27-12-15

Burgemeesters bang dat vuurwerk klinkt als ISIS-aanslagen

Enkele gemeenten verbieden vuurwerk om te voorkomen dat politie wordt overstelpt door telefoontjes

Burgemeesters bang dat vuurwerk klinkt als ISIS-aanslagen

Burgemeesters bang dat vuurwerk klinkt als ISIS-aanslagen

Foto: BELGA

De terreurdreiging zet een domper op de feestvreugde. In verschillende gemeenten rond Brussel is vuurwerk dit jaar verboden. Niet omdat het gevaarlijker is dan ­anders, wel omdat de burgemeesters vrezen dat buren de knallen ­zullen verwarren met een aanslag van ISIS, om daarna de politie te overstelpen met bange telefoontjes.

Enkele knallen stipt om middernacht: de burgemeesters in en om Brussel krijgen er nu al slapeloze nachten van. Want wat als de buren denken dat ISIS een aanslag pleegt en ze massaal de politie bellen?

In Wemmel kregen alle inwoners daarom een dwingende brief in de bus: dit oudejaar mag niemand vuurwerk afschieten. “We liggen vlak bij Brussel”, zegt burgemeester Walter Vansteenkiste. “De politie vreest overstelpt te worden door telefoontjes van bange mensen. Daarom een totaalverbod, zodat we de politie niet nodeloos moeten uitsturen.”

Ook Opwijk voert dit jaar een nultolerantie in. “Je moet sowieso een vuurwerkvergunning komen vragen, maar dit jaar is het antwoord steevast ‘nee’. Anders moet de politie misschien constant voor valse paniek uitrukken’’, zegt burgemeester Albert Beerens (Open VLD).

Niet blind sturen

Andere gemeenten proberen de vergunningen net te gebruiken om de paniek in te dijken. Zoals in Asse, om ongeruste burgers aan de telefoon meteen duidelijk te kunnen maken dat hun buurman vuurwerk aan het afschieten is. Of om de feestvierders te verplichten om vooraf ­iedereen in een straal van 100 meter te verwittigen, zoals in Merchtem. Wie dat niet doet, krijgt geen vuurwerkvergunning. Nog andere gemeenten, zoals Vilvoorde, hebben een tijdslimiet ingevoerd. Knallen mag tussen kwart voor middernacht en één uur.

De stad Brussel neemt zelf ook voorzorgen. Het eindejaarsvuurwerk op het Brouckèreplein is het enige vuurwerk dat een vergunning krijgt. En wie een tas bij zich heeft, wordt niet toegelaten op het plein. Voetzoekers zijn ten strengste verboden.

Vlaanderen

Hoe verder van Brussel, hoe minder ongerustheid. In Brugge heeft de politie de burgemeester niet gevraagd minder vergunningen toe te staan. En in Kortrijk houdt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zelfs vast aan het onlangs versoepelde reglement: iedereen mag ongevraagd vuurwerk afschieten.

“In Antwerpen mag niemand vuurwerk afschieten, maar die maatregel geldt al lang”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Er is wel het traditionele oudejaarsvuurwerk aan de Schelde dat normaal gezien­ – hout vasthouden – ook dit jaar weer plaatsvindt.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.