drieteenmeeuw

Je ziet ze niet alle dagen...de drieteenmeeuw (juveniel) op het Oosterstaketsel.

02.jpg

03.jpg

04.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Drie grijze zeehonden gespot op Belgische stranden

Drie grijze zeehonden gespot op Belgische stranden

vr 26/02/2016 - 07:18 Bart Boterman/JVK Aan de Belgische kust zijn drie grijze zeehondjes gespot. Ze kwamen uitrusten op het strand in Oostduinkerke, Oostende en Wenduine. Wellicht gaat het om jonge dieren die voor onze kust zijn geboren in januari en december en eventjes rust nodig hebben.

Het dier in Oostduinkerke (foto) lag een heel eind van de waterlijn vandaan en is er wellicht beland bij vloed. Het beestje kroop vanzelf weer naar het water.

"De laatste dagen zijn er opvallend meer zeehonden die komen uitrusten op het strand. Dat wil niet zeggen dat ze in nood zijn. Het gaat om jonge dieren die voor onze kust zijn geboren in januari en december en eventjes rust nodig hebben", zegt Jasper Matthys van het Sea Life Blankenberge. "Ongeruste wandelaars proberen ze terug in het water te drijven, maar doen dat beter niet. Die dieren kunnen dat zelf. Ze zouden zelfs oververmoeid kunnen raken omdat ze moeten blijven zwemmen." Bovendien blijven het roofdieren die erg hard kunnen bijten, waarschuwt hij ook.

Sea Life wordt wel graag opgebeld als iemand een zeehond op het strand spot. "Telefonisch kunnen we al heel wat te weten komen. Aan de hand van de houding kunnen we uitmaken of het om een ziek dier gaat", aldus nog Matthys. In de meeste gevallen gaat het Sea Life toch ter plaatse om de toestand van de dieren te bekijken.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-16

Dodelijke brand in Ieper wellicht aangestoken

Dodelijke brand in Ieper wellicht aangestoken

26/02/16 om 12:50 - Bijgewerkt om 12:50

De appartementsbrand in het centrum van Ieper, waarbij woensdag een dodelijk slachtoffer viel, is wellicht aangestoken. Dat meldt de Ieperse afdeling van het parket van West-Vlaanderen vrijdag.

Dodelijke brand in Ieper wellicht aangestoken

De brand ontstond woensdagochtend in de Stationsstraat. Een rijhuis waarin verschillende studio's ondergebracht waren, vatte vuur. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al uit het dak. Via het dak sloegen de vlammen ook over naar een buurwoning. Een twintigtal mensen moest geëvacueerd worden. Zeven van hen werden met rookintoxicatie naar het ziekenhuis gebracht, maar waren er niet erg aan toe. Een bewoner bleef een tijd vermist. Uiteindelijk werd haar lichaam gevonden in de studio waar het vuur ontstond.

Geen brandversnellers

Zoekingen met onder meer een branddetectiehond wezen uit dat er geen brandversnellers gebruikt zijn. De branddeskundige van het parket gaat ervan uit dat de brand toch met opzet werd aangestoken in de locatie waar het dodelijk slachtoffer viel, maar kan nog geen uitsluitsel geven of het om een wanhoopsdaad of een ongeluk gaat. Het onderzoek is nog aan de gang.

(Belga - Foto WSG)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Uitkijktoren

De uitkijktoren in al zijn glorie.

uitkijk.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vergeet dinsdag niet te kijken naar “De Noodcentrale”!

Vergeet dinsdag niet te kijken naar “De Noodcentrale”!

Op 1 maart 2016 gaat om 20u35 de televisiereeks “De Noodcentrale” van start op Eén. Een 11-tal operatoren en calltakers uit de noodoproepcentrales 112/100 en 101 in Antwerpen worden vanaf dan zeven weken lang gevolgd terwijl ze op alle mogelijke manieren mensen proberen te helpen die naar de noodnummers bellen.

Alle soorten noodoproepen komen aan bod, van Phone CPR tot inbrekers, en zelfs nodeloze oproepen. Dit alles werd gemonteerd en bewerkt om er alle mogelijke persoonlijke informatie  waarmee een oproeper herkend zou kunnen worden uit te knippen. Hierdoor lijkt het of bepaalde bevragingen niet of onvoldoende uitgevoerd worden.  Het tegendeel is natuurlijk waar.  De structurele bevragingsprotocollen worden steeds correct en volledig afgewerkt door de operator, maar dit kan niet altijd duidelijk weergegeven worden in het programma.

