08-02-16

Storm in Vlaanderen: carnavalstoet Aalst afgelast, vrachtwagen waait in gracht

Storm in Vlaanderen: carnavalstoet Aalst afgelast, vrachtwagen waait in gracht

 
 
Door: redactie
8/02/16 - 10u17  Bron: eigen berichtgeving
 

video Het stormweer dat deze nacht en ochtend over Vlaanderen trok, blijft nog even aanhouden. Ook vandaag zijn er rukwinden tot 80-90 km/u mogelijk. Het stormweer zorgt hier en daar voor hinder en schade. Op verschillende plaatsen in het land zijn carnavalstoeten afgelast. In Aalst gaat deze namiddag de maandagstoet niet door omwille van het stormweer, bevestigt burgemeester Christoph D'Haese.

Christoph D'Haese, burgemeester van Aalst. © belga.
 
De beslissing komt er nadat het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken alle risicodragende activiteiten ontraden heeft
Christoph D'Haese (burgemeester Aalst)

De veiligheidscel had vanochtend nog beslist dat de stoet kon plaatsvinden met extra stormmaatregelen, maar na nieuw overleg bleek de situatie te gevaarlijk. "De beslissing komt er nadat het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken alle risicodragende activiteiten ontraden heeft", zegt burgemeester Christoph D'Haese. De maandagstoet kan niet doorgaan, maar de bezemdans en de ajuinworp vinden wel plaats.

De veiligheidsdiensten hadden vanochtend aan de carnavalsgroepen gevraagd om onder meer beweegbare en uitstekende delen te verstevigen en de carnavalisten te beschermen tegen windstoten, maar uiteindelijk wordt de stoet toch afgelast.

"Om 11.15 uur werd de veiligheidscel door de burgemeester opnieuw samengeroepen, gelet op nieuw binnengekomen meteorologische aanbevelingen", meldt het Aalsterse stadsbestuur. "Nadat eerst de opschaling van het KMI van code geel naar de zwaardere code oranje was binnengekomen, ontving de veiligheidscel om 10.47 uur een bijkomend en nieuw advies van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken dewelke elke risicodragende activiteit maximaal ontraadt."

Burgemeester D'Haese beklemtoont dat de veiligheid van de carnavalsvierders op de eerste plaats komt. "Carnavalisten op wagens met uitschuivende constructies en bewegende onderdelen, dat risico kunnen we niet lopen. De maandagstoet ging net in het hoogtepunt van de storm plaatsvinden. De bezemdans van de Gilles en de ajuinworp kunnen vanaf 14 uur wel doorgaan."

Extra waakzaam op de weg
Ook op de weg vormt het stormweer een spelbreker. Een vrachtwagen vol groenten en fruit is vanochtend rond 8.30 uur van de weg gewaaid op de E40 richting kust, een kilometer voor de afrit Beernem. Volgens de chauffeur, die er met de schrik vanaf kwam, voelde hij plots een hevige windstoot opzetten. Hij probeerde nog tegen te sturen, maar kon niet vermijden dat hij in de gracht terecht kwam.

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt om extra op te letten en voldoende afstand te houden. Op sommige plekken kan de zware regenval aquaplaning veroorzaken.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.