06-02-16

NIEUWE OPLEIDING LEERT BRANDWEER MET NOODSITUATIES OMGAAN

NIEUWE OPLEIDING LEERT BRANDWEER MET NOODSITUATIES OMGAAN

"Altijd kalm blijven? Wij zijn Superman niet"

Wat moet je doen als een collega het bewustzijn verliest? De instructeurs geven het voorbeeld. - Baert Marc
Wat moet je doen als een collega het bewustzijn verliest? De instructeurs geven het voorbeeld. - Baert Marc

Het is de nachtmerrie van elke brandweerman: tijdens een brand gekneld raken of met te weinig zuurstof vallen. Op zulke noodsituaties werden brandweerlui in opleiding tot nu toe nauwelijks getraind. Een nieuwe cursus brengt daar vanaf dit jaar verandering in.

Komt ook aan bod: door kleine openingen manoeuvreren. - Baert Marc
Komt ook aan bod: door kleine openingen manoeuvreren. - Baert Marc

"Tot nog toe was het omgaan met noodsituaties van pompiers zelf geen onderdeel van de brandweeropleiding, terwijl het toch iets heel belangrijks is", zegt Willy Vanderstraeten, directeur van het Kenniscentrum voor Civiele Veiligheid (KCCE) dat onder andere de Belgische brandweeropleidingen samenstelt. Sinds dit jaar worden daarom op de site van het opleidingsinstituut in Relegem de nieuwe instructeurs getraind die brandweerlui in heel België moeten leren hoe ze moeten reageren als zij zelf of een collega toch in de penarie zit.

De inspiratie voor de nieuwe opleidingsmodule haalde het KCCE uit Brussel. De Brussels Fire Academy, het opleidingscentrum van de Brusselse brandweer was al enkele jaren bezig met hun Brandweerman In Nood-project.

Brandweerlui maken zich klaar voor een oefening. - Baert Marc
Brandweerlui maken zich klaar voor een oefening. - Baert Marc

Juiste reflexen

Logisch dus, om de Brusselse brandweerschool in te schakelen om de eerste instructeurs op te leiden die de wijsheid in de rest van het land zullen gaan verspreiden. "We zijn zelf naar de Verenigde Staten geweest en hebben de ervaring van de Amerikanen mee naar huis genomen. In drie jaar tijd is onze opleiding geëvolueerd en aangepast waar nodig. We schaven nog altijd bij", zegt Francis Verdeyen, directeur van de Brusselse brandweerschool.

De brandweermannen en -vrouwen leren tijdens de opleiding om onder stress de juiste reflexen te hebben. "Ook brandweerlui kunnen soms in paniek raken en door stress verkeerde beslissingen nemen. Tijdens de training leren we ze aan met die stress om te gaan en instinctief de juiste beslissing te nemen en niet als een kip zonder kop rond te lopen", vertelt instructeur Patrick Vanderweyen. In de eerste modules leren ze vooral hoe ze zichzelf uit penibele situaties kunnen redden. Later komt ook het redden van collega's aan bod.

Verblind

De cursistenklas bestaat uit acht personen en is bezig aan de derde opleidingsdag. De deelnemers komen uit korpsen verspreid over heel België en krijgen afzonderlijk les in het Frans of het Nederlands. Na een ochtend theorieles is het tijd voor praktijkoefeningen. Eerst moeten ze zonder zuurstof hun uitrusting aantrekken.

Daarna krijgen de brandweermannen enkele obstakels voorgeschoteld. In volle uitrusting en verblind met een ondoorzichtig masker toch door de kleinste openingen manoeuvreren bleek niet zo gemakkelijk.

De Brusselse brandweerman Cedric Sermeus (33) mag zichzelf door een opening van 26 bij 50 centimeter wurmen. "Ik vind het een heel interessante en noodzakelijke opleiding", zegt Sermeus, die al negen jaar bij de Brusselse brandweer werkt, na de oefeningen.

"Gelukkig heb ik zelf nog nooit een noodoproep moeten doen, maar je moet beseffen dat brandweerlui nu eenmaal geen supermannen zijn. Wij zijn ook maar gewone mensen. Het is moediger om op tijd om hulp te vragen dan te lang te wachten."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.