30-11-15

België Fossiel van de Dag op Klimaattop Lima

België Fossiel van de Dag op Klimaattop Lima

De klimaatonderhandelingen in Lima zijn onder een gunstig gesternte van start gegaan. Het voorzitterschap van deze COP20, de Peruaanse minister van Milieu, de ngo’s en andere stakeholders zijn positief gestemd. Er heerst de indruk dat de tijd van onnodig gebakkelei voorbij is. Net nu slaat België het slechtst mogelijke figuur. We kregen dan ook de “prijs” Fossiel van de Dag.

 

  • Wikimedia / Paulvanwelden (CC BY-SA 3.0) België dreigt niet alleen met de Fossiel van de Dag-prijs naar huis te gaan. We zetten zonder meer een domper op de vlotte ontwikkelingen naar een klimaatakkoord in Parijs. Wikimedia / Paulvanwelden (CC BY-SA 3.0)

Alma De Walsche

Latijns-Amerika & ecologie
3 december 2014

In de aanloop naar de conferentie hebben er belangrijke doorbraken plaatsgevonden. Het klimaatengagement van China en de VS is politiek van groot belang, Europa had zijn 2030-doelstellingen rond, en op de conferentie in Berlijn, eind november, hebben tal van landen een financiële bijdrage geboden aan het Groene Klimaatfonds: de VS boden 3 miljard dollar, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië een miljard dollar, andere Europese landen hebben een kleinere bijdrage gedaan.

Niet alleen de rijke landen hebben een engagement getoond maar ook groeilanden als Mexico. In Berlijn werd 9,3 miljard dollar opgehaald, intussen is dit bedrag opgelopen tot 9,7 miljard dollar. Volgens Christina Figueres van UNFCCC en de voorzitter van het Groen Klimaatfonds zou dit hier in Lima moeten aangroeien tot 10 tot 15 miljard dollar om echt ambitieus te zijn om een klimaatakkoord te kunnen ondersteunen.

Alleen België bleef onbewogen bij de oproep. Tot op vandaag is het wachten op een voorstel van ons land. Dat voorstel komt er niet omdat we al jarenlang verstrikt zitten in de communautaire discussie over de lastenverdeling van de klimaatinspanningen.

De overheid van het derde rijkste land ter wereld met de vijfde grootste ecologische voetafdruk blijft onverschillig, België.

België is het derde rijkste land ter wereld, volgens de gemiddelde eigendom per persoon, zo blijkt uit het Global Wealth Report van dit najaar, na Zwitserland en de VS. En we blijven immuun voor enig gebaar van solidariteit.

We zijn het land met de vijfde grootste ecologische voetafdruk. En onze overheid blijft onverschillig ten aanzien van het globale klimaatprobleem, waarvan het recente IPCC-rapport, het Internationaal Energie Agentschap, de Wereldbank en tal van gezaghebbende instanties nog eens de ernst hebben benadrukt.

Niet dat het over zo’n gigantische bedragen gaat. Het voorstel is 75 miljoen euro gespreid over vier jaar. Men moet daar zelfs niet eens een vermogenswinstbelasting voor heffen, er is al een potje klimaatgeld geparkeerd op de bank, van de geveilde emissierechten. Maar dat kan niet verdeeld worden, wegens intern gehakketak.

België Fossiel van de Dag

Op de eerste dag van de klimaatconferentie besliste de Duitse energiereus E.ON om zijn investeringen in fossiele energie af te stoten en zich enkel nog op hernieuwbare energie te concentreren, wat hier op groot applaus werd onthaald. België kreeg op diezelfde dag de “Fossil of the Day”-prijs. Dat is een prijs die al sinds 1999 door de ngo’s wordt uitgereikt aan de slechtst presterende speler op vlak van klimaatengagement. Nooit eerder in de voorbije vijftien jaar heeft ons land die blaam gekregen.

