17-12-15

10 tips voor brandveilige feestdagen

10 tips voor brandveilige feestdagen

1.jpg

Traditioneel brengt de kerstperiode ook heel wat risico's met zich mee: de kaarsjes worden weer op tafel gezet, fondue- of gourmetstelletjes worden bovengehaald, en de kerstverlichting gaat weer aan. Om deze periode brandveilig door te komen, hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

  1. Zet kaarsen in een stevige houder op een vaste ondergrond. Gebruik bij voorkeur kaarsjes met batterijen. 2. Houdt kaarsen buiten het bereik van kinderen en nooit in de nabijheid van een kerstboom. Gebruik ze niet als kerstboomversiering. 3. Controleer de kerstverlichting zorgvuldig vooraleer ze opnieuw te gebruiken. Merk je dat ze beschadigd is, twijfel dan niet om ze weg te gooien en een nieuwe doos kerstverlichting te kopen. Beschadigde draden kunnen immers kortsluiting veroorzaken. 4. Laat de kerstverlichting nooit branden als je weggaat of gaat slapen. 5. Gebruik bij voorkeur LED-verlichting. Dat wordt minder warm. 6. Laat het gebruik van vuurwerk over aan professionelen. 7. Let op met fondue of gourmetstelletjes. Gebruik geen brandgel, spiritus of bio-ethanol, maar waxine. 8. Plaats bij voorkeur een echte kerstboom. 9. Geef regelmatig voldoende water aan de kerstboom. Zorg ervoor dat de stam altijd vochtig is! 10. Controleer regelmatig de naalden. Indien de naalden beginnen uit te vallen, bestaat er kans op brandgevaar.

Meer tips voor een brandveilig eindejaar vind je op onze website onder de rubriek preventie. Geen inspiratie voor een geschenk? Doe een rookmelder kado!

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.