01-02-16

Ambi-care bedenkt unieke ambulancemotor

Ambi-care bedenkt unieke ambulancemotor

De Snelle Interventie Motor (SIM) van ambulancedienst Ambi-Care. - Foto Jerome Gielkens
De Snelle Interventie Motor (SIM) van ambulancedienst Ambi-Care. - Foto Jerome Gielkens

Ambulancedienst Ambi-Care, gevestigd in Lanaken en Borgloon, heeft gisteren zijn gloednieuw Snelle Interventie Motor (SIM) voorgesteld. Het alternatieve voertuig zal gebruikt worden bij grote evenementen, zoals de carnavalsstoet in Lanaken.

De kans is groot dat je voortaan een ambulance op twee wielen in het straatbeeld ziet. Zaakvoerder Rony Jamaer en zijn team bij Ambi-Care pakken uit met de enige ambulancemotor van het land. "De bedoeling is om die te gebruiken bij grote evenementen, zoals Pukkelpop", vertelt Jamaer.

"Tijdens de grote stoet in Lanaken op 7 februari zal het voertuig voor het eerst worden ingezet. Dankzij de SIM raakt de ambulancier sneller bij het slachtoffer. In het verleden werd te vaak vastgesteld dat je met een ambulance in de problemen geraakt indien er een massa volk in de buurt is." Eind vorig jaar stapten collega Leon en Jamaer naar motorenwinkel Jacqmaer in Bilzen om het concept voor te stellen. "Een hele uitdaging, ook voor ons, maar we hebben er iets stevig en mooi van gemaakt", vertelt zaakvoerder Patrick Jacqmaer. De motor zelf kost zo'n 5.000 euro, maar er werd voor meer dan 7.000 euro aan de motor gesleuteld.

"Er is een groot kader aan de achterzijde waar het materiaal in hangt. Een speciaal stuur met windkappen helpt tegen koude handen. "Want je kan het niet maken dat je met verkleumde handen bij een patiënt aankomt."

De ambulancedienst telt negen chauffeurs die met de SIM kunnen rijden. "Zeven andere verplegers zijn bevoegd om achterop te zitten en ter plaatse bijvoorbeeld pijnmedicatie toe te dienen. Het is hypermodern en zal in rechtstreeks contact staan met de ziekenhuizen. Zo wordt de gps al via de 100-centrale in gang gezet." (MMM)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.