Maar niet alleen de ngo’s hebben hun verontwaardiging getoond. Ook de Peruaanse regering heeft in een brief aan de Belgische onderhandelaars met klem gevraagd om een bod te doen, uiterlijk tegen 9 december. Dan vindt hier de ministerconferentie plaats over Klimaatfinanciering.

Gisteren is hier in een van de grote aula’s ook gesproken over de financiering voor het adaptatiefonds. Dat is een ander belangrijk klimaatfonds, bedoeld om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen bij te staan in adaptatieprojecten voor de impact die er nu al is. In dat fonds zou 100 miljoen dollar moeten komen voor adaptatie voor de arme landen die nu al het meest getroffen worden. België heeft vorig jaar aan dat fonds 3,25 miljoen euro toegezegd.

Op de meeting van gisteren, voor een internationaal publiek van zo’n tweehonderd toehoorders, las de voorzitter de vier entiteiten voor die vorig jaar bijdragen beloofd hebben en nog niet gegeven hebben. Dat waren: De Belgische federale overheid, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en Frankrijk. De geloofwaardigheid van ons land wordt hiermee in vraag gesteld.

Klimaatfinanciering is basis nieuw klimaatakkoord

Shame on you, federale, Brusselse, Vlaamse en Waalse regering.

Klimaatfinanciering is de basis om een geloofwaardig akkoord te bereiken. Het moet de garantie bieden dat de verbintenis die de landen aangaan in een nieuw akkoord, ook kan uitgevoerd worden door er financiële middelen tegenover te stellen. Met andere woorden: het klimaatakkoord dat in Parijs moet getekend worden, staat of valt met die klimaatfinanciering.

Klimaatfinanciering is ook geen gift aan ontwikkelingslanden of een liefdadigheidsbijdrage. Het gaat om een investering op de lange termijn om de wereldgemeenschap te verzekeren van een veilige toekomst door een koolstofarme economie op te bouwen. We hebben dat eerder al beloofd, we hebben daar studies over laten maken. En we leggen dat allemaal naast ons neer.

Het nieuwe akkoord waar hier aan gewerkt wordt, vraagt niet alleen aan de rijke landen om iets te doen, álle landen moeten engagementen opnemen.

België schudt die verantwoordelijkheid van zich af alsof we op een eiland leven, verstrikt in communautair getouwtrek. ‘Dit is niet alleen onverantwoord, dit is crimineel’, wordt in de wandelgangen gefluisterd. En nog: ‘België werkt niet meer.’ Probleem is bovendien dat ook de Peruaanse overheid niet weet tot wie zich te richten: tot Vlaanderen, Wallonië, Brussel of het federale niveau. Alleszins is het Vlaamse Gewest momenteel voorzitter van de Nationale Klimaatcommissie.

Op deze manier dreigt België niet alleen met de Fossiel van de Dag-prijs naar huis te gaan. We zetten zonder meer een domper op de vlotte ontwikkelingen naar een klimaatakkoord in Parijs. Shame on you, federale, Brusselse, Vlaamse en Waalse regering. Wat een beschamende vertoning voor het oog van de wereld hier!

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Buschauffeur Karen Verbrugge krijgt Kruis 1ste Klasse voor Daden van Moed en Zelfopoffering

Buschauffeur Karen Verbrugge krijgt Kruis 1ste Klasse voor Daden van Moed en Zelfopoffering

 

De medaille zal zaterdag postuum uitgereikt worden op de begrafenisplechtigheid van Karen Verbrugge (55).

Buschauffeur Karen Verbrugge krijgt Kruis 1ste Klasse voor Daden van Moed en Zelfopoffering

Karen Verbrugge redde de passagiers op haar bus. © Stefaan Beel

Karen Verbrugge uit Ardooie krijgt de medaille met de hoogste rang: het Kruis 1ste Klasse voor Daden van Moed en Zelfopoffering. Het was het stadsbestuur van Ardooie dat de vraag aan de dienst Protocol van het ministerie van Binnenlandse Zaken richtte.

