27-01-16

Vakbonden brandweer hekelen in open brief slechte werking zone Vlaams-Brabant West

Vakbonden brandweer hekelen in open brief slechte werking zone Vlaams-Brabant West

Geert Vanhassel
 
 
 
 

De verschillende vakbonden bij de brandweer hekelen in een open brief aan de politiek de werking van de brandweerzone Vlaams-Brabant West. Die is sinds 1 januari vorig jaar operationeel. Maar volgens de bonden draait de administratie nog steeds vierkant, is er geen uniformiteit tussen de verschillende brandweerkorpsen en dreigt er een groot personeelstekort. 

In een open brief zetten de liberale-, de socialistische- en de christelijke vakbonden bij de brandweer de pijnpunten in zone Vlaams-Brabant West op een rij. “Om te beginnen stellen wij vast dat het administratief kader schandelijk onderbemand moet werken waardoor een aantal taken onvoldoende of niet worden uitgevoerd”, zo luidt het in de open brief.  Er werden wel middelen vrijgemaakt om extra personeel aan te werven. Maar die nieuwe krachten werden volgens de vakbonden onvoldoende begeleid waardoor ze ook geen kwalitatief werk kunnen leveren.

Ook hekelen de vakbonden het gebrek aan uniformiteit. “Ondanks het feit dat alle posten deel uitmaken van dezelfde hulpverleningszone en ressorteren onder eenzelfde zoneleiding, stellen we vast dat elke post zijn eigen regels en wetten blijft hanteren. Dit zorgt voor frustraties en onzekerheid. Dergelijke verschillen brengen spanning en cowboyverhalen met zich mee. We willen dan ook dat er zo snel mogelijk werk gemaakt wordt van een reglement met duidelijke niet voor interpretatie vatbare schriftelijke regels die in elke kazerne gevolgd dienen te worden”, aldus de bonden. 

Tot slot willen de bonden dat er wat gedaan wordt aan de onderbemanning.  Zo werd het aantal uren van de beroepskrachten ingeperkt en zijn veel vrijwilligers gestopt of hebben ze zich onbeschikbaar gezet.  Dit ondanks het feit dat het aantal interventies blijft stijgen van ongeveer 24.000 in 2012 tot 30.500 in 2015. Daardoor zijn de wachttijden de voorbije jaren opgelopen. De vakbonden willen nu dat de betrokken politici dringend hun verantwoordelijkheid opnemen om de veiligheid van het personeel en de burgers te kunnen garanderen.  “Als u op dit tempo en deze manier blijft aanmodderen, wordt u vroeg of laat geconfronteerd met een ernstig incident waarvoor u verantwoordelijk zal zijn”, zo waarschuwen de bonden.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.