18-12-15

300.000 euro gaat in rook op

DURE KERMISATTRACTIE VAN FAMILIE DOTREMONT VAT VUUR BIJ LASWERKEN

300.000 euro gaat in rook op

Eigenaar Arthur Dotremont (midden) met zijn zoon en vader. - Copyright : Geert De Rycke
Eigenaar Arthur Dotremont (midden) met zijn zoon en vader. - Copyright : Geert De Rycke

In de Diepmeersstraat is gisterenmorgen een loods uitgebrand. De brand ontstond toen enkele arbeiders laswerken uitvoerden aan een kermismolen. De kermisattractie, die maar liefst 300.000 euro kostte, behoorde toe aan de familie Dotremont. "Er blijft niet veel meer van over. Dit is een ramp", zegt Arthur Dotremont.

De kermiswagen brandde helemaal uit. - Copyright : Geert De Rycke
De kermiswagen brandde helemaal uit. - Copyright : Geert De Rycke

De brand brak uit gisterenmorgen rond 8 uur uit in de loods van de familie Albrecht. De familie is zeer gekend in de streek en herstelt al verschillende generaties kermismolens. Gisteren liep het echter mis tijdens laswerken aan een kermismolen van de familie Dotremont. "De arbeiders merkten plots vlammen op", zegt brandweercommandant Wouter Van Den Broeck. Toen de brandweer arriveerde, was er een enorme witte rookpluim te zien. "De zichtbaarheid in de straat was zeer miniem door de hevige rookontwikkeling", zegt Van Den Broeck, die ook een tankwagen van de brandweer van Lebbeke in steun kreeg. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de loods liep heel wat rook- en waterschade op. "Achteraan de loods zijn er plastic platen volledig weggesmolten door de warmte. In de loods zelf werden ook heel wat andere materialen vernield", aldus Van Den Broeck. De brandweer bleef nog een hele tijd nablussen om zeker te zijn dat de brand niet opnieuw zou opflakkeren.

Start kermisseizoen

De Sint-Niklase kermisfamilie Dotremont zag hun broodwinning in vlammen opgaan. "Wij baten die kindermolen al acht generaties uit", zegt Arthur aangeslagen. "Deze attractie kostte heel veel geld en behoorde tot de grootste van België. Er blijft niet veel meer van over. Waarschijnlijk missen wij nu de start van het nieuwe kermisseizoen in maart. Mogelijk valt heel ons seizoen in het water", zegt Dotremont, die tijdens de brand net op weg was naar Buggenhout. "Ik wou komen helpen met de herstellingswerken, die normaal twee dagen zouden duren. Pas toen ik hier arriveerde, zag ik wat er gebeurd was met mijn molen." De kindermolen van de familie Dotremont werd vele jaren geleden gemaakt in Frankrijk.

Sinds 1910

Ook de familie Albrecht, die eigenaar is van de loods, is sterk onder de indruk van de gebeurtenissen. "De mannen die aan de molen werkten, hebben zelf nog geprobeerd om het vuur te blussen", aldus de familie. "We hebben geluk gehad dat er op dit moment maar één molen in onze loods stond. Anders was de schade veel groter geweest. We zijn al sinds 1910 bezig met het herstellen van kermiswagens, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.