"Mevrouw Verbrugge heeft hier recht op," luidt het op de dienst Protocol. "Ze heeft mensen gered uit haar bus tijdens haar dienst. Het besluit is onderweg voor ondertekening naar het kabinet van Binnenlandse Zaken en naar de Koning."

Tegen vrijdag zou het besluit op het gemeentehuis van Ardooie moeten zijn om het dan zaterdag op de begrafenisplechtigheid postuum uit te reiken.

Karen bevrijdde haar passagiers

Karen Verbrugge kwam om het leven bij een vreselijke botsing tussen een trein en een lijnbus. De vrouw reed zich op de spoorwegovergang vast bij het nemen van de scherpe bocht op het kruispunt van de Spoorweglaan en de Meulebekestraat in Pittem.

Ze besefte het gevaar van de aanstormende trein en opende de deuren om de passagiers te bevrijden, maar kon echter zelf niet tijdig haar bus verlaten.

(mlt)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrachtwagen knalt op wagen die van oprit de straat op was gebold

Vrachtwagen knalt op wagen die van oprit de straat op was gebold

30/11/15 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:17

De bestuurder van de wagen was vergeten zijn handrem aan te trekken.

Vrachtwagen knalt op wagen die van oprit de straat op was gebold

In de Zandvoordestraat in Oostende vond maandagmiddag een opvallend verkeersongeval plaats. Een vrachtwagen reed er een personenwagen aan, die vanop een oprit van een woning de weg was op gerold. De eigenaar van de auto was vergeten om de handrem aan te trekken.

Het ongeval gebeurde rond 12.30 uur. De vrachtwagenbestuurder werd verrast toen er plots vanop een oprit van een woning een wagen voor zijn neus opdook. De chauffeur kon een aanrijding niet meer vermijden, en raakte de auto vol in zijn zijde. De wagen werd weggekatapulteerd en kwam tot stilstand tegen de omheining aan de overkant van de straat. De eigenaar zag zijn auto volledig vernield door een vergetelheid. "Blijkbaar ben ik de handrem vergeten aan te trekken", zucht de man. "Ik hoorde een luide knal, en ben meteen naar buiten gelopen. Ik had aanvankelijk niet eens door dat het mijn wagen was die aan de overkant tegen de struiken stond. We hebben pech dat er net op dat moment verkeer passeerde. Maar tegelijkertijd mogen we gelukkig zijn dat er geen fietser betrokken raakte. Dan hadden de gevolgen nog groter zijn. Nu gaat het enkel om materiële schade."

Takeldienst Degrave uit Middelkerke kwam ter plaatse om de vrachtwagen te takelen. VAB takelde de auto. De politie kwam regelde het verkeer tijdens de takelwerken.

(DJ / foto DJ)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Man redt met behulp van gadgets eigen huis van vuurzee

Man redt met behulp van gadgets eigen huis van vuurzee

30/11/15 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Een Australiër die zijn vakantiehuis volgestopt heeft met technologische snufjes, kon zijn huis redden van een enorme bosbrand.

Man redt met behulp van gadgets eigen huis van vuurzee

© BELGA

Je huis volstoppen met de laatste technologische snufjes is niet alleen heel erg leuk, maar blijkt ook zeer handig. Behalve dat het makkelijk is om vanaf uw bank met uw smartphone uw lampen, deur, of televisie te bedienen is het namelijk ook handig wanneer uw huis door een brand bedreigd wordt.

Een Australier had zijn vakantiehuis voorzien van op internet aangesloten beveiligingscamera's. Zo kon hij van 3.000 kilometer zien dat zijn huis werd bedreigd door een bosbrand, schrijft de NOS.

 

"Ik werd op de brand gewezen door berichten van de brandweer en m'n buren," zegt Simon Maddocks, professor in Darwin, meer dan vier uur vliegen van de bosbranden. Op de camerabeelden zag hij dat de brand al stukken dichterbij was dan verwacht: "Het was een verschrikkelijke situatie. Ik zag een heleboel rook."

