26-02-16

Vergeet dinsdag niet te kijken naar “De Noodcentrale”!

Vergeet dinsdag niet te kijken naar “De Noodcentrale”!

Op 1 maart 2016 gaat om 20u35 de televisiereeks “De Noodcentrale” van start op Eén. Een 11-tal operatoren en calltakers uit de noodoproepcentrales 112/100 en 101 in Antwerpen worden vanaf dan zeven weken lang gevolgd terwijl ze op alle mogelijke manieren mensen proberen te helpen die naar de noodnummers bellen.

Alle soorten noodoproepen komen aan bod, van Phone CPR tot inbrekers, en zelfs nodeloze oproepen. Dit alles werd gemonteerd en bewerkt om er alle mogelijke persoonlijke informatie  waarmee een oproeper herkend zou kunnen worden uit te knippen. Hierdoor lijkt het of bepaalde bevragingen niet of onvoldoende uitgevoerd worden.  Het tegendeel is natuurlijk waar.  De structurele bevragingsprotocollen worden steeds correct en volledig afgewerkt door de operator, maar dit kan niet altijd duidelijk weergegeven worden in het programma.

Majoor Joris Van Linden van het Hulpcentrum 112/100 Antwerpen was eerst niet te vinden voor het programma, maar heeft gaandeweg de meerwaarde ervan ingezien: “Willen we meewerken aan een Tv-programma over de meldkamer? Neen ! Dit was onze eerste reactie op de vraag van productiehuis De Chinezen. Zowel ikzelf als de Federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid hadden grote reserves bij een dergelijk programma. Het belangrijkste voor ons is immers de vertrouwensband tussen de operator en de oproeper in nood, het privékarakter van de uitgewisselde informatie en ook het beroepsgeheim. Pas nadat we enkele proefopnames gezien hadden, konden we er zeker van zijn dat ook De Chinezen onze oproepers met de nodige ernst en sereniteit zouden behandelen. Meer nog, door het programma zou een ruim publiek kunnen zien hoe we werken en wat we voor hen kunnen betekenen.”

Ook Olivier Goris, netmanager van Eén, is enthousiast over het programma: “Ik vond het programmavoorstel voor De Noodcentrale meteen een ijzersterk idee voor Eén. Het is meeslepende televisie, over een job die onzichtbaar is maar wel een essentiële schakel vormt voor mensen in nood. Iets wat ons allemaal kan overkomen.”

Het televisieprogramma “De Noodcentrale” zal vanaf volgende week gedurende zeven weken op Eén uitgezonden worden elke dinsdag om 20u35. Zeker kijken!

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.