11-01-16

Slecht onderhoud maakt hartdefibrillator onbetrouwbaar

om even bij stil te staan....

Slecht onderhoud maakt hartdefibrillator onbetrouwbaar

 
Door: Heleen Boex / Hanneke van Houweling
9/01/16 - 04u37  Bron: pepsnl

’Zo’n ding moet het gewoon altijd doen’

© ANP.

Het onderhoud van hartdefibrillatoren laat nog vaak te wensen over. Daarvoor waarschuwen de grootste leveranciers van de reanimatie-apparaten. Dinsdag overleefde een vrouw in Bergen op Zoom slechts ternauwernood na weigering van zo'n aed.

© ANP.

Hoge kosten en onwetendheid zorgen ervoor dat veel automatische externe defibrillatoren slecht onderhouden worden. Eigenaren hangen het  levensreddende schokapparaat wel op, maar kijken er dan nauwelijks meer naar om.

"Klanten redeneren vaak: ik heb al een dure aankoop gedaan (gemiddeld 1200 euro, red.), daarmee ben ik toch beschermd? Men waant zich veilig door de aanwezigheid van zo'n apparaat, terwijl bij een mankement niet meer geholpen kan worden bij een hartprobleem,'' zegt Anne-Marieke Wieman van Medisol.

Gratis keuring
Medisol hield 1 jaar geleden een actie onder haar klanten om de aed's gratis te keuren. Met grofweg de helft van de apparaten bleek toen iets mis. "Vaak werkten de elektroden niet meer (levensduur: 2 jaar) of waren de batterijen leeg (levensduur: 4 jaar). De oorzaak is vaak onwetendheid, maar ook de hoge onderhoudskost die de klanten niet willen betalen." Een servicecontract kost 59 tot 139 euro per jaar. De helft van Medisols klanten sluit zo'n contract af, vaak het goedkoopste.

Het Nederlandse bedrijf is met ruim 20.000 verstrekte aed's de grootste leverancier bij onze noorderburen. 

Ook Jan Smale van leverancier Vivon komt regelmatig achterstallig onderhoud tegen. "Veel partijen hebben het niet of slecht geregeld. Zelf was ik laatst in een bejaardenhuis om de batterij van een aed te vervangen. Die bleek helemaal leeg.''

Vochtoverlast
Met als risico dat slachtoffers niet snel genoeg geholpen kunnen worden. Dit overkwam dinsdag een vrouw die in een winkelcentrum in Bergen op Zoom een hartstilstand kreeg. Een aanwezige verpleegkundige begon te reanimeren en winkelpersoneel spoedde naar een wijkcentrum om een aed te halen. Gearriveerde politie nam de reanimatie over, maar kreeg de aed niet aan de praat. Later bleek dat het kastje in een ruimte had gehangen die te kampen had met vochtoverlast.

© ANP.

 

 
HLN.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.