Zijn schuur ging in vlammen op, maar het huis bleef gespaard. Dat kwam omdat Maddocks van afstand zijn sprinklers kon aanzetten: "De buren hebben gelukkig ook meegeholpen. En ook de paarden in de stal hebben het gered." (WK)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Na de storm

Na de storm...

Shells.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

grote containers aangespoeld op het strand van Westende

 grote containers aangespoeld op het strand van Westende

30/11/15 om 10:50 - Bijgewerkt om 12:06

Maandagochtend merkten wandelaars langs de dijk op dat enkele zeecontainers waren aangespoeld op het strand van Westende-Bad.

Bizar: grote containers aangespoeld op het strand van Westende

Brandweerkapitein Frank Ureel bevestigt dat er na het stormweer in de nacht van zondag op maandag enkele grote containers met gezouten bananen zijn aangespoeld op het strand van Westende-Bad, tussen de Rotonde en de oude watertoren. Het waren wandelaars op de dijk die maandagochtend rond 8.30 uur de brandweer op de hoogte brachten.

De containers zijn zondag door het slechte weer van een vrachtschip gevallen in Noord-Frankrijk. De Franse diensten hebben zondag alles gecoördineerd, maar door de wind zijn er een aantal containers naar België gedreven. Er zouden nog meer containers op zee drijven. Daar wordt nu actief naar gezocht, onder andere door de NH90 Caiman-heli uit Koksijde en de reddingsboot Brandaris uit Nieuwpoort. Ook het patrouilleschip Pollux van de Belgische marine is op weg. Ook in Franse wateren wordt er gezocht door een helikopter en een kustwachtschip.

Geen gevaar voor scheepvaart

"We volop bezig met lokaliseren van de containers. Twee spoelden er al in het Franse Duinkerke en nog eens twee in Middelkerke, in Westende meer bepaald", alds Réjane Gyssens, diensthoofd bij het MRCC (Maritieme Reddings- en Coördinatiecentrum). "Twee andere containers worden ook weggesleept en er zou al een vaststeken op een zandbank", vult gouverneur Carl Decaluwé aan.

Gevaar is er voorlopig niet. De containers zijn gevuld met bananen. "En de scheepvaart is ingelicht. Momenteel zijn er geen kleine schepen uitgevaren en voor grote schepen vormen die containers geen gevaar. We verwachten dat de containers door het slechte weer zullen openslaan en zinken", aldus Réjane Gyssens.

De zeevaartpolitie heeft een onderzoek ingesteld.

(LCO/TBR - Foto LCO)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Op naar de brand

Op naar de brand

op naar de bran.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Twee containers met bananen aangespoeld in Middelkerke

Twee containers met bananen aangespoeld in Middelkerke

ma 30/11/2015 10:54

De redactie

Op het strand van Middelkerke zijn twee containers met bananen aangespoeld. De brandweer van Middelkerke zal de containers vastmaken zodat ze niet meer in zee geraken. Er drijven wel nog een ongeveer 12 containers op volle zee. Blijkbaar zijn die door de storm losgeraakt van een containerschip.
 

banaan-large.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

reiger in de vlucht

03 reiger in de vlucht.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Sint

De brandweer Sint op toer te Nieuwpoort.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerzone krijgt vurig logo

Brandweer_logo_op_witte_fond-960x600.jpgHeb ik dat logo al niet gezien bij brandweer Westhoek...? Maar het was er eentje met 3 vurige vlammetjes.

