06-02-16

Brandweerman steekt eigen huis in brand

POMPIERS HOUDEN ÉCHTE BLUSOEFENING IN WONING DIE TOCH GESLOOPT WORDT

Brandweerman steekt eigen huis in brand

Het huis van een brandweerman, dat toch binnenkort gesloopt wordt, vormde het ideale decor om een echte brandoefening te organiseren. - Mozkito
Het huis van een brandweerman, dat toch binnenkort gesloopt wordt, vormde het ideale decor om een echte brandoefening te organiseren. - Mozkito

Een brandweerman heeft zijn eigen huis in de Hernestraat in Tollembeek in brand gestoken. Dit echter niet met kwade bedoelingen. Omdat het huis toch gesloopt moet worden, besloot de brandweer van Tollembeek er een échte brandoefening te houden.

Het slachtoffer dat in de brandende kelder lag, een pop, werd gered door de brandweermannen. - Mozkito
Het slachtoffer dat in de brandende kelder lag, een pop, werd gered door de brandweermannen. - Mozkito

"Oefening baart kunst", klonk het bij brandweerzone Vlaams Brabant West toen de post van Tollembeek een blusoefening organiseerde door een bestaand huis in het midden van het dorp in brand te steken. Onder het toeziend oog van burgemeester Pierre Deneyer (CD&V) werd er vuur gestookt in de kelder van een leegstaand huis langs de Hernestraat. De woning, die toch gesloopt zal worden en plaats moet ruimen voor een nieuwbouw, staat op de grond van een brandweerman van de brandweerpost Lennik. Het idee om een echt huis in brand te steken, was dan ook niet ver te zoeken en erg origineel.

Op de tast

"Met behulp van palletten en stro hebben we een vuurhaard gecreëerd in de kelderruimte. Een kelderbrand maakt de aanval een stuk moeilijker, omdat de brandweermannen dwars door de warme rook naar beneden moeten. Alles gebeurt dan ook op de tast en met een warmtecamera, want het zicht is nihil", legt de brandweerofficier uit. Terwijl een ambulance als eerste aankomt op de plek van het fictieve onheil, roept een man op de eerste verdieping om hulp. Volgens het scenario zit hij vast en kan hij niet op eigen kracht naar beneden. Meteen na aankomst van de eerste brandweerwagen zorgen de ambulanciers samen met enkele brandweermannen voor een veilige evacuatie en verzorging van de acteur. De tweede brandweerwagen arriveert luttele seconden later en dan begint de actie. De brandweermannen dringen het huis binnen, zoeken naar de brandhaard en vinden nog een slachtoffer. De brand kan vrij snel worden geblust en de pop, die het tweede slachtoffer moet voorstellen, wordt volgens het boekje geëvacueerd.

Missie geslaagd

"Missie geslaagd", klinkt het tijdens de debriefing voor de woonst, waarna de brandweermannen tevreden naar de kazerne terugkeerden. Daar lagen heerlijk verse mattentaarten klaar, die burgemeester Deneyer speciaal voor de gelegenheid had laten leveren.

"Het is de tweede keer in een jaar tijd dat we met de brandweer een brandoefening houden. Dat houdt de mannen scherp en werpt zijn vruchten af bij echte interventies. Er zullen ongetwijfeld nog meer brandoefeningen volgen", klonk het bij een tevreden burgemeester.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.