15-01-16

Opvarenden gered ...maar

Enkele Nederlandse sportvissers zijn vannacht gered voor de kust van Knokke-Heist. Ondanks de hevige wind zijn vier Nederlandse sportvissers toch op zee gegaan om te gaan vissen. Vrijdagavond blijkt ook waarom ze op zee waren: hun bootje zat vol met drugs.

Een woordvoerder van de Nederlandse politie bevestigt dat er 'enkele honderden kilo's gevonden zijn. Een Belgische bron bevestigt het bericht aan onze redactie. Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein laat intussen via twitter weten dat de vier zelf voor de reddingskosten mogen opdraaien.

Eerder bericht:

Voor de kust van Knokke-Heist kwamen de vier vissers zwaar in de problemen omdat er door de storm een zeer zware zee stond. Er waren golven van meer dan vier meter. De mast brak af en het bootje was stuurloos in de stormzee.

"Ze zijn door het oog van de naald gegaan", zegt beroepsschipper Marcel van den Nieuwendijk van de Zeemanshoop in de PZC-krant in Vlissingen. Op hun website (WWW.PZC.NL staat een volledig verslag van de reddingsoperatie.

Het sportvisbootje was uitgevaren vanaf Neeltje Jans, maar de opvarenden werden verrast door het slechte weer. "Dat mag eigenlijk in deze tijd van het jaar niet meer gebeuren", zegt Van den Nieuwendijk. Door een zware golf brak het mastje met de antennes van het bootje af, waardoor de opvarenden geen hulp konden oproepen. Uiteindelijk lukte het, via de telefoon het thuisfront te bereiken. Daardoor kregen de opvarenden het nummer van de KNRM Breskens, waarna ze Van den Nieuwendijk belden.

Wind op kop

"Ze konden mij nog net hun locatie vertellen voordat de lijn uitviel", zegt de schipper van de Zeemanshoop. De bemanning van de reddingboot werd snel opgeroepen, waarna de Zeemanshoop uitvoer. "Het was met de wind op kop dik een uur varen. Gelukkig kreeg ik onderweg de opvarenden van het bootje weer aan de lijn, zodat we wisten dat ze nog niet waren gezonken."

Helikopter

Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende werd ook gealarmeerd en stuurde de NH90-reddingshelikopter op weg. Vanuit de helikopter werd iemand aan een lijn op de Zeeland neergelaten, met de bedoeling de opvarenden omhoog te hijsen. Daar bleken de omstandigheden echter te onstuimig voor.

De Zeemanshoop nam uiteindelijk de vier opvarenden én de uit de helikopter neergelaten medewerker aan boord en bracht ze naar Zeebrugge. Geen van de opvarenden - de eigenaar van de Zeeland uit Wolphaartsdijk en drie Brabanders - bleek ernstig gewond. "Eén van hen had zijn hoofd gestoten en ze waren onderkoeld. Het bootje dreef rond 4 uur vanochtend nog tussen Cadzand en Breskens", zegt Van den Nieuwendijk. "Het zal inmiddels wel ergens zijn gestrand." (Bron: PZC.NL)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.