 

 

Brandweerzone krijgt vurig logo

Sergeant Jan Roose met de cheque van 1.000 euro bij het winnende logo dat hij ontwierp. - Foto Moreau
Sergeant Jan Roose met de cheque van 1.000 euro bij het winnende logo dat hij ontwierp. - Foto Moreau

De kazernes, brandweerwagens en ziekenwagens van de brandweerzone Zuid-Oost worden binnenkort gesierd met een gloednieuw logo. Dat is van de hand van brandweersergeant Jan Roose uit Erembodegem. Het ontwerp met een rode vlam en op de achtergrond van de contouren van de betrokken gemeenten werd gekozen uit vijftien inzendingen en moet de uniformiteit na de samenvoeging van de brandweerkorpsen van Aalst, Denderleeuw, Erembodegem, Geraardsbergen, Lede, Moorsel, Ninove, Wetteren en Wichelen benadrukken. "Omdat zo goed als alle brandweerlogo's helmen bevatten, koos ik resoluut voor een rode vlam", vertelt Roose. Zelf erfde hij de passie voor het beroep van zijn vader, die ook brandweerman was. Het nieuwe logo, dat door de golvende lijnen sterke overeenkomsten vertoont met dat van de nieuwe eengemaakte politie, werd in aanwezigheid van alle burgemeesters van de brandweerzone in het zonehuis in Erpe-Mere voorgesteld. Jan Roose kreeg er een cheque van 1.000 euro voor. (KMJ)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kerstman glijdt van Lakenhallen naar beneden (en komt onderweg vast te zitten)

Kerstman glijdt van Lakenhallen naar beneden (en komt onderweg vast te zitten)

De kerstmannen glijden naar beneden (boven), al loopt dat voor een van hen niet van een leien dakje (rechts). Deze onfortuinlijke kerstman 'klom' dan maar richting begane grond. - Eric Flamand
De kerstmannen glijden naar beneden (boven), al loopt dat voor een van hen niet van een leien dakje (rechts). Deze onfortuinlijke kerstman 'klom' dan maar richting begane grond. - Eric Flamand

Kerstmannen die via een 'death ride' vanop de Lakenhallen naar beneden glijden: de belofte van een spectaculaire opening van de kerstmarkt, werd gehouden. Vooral dan toen een van de waaghalzen halverwege klem kwam te zitten...

Eric Flamand
Eric Flamand

De avond begon met een optreden van de leerlingen van Danstudjoke, die het publiek vertederden in hun schattige kerstkostuums. Maar niet veel later was het dan tijd voor spektakel. Een tiental kerstmannen verscheen op de Lakenhallen, om vervolgens via een 'death ride' - een afdaling met een kabel - naar beneden te glijden. Daar stond een grote massa de koude te verbijten om hen aan het werk te zien.

De leerlingen van Danstudjoke vertederen het publiek met een optreden, inclusief schattige kerstmuts. - Eric Flamand
De leerlingen van Danstudjoke vertederen het publiek met een optreden, inclusief schattige kerstmuts. - Eric Flamand

Ingehouden adem

Van een leien dakje liep het allemaal helaas niet. Een van de kerstmannen kreeg immers al snel af te rekenen met vestimentaire problemen. Zijn jas kwam klem te zitten in zijn glij-uitrusting, waardoor hij plots in het ijle hing. Maar kerstmannen zijn van geen kleintje vervaard, en dus vond ook deze er al snel iets op. Hij zwaaide beide benen rond de kabel en kon zo tot op respectabele hoogte dalen, waar enkele helpende handen hem op de begane grond hielpen. Het publiek keek al die tijd met ingehouden adem toe, maar zag vervolgens ook hoe de rest probleemloos de afdaling maakte - al sneuvelde daar links en rechts wel eens een baard bij.

Geen vuurwerk

De kerstmarkt moest het voorts wel zonder vuurwerk doen, omdat het te hard waaide. Dat lieten de vele bezoekers evenwel niet aan hun hart komen. Ze gingen massaal op de foto met de kerstman en genoten met volle teugen van het optreden van coverband De Grietjes. (BLI)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerwagens zonder opschrift

Er rijden nu al brandweerwagen rond zonder opschrift van kazerne (post)

12309995_757624644381036_6338175243288571232_o.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Sinterklaas

12294913_10206629106578663_8991187282645102393_n.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Sinterklaas

De sint op bezoek.

