04-02-16

Brandweer redt moeder en baby uit brand

MAMA SPRINGT BIJNA MET KIND UIT RAAM OP DERDE VERDIEPING

Brandweer redt moeder en baby uit brand

Aan de achterkant van het huis is de ravage erg groot. - Jan Aelberts
Aan de achterkant van het huis is de ravage erg groot. - Jan Aelberts

Een huis in de Sint-Amandsstraat in de Grimbergse deelgemeente Strombeek-Bever is in de nacht van maandag op dinsdag volledig uitgebrand. Een moeder en haar baby konden maar net op tijd door de brandweer van Vilvoorde gered worden. "Ze wilde springen van het derde verdiep, vluchten van de hitte, met het kind op de arm", vertelt de buurman.

Het huis van het gezin (in het midden) in de Sint-Amandsstraat brandde volledig uit. - Jan Aelberts
Het huis van het gezin (in het midden) in de Sint-Amandsstraat brandde volledig uit. - Jan Aelberts

De brand brak 's nachts uit om 1.30 uur. De moeder en haar kind, nog een baby, lagen te slapen. "De vader was op dat moment beneden, aan de achterkant van het huis", vertelt een geschrokken buurman. "De man is op eigen kracht kunnen vluchten voor de vlammenzee. De moeder en haar kindje geraakten niet meer beneden. De doorgang was volledig versperd door het vuur. Ze zaten vast op de hoogste verdieping van hun huis. Ik heb zelf vier kinderen en mag er niet aan denken dat ik in die situatie terechtkom."

Tien meter hoog

Wanhopig door de hitte maakte de moeder, met haar baby op de arm, zich op om te springen van de derde verdieping, bijna tien meter hoog. "Niet springen, de brandweer komt", riep haar man haar toe, terwijl hij verder alleen maar toe kon kijken. Niet veel later reed de brandweer van de post Vilvoorde de Sint-Amandsstraat in. "Waren ze hier niet zo snel geweest, was dit zeker veel slechter afgelopen", zegt de buurman. "Het heeft geen haar gescheeld of mijn buurvrouw was samen met haar baby gesprongen. Ik weet niet of je zo'n val, dit moet toch bijna tien meter zijn, kan overleven."

In shock

Nadat de brandweer moeder en kind veilig aan de grond zette, werden ze naar het ziekenhuis gebracht, bevangen door de rook en ongetwijfeld in shock. Hoe ze eraan toe zijn, moet vandaag duidelijk worden. Het huis van het gezin brandde volledig uit en is onherroepelijk vernield.

Een expert en een branddeskundige zijn aangesteld om de oorzaak van de brand verder te onderzoeken. "De deskundige is ervan overtuigd dat er geen kwaad opzet in het spel is", zegt Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde. "Aan de basis ligt óf een strijkijzer óf een sigaret. Uitsluitsel hebben we daarover momenteel nog niet."

Het huis is ondertussen onbewoonbaar verklaard.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.