Majoor Joris Van Linden van het Hulpcentrum 112/100 Antwerpen was eerst niet te vinden voor het programma, maar heeft gaandeweg de meerwaarde ervan ingezien: “Willen we meewerken aan een Tv-programma over de meldkamer? Neen ! Dit was onze eerste reactie op de vraag van productiehuis De Chinezen. Zowel ikzelf als de Federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid hadden grote reserves bij een dergelijk programma. Het belangrijkste voor ons is immers de vertrouwensband tussen de operator en de oproeper in nood, het privékarakter van de uitgewisselde informatie en ook het beroepsgeheim. Pas nadat we enkele proefopnames gezien hadden, konden we er zeker van zijn dat ook De Chinezen onze oproepers met de nodige ernst en sereniteit zouden behandelen. Meer nog, door het programma zou een ruim publiek kunnen zien hoe we werken en wat we voor hen kunnen betekenen.”

Ook Olivier Goris, netmanager van Eén, is enthousiast over het programma: “Ik vond het programmavoorstel voor De Noodcentrale meteen een ijzersterk idee voor Eén. Het is meeslepende televisie, over een job die onzichtbaar is maar wel een essentiële schakel vormt voor mensen in nood. Iets wat ons allemaal kan overkomen.”

Het televisieprogramma “De Noodcentrale” zal vanaf volgende week gedurende zeven weken op Eén uitgezonden worden elke dinsdag om 20u35. Zeker kijken!

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware ontploffing in Antwerpse haven

Zware ontploffing in Antwerpse haven

Foto: shana verdonck>

Antwerpen -

Bij afvalverwerkingsbedrijf Indaver in de Antwerpse haven heeft zich vrijdagnamiddag een zware explosie voorgedaan. De rookpluim is van kilometers ver te zien. Indaver meldt dat niemand gewond is geraakt.

De hulpdiensten rukten massaal uit naar het bedrijf aan de Poldervlietweg. De coördinatiefase van het rampenplan is afgekondigd. De brandweer vraagt aan inwoners van Stabroek en ruime omgeving om ramen en deuren gesloten te houden.

Volgens Indaver zelf ging het om één hevige explosie, gevolgd door twee kleinere en een brand. De ontploffingen deden zich voor ter hoogte van DTO3, een bunker waarin zich vaste afvalstoffen bevonden. Het bedrijf wordt momenteel geëvacueerd. Indaver bevestigt dat er geen slachtoffers zijn.

Door de explosie is de R2 ter hoogte van de Tijsmanstunnel in beide richtingen afgesloten. De Federale Antwerpse Wegpolitie meldt ook dat de wisselaars tussen de E34/N49 en A12 worden afgesloten in alle richtingen

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Woning in Oostkamp gevuld met rook door slecht werkende pelletkachel

26057_oldie4f6181ca98cc2.jpg

Woning in Oostkamp gevuld met rook door slecht werkende pellet kachel

25/02/16 om 19:12 - Bijgewerkt om 19:12

Een buurman hoorde een rookmelder afgaan en kon zo de brandweer tijdig verwittigen.

Woning in Oostkamp gevuld met rook door slecht werkende pelletkachel

In de Emiel Welvaertstraat in Oostkamp zette een oververhitte pelletkachel donderdagmiddag een woning onder de rook. Door de grote hitte was de verf op de afvoerbuis beginnen roken en vulde het huis met rook. Gelukkig ging het rookalarm af en hoorde een bezorgde buur dat, want er was niemand in de woning aanwezig. De toegesnelde brandweer moest de woning verluchten, maar moest niet blussen. Het was blijkbaar niet de eerste maal dat de pelletkachel niet naar behoren werkte. Niemand raakte gewond.

(JVM)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Eentje van vroeger

Eentje van vroeger

afdalen.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Lieven Rijckaert uit Tielt wordt zonecommandant in Meetjesland

Lieven Rijckaert uit Tielt wordt zonecommandant in Meetjesland

Na maandenlange speculaties is de kogel dan toch door de kerk.

Lieven Rijckaert uit Tielt wordt zonecommandant in Meetjesland

Lieven Rijckaert, postoverste van de Brandweer Tielt, wordt zonecommandant in de hulpverleningszone Meetjesland. © Ronny Neirinck

De zoneraad van de hulpverleningszone Meetjesland nam op woensdag 24 februari kennis van het schorsingsbesluit van de Raad van State, waardoor de benoeming tot zonecommandant van majoor Lieven Rijckaert een feit is. Hij start zijn mandaat op 1 april 2016 voor de duur van 6 jaar. Op vandaag is Lieven Rijckaert postoverste van de Brandweer Tielt.