 

Niet gehoord, niet gezien, maar toch is ie langs gekomen...

 

We kunnen nu echt "vogelen" van dicht bij.wink

tele 2.jpg

tele 1.jpg

roodborstje.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwe ziekenwagen Rode Kruis Middelkerke

Een tijdje geleden hebben we afscheid genomen van onze vorige ziekenwagen. Intussen was de aankoop van een nieuwe(tweedehandse) ziekenwagen al in zijn laatste f...ase. Deze fase is nu afgerond. Onze ziekenwagen heeft vandaag zijn eerste inzet gehad. De aankoop van deze ziekenwagen zou niet kunnen zonder de steun van de Middelkerkse bevolking. Jullie hebben met velen, dit jaar een sticker gekocht bij onze vrijwilligers tijdens de veertiendaagse ook zijn er onder jullie die een gift gedaan hebben aan de afdeling of een lidkaart gekocht. Al deze sommen hebben er toe geleid dat we deze ziekenwagen hebben kunnen aankopen.
waarvoor onze dank.

Met deze wagen staan we terug paraat om waar dan ook te helpen. De wagen kan ingezet worden op verschillende evenementen in en buiten de gemeente en tevens staan we 24 op 24 uur klaar om ingezet te worden bij rampen.
‪#‎rodekruishelpthelpen

 

12316496_1679909205611112_6026961275885268738_n.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

VKO N8 Woesten

 

Vriendengroep uiteengerukt na tragisch weekendongeval: twee doden

Ouders zwaargewonde jongen gaan ouders van bestuurder troosten

De Audi met de vier vrienden aan boord belandde tegen een boom. Inzet: Jasper (linksboven) en Brian kwamen om, Matthys (rechts) raakte zwaargewond. Foto: ptb, rr

Vleteren -

Heel even knikkebolde de jonge bestuurder van een auto met drie vrienden aan boord. De gevolgen zijn dramatisch: twee ­doden, een zwaargewonde in kritieke toestand en een chauffeur in shock. Een hechte vriendengroep uit de Westhoek werd gister­ochtend uit elkaar gerukt.

Het was een combi van de politie die omstreeks half­zeven gisterochtend een zwaar verhakkeld voertuig zag staan op de N8 tussen Woesten en Vleteren. De ­wagen was van de weg afgeraakt en tegen een boom ­gebotst.

Matthys Vandevelde (20) werd met zware verwondingen aan onder andere de ­longen en de milt naar het ­ziekenhuis van Ieper ­gebracht. Zijn toestand was gisteravond nog kritiek maar gestabiliseerd.

Voor zijn buurjongen Brian Boone (20) en voor Jasper ­Lemahieu (20) kon geen hulp meer baten. Zij waren op slag dood.

Niet te snel

Na een onderzoek ter plaatse kwam de verkeersdeskundige van de Ieperse afdeling van het parket West-Vlaanderen tot de conclusie dat de wagen niet te snel reed. Bovendien legde bestuurder Steven P. een negatieve ademtest af. Hij had dus ook niet te veel gedronken. De deskundige vermoedt dat de jongeman vlak voor het ­ongeval even was ingedommeld.

“Wij verwijten die jongen niets”, zeggen de ouders van Matthys . Ze hadden ’s avonds al de ouders van Steven opgezocht om hen dat ook te zeggen en hen wat troost te bieden. Over hun ­eigen zoon zeiden ze gisteravond dat hij ontwaakt is uit zijn coma en kan praten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mijn medeleven aan al wie de slachtoffers kent.

 

Op de N8 in Woesten is zondagmorgen vroeg een auto met vier vrienden van de weg gegaan, alle inzittenden waren 20. Twee mannen zijn meteen gestorven, één man ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De bestuurder was alleen in shock. Het parket heeft net laten weten dat de bestuurder NIET te veel gedronken had en dat hij ook NIET te snel reed. 

