25-02-16

Drie brandstichtingen in vier uur

LIMBURG

PYROMAAN NIET TE STOPPEN

Drie brandstichtingen in vier uur

Drie brandstichtingen in vier uur

Boerderijen en maneges in het westen en het centrum van Limburg zijn al even het mikpunt van een pyromaan. Vooral in en rond Lummen woedden in de voorbije weken enkele verdachte hooi- en strobranden. In totaal werden nu al zeven vuurhaarden geblust in twee maanden tijd, waarvan de laatste drie in de nacht van dinsdag op woensdag.

"Ik heb het geluk gehad dat een buurman dinsdagnacht op weg naar huis de rook in de straat opmerkte", vertelt melkveehouder Dirk Paulissen uit de Kwezelstraat in Lummen. "Toen hij op de rookpluim af ging, zag hij hier op het erf hooibalen in brand staan, net naast de stal met acht kalfjes." Paulissen en zijn gezin lagen op dat moment te slapen, maar werden meteen gewekt door de buurman. "We zagen het op drie plaatsen branden", vervolgt hij. "We zijn de vlammen zelf te lijf gegaan met een tuinslang en kregen ze gelukkig onder controle nog voor de brandweerkorpsen van Beringen en Heusden ter plaatse waren. De schade is beperkt gebleven tot het hooi en een aanhangwagen, die ernaast stond."

De brand in Lummen was niet de eerste die nacht. Op dat ogenblik was de brandweer immers al aan het blussen op de boerderij van Josephus Mondelaers, in de Maalbeekstraat in Paal bij Beringen, zo'n 5,5 kilometer verderop. En de avond voordien was er ook al een verdachte brand in Zonhoven.

Bulldozer

"De oproep uit Paal kwam omstreeks 0.20 uur binnen", zegt brandweerofficier Marc Coenen. "Het waren automobilisten die de brand van op de E313 gezien hadden. Het bleek om een hooiloods achteraan de boerderij te gaan. Met een bulldozer van de stad Beringen hebben we het hooi uit de schuur gehaald, om het vervolgens in een weide te blussen. Pas rond 5 uur waren we daar klaar." De gevolgen waren alleszins niet min. Volgens de kleindochter van Josephus Mondelaers bleven de schuur, twee tractors, een hooiwagen en werkmateriaal in de vlammen.

Omdat het in beide gevallen om een verdachte brand ging, werd het parket op de hoogte gebracht. Medewerkers van het labo van de federale gerechtelijke politie gingen gisteren al op zoek naar sporen op beide locaties. Daar werd ook gebruik gemaakt van een speurhond.

Dat er een pyromaan in de streek actief is, is intussen al lang geen geheim meer. En daar maakt melkveehouder Dirk Paulissen zich ernstige zorgen over. "Volgens de politie is het mogelijk dat de dader terugkeert, omdat hij bij ons niet in zijn opzet geslaagd is", zucht hij. "Ik zal alvast enkele maatregelen treffen om de boerderij beter te beveiligen."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.