Arrest van Raad van State

Op maandag 3 augustus 2015 stelde de zoneraad majoor Lieven Rijckaert aan als zonecommandant van de HVZ Meetjesland vanaf 1 januari 2016 voor de duur van zes jaar. Minister Jambon, bevoegd voor binnenlandse zaken, vernietigde dit besluit, waarop majoor Rijckaert, gesteund door de zoneraad, naar de Raad van State trok. Op 2 februari 2016 deed de Raad van State een voorlopige uitspraak die in het voordeel van de HVZ spreekt. Het ministerieel besluit wordt geschorst, zodanig dat het besluit van de zoneraad dd 3 augustus opnieuw van kracht is.

Lieven Rijckaert: "Het gaat om een schorsing, geen vernietiging. In ieder geval ben ik heel tevreden met deze eerste stap. Ik ben blij niet alleen voor mezelf maar ook voor de hulpverleningszone en in het bijzonder voor Ann Coopman als voorzitter van de hulpverleningszone Meetjesland met wie ik samen er altijd van overtuigd ben geweest dat het besluit van de hulpverleningszone correct was geformuleerd en gefundeerd. Ik wens ook te benadrukken dat ik de voorzitter en de directeur van het Sint-Andriesziekenhuis dank voor het vertrouwen dat men in mij is blijven stellen de voorbije maanden". De zaak moet nu nog ten gronde uitgesproken worden. FOD Binnenlandse Zaken liet al verstaan dat zij de procedure willen verder zetten.

Henk Pille postoverste in Tielt ?

Door deze beslissing kan Lieven Rijckaert wellicht geen postoverste blijven in Tielt. Wellicht wordt hij opgevolgd door kapitein Henk Pille, maar die beslissing moet de zoneraad van de hulpverleningszone Midwest nog bekrachtigen. (LVA)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

auto in twee stukken bij crash, chauffeur heeft... bloedneus

 auto in twee stukken bij crash, chauffeur heeft... bloedneus

De Tiegemberg in Anzegem was donderdagavond het toneel van een zwaar ongeval.

Onvoorstelbaar: auto in twee stukken bij crash, chauffeur heeft... bloedneus

Een 26-jarige bestuurder uit Anzegem, die vanuit Tiegem richting Anzegem reed, kwam aan de verkeerde kant van de rijweg terecht en botste tegen een boom. De klap was zo hevig dat het voertuig in twee brak en beide stukken van de wagen tientallen meters uit elkaar in de gracht terecht kwamen.

De chauffeur, die alleen in de wagen zat en niet gedronken had, raakte gekneld, maar kon nog zelf de hulpdiensten verwittigen. Nadat de onfortuinlijke chauffeur uit zijn totaal verhakkelde wagen werd gehaald, werd hij voor verdere verzorging overgebracht naar het ziekenhuis in Waregem. Volgens de eerste berichten vielen de verwondingen mee en hield hij er enkel een bloedneus aan over.

De Tiegemberg werd gedurende een tijd volledig afgesloten voor het opruimen van de rijweg door de brandweer en de nodige vaststellingen door de politiediensten. Door het late uur bracht dit niet echt verkeersproblemen met zich mee. Bij het ongeval waren geen andere voertuigen betrokken.

(NSK - Foto NSK)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-16

7de Saterday Night Follies !

Op aanvraag en graag gedaan....

 

Beste Vrienden van het uitgangsleven,

Goed nieuws !!!

De vriendenkring van de vrije bassisschool " DE ARK " Koksijde nodigt U vriendelijk uit op haar 7de Saterday Night Follies !

Deze fuif gaat door op zaterdag 5 maart 2016 in de Normandie te Koksijde.

Het is een fuif zoals in onze "jonge jaren": back to the 80's en 90's.

Vooraf kan er vrijblijvend lekker getafeld worden in de Normandie voor 37 euro ( aperitief, soep, hoofdgerecht, koffie met versnaperingen, dranken inbegrepen. Aanvang 19u00).

Hiervoor telefonisch boeken via 058/518141. De ingang voor de fuif bedraagt 2 steunkaarten (5 euro per stuk) zijnde 10 euro of een ingangskaart aan 12 euro ter plaatse.

De ambiance wordt verzorgd vanaf 22 u. Dus een reden te meer om aanwezig te zijn !

Je sponsort er een goed doel mee en je beleeft een super avond ! Zeker doen !!!

Reserveren kan je doen per mail ( fdalleine@gmail.com ) of bel 0476/768283

 

Ook dit jaar : schuttledienst vanaf 1u powered by garage Lagrou

 

Be There !!!

