Brandweerkapitein Frank Ureel bevestigt dat er na het stormweer in de nacht van zondag op maandag enkele grote containers met gezouten bananen zijn aangespoeld op het strand van Westende-Bad, tussen de Rotonde en de oude watertoren. Het waren wandelaars op de dijk die maandagochtend rond 8.30 uur de brandweer op de hoogte brachten.

De containers zijn zondag door het slechte weer van een vrachtschip gevallen in Noord-Frankrijk. De Franse diensten hebben zondag alles gecoördineerd, maar door de wind zijn er een aantal containers naar België gedreven. Er zouden nog meer containers op zee drijven. Daar wordt nu actief naar gezocht, onder andere door de NH90 Caiman-heli uit Koksijde en de reddingsboot Brandaris uit Nieuwpoort. Ook het patrouilleschip Pollux van de Belgische marine is op weg. Ook in Franse wateren wordt er gezocht door een helikopter en een kustwachtschip.

Geen gevaar voor scheepvaart

"We volop bezig met lokaliseren van de containers. Twee spoelden er al in het Franse Duinkerke en nog eens twee in Middelkerke, in Westende meer bepaald", alds Réjane Gyssens, diensthoofd bij het MRCC (Maritieme Reddings- en Coördinatiecentrum). "Twee andere containers worden ook weggesleept en er zou al een vaststeken op een zandbank", vult gouverneur Carl Decaluwé aan.

Gevaar is er voorlopig niet. De containers zijn gevuld met bananen. "En de scheepvaart is ingelicht. Momenteel zijn er geen kleine schepen uitgevaren en voor grote schepen vormen die containers geen gevaar. We verwachten dat de containers door het slechte weer zullen openslaan en zinken", aldus Réjane Gyssens.

De zeevaartpolitie heeft een onderzoek ingesteld.

(LCO/TBR - Foto LCO)