 

In bijlage enkele foto's, die ik liever niet had moeten nemen. 

Filmpje via VTM Nieuws: http://nieuws.vtm.be/binnenland/168685-twee-doden-bij-zwa...
 

Klaas Danneel

VTM-journalist West-Vlaanderen 

NIEUWS? 0495 68 48 26

klaasdanneel@gmail.com

DSC_1348.jpg

DSC_1354.jpg

DSC_1358.jpg

DSC_1360.jpg

DSC_1365.jpg

DSC_1369.jpg

DSC_1378.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

VKO Woesten

De zware tol dit weekend te Woesten

foto José Tyteca

DSC_0032.JPG

DSC_0039.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-15

Wind

Deze avond begon de wind te "trekken" WZW.

Maar de zeehond trok hem daar niets van aan...en de Nostalgie lag rustig in de haven.

3.jpg

2.jpg

4.jpg

nostalgie.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Sinterklaas

Voila mijn oude brandweerlaars staat klaar...hopelijk wordt ik niet vergeten, want heb toch iets op mijn verlanglijstje staan......

sinterklaas.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Twee jongeren overleden na ongeval op N8 in Vleteren, derde passagier zwaargewond

Een triestige tol

 

Twee jongeren overleden na ongeval op N8 in Vleteren, derde passagier zwaargewond

29/11/15 om 08:53 - Bijgewerkt om 10:18

Zondagmorgen werden de hulpdiensten massaal opgeroepen voor een bijzonder zwaar verkeersongeval op de N8 Woesten-Vleteren.

Twee jongeren overleden na ongeval op N8 in Vleteren, derde passagier zwaargewond

Zondagmorgen werden de hulpdiensten massaal opgeroepen voor een bijzonder zwaar verkeersongeval op de N8 Woesten-Vleteren. © RVL

Het ongeval gebeurde rond 6.30 uur langs de N8 ter hoogte van Vleteren. Een wagen met vier 20-jarige inzittenden raakte van de weg af en zou tegen een boom beland zijn. Voor de passagier vooraan en een van de passagiers achteraan kwam alle hulp te laat. Zij overleden ter plaatse aan hun verwondingen. De andere passagier werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De bestuurder van de wagen bleef ongedeerd, maar verkeert wel in shock.

 
Zondagmorgen werden de hulpdiensten massaal opgeroepen voor een bijzonder zwaar verkeersongeval op de N8 Woesten-Vleteren.

Zondagmorgen werden de hulpdiensten massaal opgeroepen voor een bijzonder zwaar verkeersongeval op de N8 Woesten-Vleteren. © WSG

 

De weg is en blijft geruime tijd afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer wordt omgeleid en er zijn files mogelijk.De Ieperse afdeling van het parket West-Vlaanderen stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse. Die zal de precieze omstandigheden van de fatale crash onderzoeken.

(WSG/Belga)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Duvel

11392821_966399126726837_1751477017204956255_n.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Heimlich methode

De heimlich methode....?wink

heimlich.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zeven zeehondjes weer in zee gelaten

Zeven zeehondjes weer in zee gelaten

Blankenberge -

Op het strand van Blankenberge zijn vanmorgen de laatste zeehonden van het seizoen vrijgelaten: zeven in totaal. De pups waren afgelopen zomer totaal verzwakt aangespoeld. In Sea Life Blankenberge kregen ze medicatie en kwamen ze weer op kracht. De kans dat ze opnieuw aanspoelen, is heel klein. Het is wel mogelijk dat ze op een golfbreker komen uitrusten. De verzorgers vragen aan de toeristen om niet te dicht bij de dieren te komen en ze zeker niet lastig te vallen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Scholekster

muurged_scholekster.jpg

IMG_0545.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Helmgras

zacht grijpt het helmgras
vast in de kale duinpan
waar het onwrikbaar
opgestoven zandkorrels
tot zich neemt en herverdeelt

helm staketsel.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Lichaam gevonden in Brugsevaart

HLN.