Alvast bedankt

Frederick D’alleine

namens de vriendenkring “De Ark” uit Koksijde.

line-dance-2_1_.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Matthijs (15) redt ree van verdrinkingsdood

Matthijs (15) redt ree van verdrinkingsdood

(Foto’s) Klazienaveen – De 15-jarige Klazienavener Matthijs Valentin heeft vanmiddag in zijn woonplaats een ware heldendaad verricht. Rond vier uur raakte ter hoogte van de Aldi er een ree te water. Omstanders hadden geprobeerd het totaal uitgeputte dier uit het water te krijgen maar slaagden daar niet in. In de laatste poging om diertje te redden van de verdrinkingsdood is Matthijs het koude water ingesprongen.

Het lukte de jongen om de ree naar de walkant te krijgen, daar werden het diertje en de heldhaftige Klazienavener door omstanders op het droge geholpen. Het diertje is na te zijn gereanimeerd door de dierenambulance overgebracht naar een dierenarts.

De brandweer van Klazienaveen kreeg vanmiddag kort na elkaar twee meldingen dat er reeën in nood verkeerden, aan de Mr. Ovingstraat bleek een ree vast te zitten in een hek. De brandweerlieden wisten het dier te bevrijden en hebben deze naar Oosterbos gebracht en het daar weer laten lopen.

 

20160225_162101 - kopie20160225_16210720160225_16211720160225_162435ss20160225_16305120160225_163115

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

HD Firefighter

HD 1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Hummer

hummer.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Drie brandstichtingen in vier uur

LIMBURG

PYROMAAN NIET TE STOPPEN

Drie brandstichtingen in vier uur

Drie brandstichtingen in vier uur

Boerderijen en maneges in het westen en het centrum van Limburg zijn al even het mikpunt van een pyromaan. Vooral in en rond Lummen woedden in de voorbije weken enkele verdachte hooi- en strobranden. In totaal werden nu al zeven vuurhaarden geblust in twee maanden tijd, waarvan de laatste drie in de nacht van dinsdag op woensdag.

"Ik heb het geluk gehad dat een buurman dinsdagnacht op weg naar huis de rook in de straat opmerkte", vertelt melkveehouder Dirk Paulissen uit de Kwezelstraat in Lummen. "Toen hij op de rookpluim af ging, zag hij hier op het erf hooibalen in brand staan, net naast de stal met acht kalfjes." Paulissen en zijn gezin lagen op dat moment te slapen, maar werden meteen gewekt door de buurman. "We zagen het op drie plaatsen branden", vervolgt hij. "We zijn de vlammen zelf te lijf gegaan met een tuinslang en kregen ze gelukkig onder controle nog voor de brandweerkorpsen van Beringen en Heusden ter plaatse waren. De schade is beperkt gebleven tot het hooi en een aanhangwagen, die ernaast stond."

De brand in Lummen was niet de eerste die nacht. Op dat ogenblik was de brandweer immers al aan het blussen op de boerderij van Josephus Mondelaers, in de Maalbeekstraat in Paal bij Beringen, zo'n 5,5 kilometer verderop. En de avond voordien was er ook al een verdachte brand in Zonhoven.

Bulldozer

"De oproep uit Paal kwam omstreeks 0.20 uur binnen", zegt brandweerofficier Marc Coenen. "Het waren automobilisten die de brand van op de E313 gezien hadden. Het bleek om een hooiloods achteraan de boerderij te gaan. Met een bulldozer van de stad Beringen hebben we het hooi uit de schuur gehaald, om het vervolgens in een weide te blussen. Pas rond 5 uur waren we daar klaar." De gevolgen waren alleszins niet min. Volgens de kleindochter van Josephus Mondelaers bleven de schuur, twee tractors, een hooiwagen en werkmateriaal in de vlammen.

Omdat het in beide gevallen om een verdachte brand ging, werd het parket op de hoogte gebracht. Medewerkers van het labo van de federale gerechtelijke politie gingen gisteren al op zoek naar sporen op beide locaties. Daar werd ook gebruik gemaakt van een speurhond.

Dat er een pyromaan in de streek actief is, is intussen al lang geen geheim meer. En daar maakt melkveehouder Dirk Paulissen zich ernstige zorgen over. "Volgens de politie is het mogelijk dat de dader terugkeert, omdat hij bij ons niet in zijn opzet geslaagd is", zucht hij. "Ik zal alvast enkele maatregelen treffen om de boerderij beter te beveiligen."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |