08-12-15

Rookmelder redt 24 bewoners

ZWARE BRAND MAAKT APPARTEMENT ONBEWOONBAAR

Rookmelder redt 24 bewoners

Tom Soons in zijn flat. Waar de zetel stond, is een brandplek duidelijk zichtbaar. - Marco Mariotti
Tom Soons in zijn flat. Waar de zetel stond, is een brandplek duidelijk zichtbaar. - Marco Mariotti

In het centrum van Bocholt heeft zondagnacht een zware brand gewoed in een appartemensblok boven het KBC-kantoor. Tom Soons (30) werd gewekt door de rookmelder en kon tijdig het brandalarm induwen, waardoor de 24 bewoners ook konden vluchten. "Ik heb snel mijn kleren aangedaan en ben gevlucht. Zelf blussen was te gevaarlijk", vertelt Soons. Zijn woning liep veel schade op.

De zetel en de rest van de inboedel staat voorlopig op het balkon. - Marco Mariotti
De zetel en de rest van de inboedel staat voorlopig op het balkon. - Marco Mariotti

De 30-jarige Tom Soons keerde gisternamiddag terug naar zijn appartement op de eerste verdieping aan de Kaulillerweg. Hij telt er wat kleren en andere spullen om door te geven aan de verzekering, maar hij is vooral nog zwaar onder de indruk van de feiten eerder die nacht.

Dit beschadigd beeldje kreeg Tom Soons van een inmiddels overleden vriendin. - Marco Mariotti
Dit beschadigd beeldje kreeg Tom Soons van een inmiddels overleden vriendin. - Marco Mariotti

Oranje gloed

"Ondanks de schade heb ik veel geluk gehad", begint hij. "Hier in de living waar de hoekzetel stond, moet het vuur zijn uitgebroken. Ik had er eerst nog even naar de televisie gekeken, en ben rond middernacht gaan slapen. Er lagen wat elektrische apparaten in de buurt van de zetel. De kans bestaat dat een kortsluiting of oververhitting de zetel deed branden. We weten het nog niet. Ik lag in elk geval in bed, en werd plots wakker van het geluid van de branddetectoren. Pas toen ik opstond en een oranje gloed opmerkte in de living, wist ik hoelaat het was."

Soons spurtte naar de gang, en duwde het brandalarm in. Zo'n twaalf appartementen en 24 bewoners werd gewekt en geƫvacueerd. Iedereen konden tijdig naar buiten vluchten. Samen met een buurman probeerde Tom nog met een brandslang het vuur te blussen. "Maar zodra ik mijn deur weer opendeed, kwam de zwarte rook ons tegemoet. Veel te gevaarlijk om er aan te beginnen." Intussen sneldde de brandweer van Bree ter plaatse die het vuur via de venster en de trappenhal aanviel. De brand was snel onder controle, maar de woonst die Soons zes jaar huurt, liep veel brand- en waterschade op.

Een poppetje op de kast dat Soons enkele jaren geleden van een vriendin kreeg, smolt deels weg door de hitte. "Een tv of een bank zijn vervangbaar, maar dit beeldje kreeg ik van haar en betekent veel voor me. Die vriendin is intussen ook overleden. Weggooien doe ik het zeker niet, maar zo spijtig dat het vernield is. Ik ben er niet goed van." Intussen kunnen de andere bewoners iedereen weer hun eigen appartement in. Daar bleef het beperkt tot rookschade. Enkel Tom moet tijdelijk elders wonen. Hij kan bij zijn ouders in Meeuwen-Gruitrode terecht.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.