Lichaam gevonden in Brugsevaart

In de Brugsevaart in Nieuwpoort is gisteren kort na de middag een lijk gevonden. Brandweer en politie waren snel ter plaatse en hielden omstaanders uit de buurt. "Op dit moment is er nog niet meer informatie beschikbaar. Ik kan enkel bevestigen dat er een lijk is gevonden in de vaart. Het is nu wachten op de resultaten van het labo en parket", aldus Patty 'T Jonck van parket Veurne. (MMB)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Klimaatmars te Oostende

oostende-6december-facebookFR-NL-071.jpg

9586

Belgen staan paraat.

 

WIJ ZIJN NIET TE STOPPEN...

Daarom trekken we symbolisch richting een natuurlijke grens van groot belang: de zee. In Oostende zullen we op 6 december minstens even luid onze stem laten horen voor het klimaat. De zeespiegel stijgt, maar ook de klimaatmobilisatie neemt aan kracht toe. Het tij keert. Bijna 10.000 Belgen stonden klaar om op 29 november de grens over te steken voor het klimaat. We verwachten nog meer volk in Oostende.

 

Om 12u verzamelen we voor een kleurrijke mars in het teken van positieve alternatieven, een gigantische mensenketting langs de kustlijn, en een aantal fantastische optredens die de levenslust van de klimaatbeweging in België tonen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-15

Brandweer opgeroepen voor rokende schouw

Brandweer opgeroepen voor rokende schouw

De brandweer van Diksmuide en Leke werd zaterdagmiddag iets na 13 uur opgeroepen voor een schouwbrand in de Schoorbakkestraat te Pervijze.

Brandweer opgeroepen voor rokende schouw

Bij aankomst van de hulpdienst was er niks speciaal te zien er werd nog een nazicht gedaan van het rookkanaal. Vermoedelijk was er iets mis met de gaskachel. De brandweerdiensten, die snel ter plaatse waren, konden zich terug naar de kazerne begeven .

(psd)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Uitslaande appartementsbrand in Koksijde

Uitslaande appartementsbrand in Koksijde

28/11/2015
José Tyteca
Kenneth Oroir 

Zaterdagmorgen rond 2.30 uur werd de brandweer van Koksijde-Oostduinkerke opgeroepen voor een zware brand in een appartement in de Hertstraat in Koksijde-Bad.

Bij aankomst van de brandweer waren de ruiten reeds stuk gesprongen en sloegen de vlammen, aangewakkerd door de hevige wind, naar buiten. De twee bewoners waren niet in hun flat aanwezig, ze kwamen tijdens de bluswerken ter plaatse.

Volledig uitgebrand

Hun appartement op de tweede verdieping brandde volledig uit. Ook het onderliggend appartement leed zware rook en waterschade. Een wagen die voor het appartement stond werd door rondvliegend glas en stukken raam beschadigd. Een drietal buren van de aanpalende woningen werden verzocht hun appartement te verlaten tijdens de bluswerken.

Even vreesde men dat er nog een dame in het onderliggend appartement aanwezig was maar dat was niet het geval, ze was bij vrienden gaan overnachten. Eén dame van een aanpalende woning werd met rookvergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis van Veurne overgebracht.

De oorzaak van de brand is nog niet gekend, een branddeskundige wordt ter plaatse gestuurd om de oorzaak van de brand te achterhalen.

Heropflakkering

Zaterdagvoormiddag was er nog een kleine heropflakkering in een luchtkoker van het vernielde appartement. De brandweer moest opnieuw ter plaatse komen om het nieuwe brandje te blussen. De buurvrouw die naar het ziekenhuis moest door rookinhalering, heeft het ziekenhuis ondertussen al opnieuw mogen verlaten. 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende