28-11-15

Hoe moet je reageren als er een politiewagen of ambulance achter je rijdt?

Hoe moet je reageren als er een politiewagen of ambulance achter je rijdt?

 

 

26-11-15 | Jan Roodhooft, advocaat

Bepaalde voertuigen (zoals een politiewagen, ambulance, brandweerwagen enz) kunnen uitgerust zijn met een blauw zwaailicht en sirene. Hoe moet je je gedragen als zo’n voertuig achter je rijdt?

Terwijl je aan het rijden bent hoor en zie je een wagen met blauwe zwaailichten en sirenes aan naderen. Moet je dan de rijbaan vrijmaken om deze door te laten? Wat moet je precies doen?

Zwaailichten en sirenes staan aan

Als de blauwe zwaailichten branden en het alarmsignaal aanstaat moet je de rijbaan onmiddellijk vrijmaken om doorgang te geven. Als het nodig is moet je daarbij vertragen of zelfs stoppen.

Rijd je achter zo’n voertuig (omdat er bijvoorbeeld een familielid in de ambulance ligt) dan krijg je geen bijzondere rechten. Je moet dan –net als elk ander voertuig- de normale verkeersregels blijven volgen.

Geen zwaailichten, noch sirenes

Staan de zwaailichten en de sirene van de politie-, zieken- of brandweerwagen niet aan, dan mag je het voertuig beschouwen als een ander gewoon voertuig. Je hoeft dan aan het voertuig geen bijzondere voorrang te geven en moet de rijbaan ook niet vrijmaken.

Alleen maar zwaailichten

Staan enkel de zwaailichten aan (en de sirene niet) dan kan je al eveneens reageren alsof het gewone voertuigen zijn. Wees in dat geval wel alert. Flikkert het voertuig bijvoorbeeld met de lichten naar je, maak dan toch dadelijk de rijbaan vrij en geef het voertuig doorgang. Doe hetzelfde als de sirene wordt aangezet.

180106 twee ambulance.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.