21-11-15

Dreigingsniveau 4 te Brussel

redactie VTM Nieuws

Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft vannacht om 1 uur het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest verhoogd van niveau 3 naar niveau 4, dat is het hoogste dreigingsniveau in ons land. In de rest van het land blijft het terreurniveau op 3. Niveau 4 betekent dat de dreiging "zeer ernstig en nabij is." Wat de aanleiding is om het terreurniveau op te trekken, wil het Crisiscentrum niet kwijt. Zaterdagochtend zal de regering een mededeling geven. De laatste keer dat niveau 4 (plaatselijk) van kracht was in ons land was na de aanslag op het Joods Museum in Brussel, op 24 mei vorig jaar.

"Volgend op een nieuwe evaluatie van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, red.) van vrijdagavond 20 november, is het dreigingsniveau verhoogd naar niveau 4 (ernstig en zeer nabij) voor het Brussels Gewest", zo laat het Crisiscentrum weten in een mededeling. "Het niveau 3 blijft van toepassing in de rest van het land."

Na de aanslagen in Parijs, van vrijdag 13 november, werd in ons land het dreigingsniveau al opgetrokken van niveau 2 naar 3. Dat gebeurde eerst alleen voor grote evenementen, zo werd ook de oefeninterland België-Spanje in het Koning Boudewijnstadion afgelast. Later volgde de verhoging naar niveau 3 voor het hele land. En nu, sinds afgelopen nacht, geldt voor het hele Brusselse Gewest dus dreigingsniveau 4.

Alle voetbalwedstrijden afgelast

Om 5 uur vanochtend gaf het Crisiscentrum een nieuwe reeks maatregelen vrij. Zo worden onder meer alle voetbalwedstrijden van dit weekend in eerste en tweede klasse afgelast. Ook wordt wordt het volledige metronetwerk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vandaag stilgelegd. Dat heeft de MIVB aan VTM NIEUWS bevestigd. Of er morgen wel metro's rijden, wordt deze namiddag beslist.

Een overzicht van de maatregelen:

 • Advies aan de administratieve overheden van de 19 Brusselse gemeenten om de annulering van grote evenementen op hun grondgebied te overwegen;
 • Een gerichte communicatie organiseren aan de bevolking om plaatsen waar veel mensen samenkomen te vermijden, in het bijzonder in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ;
 • Advies om de voetbalwedstrijden van 1ste en 2de divisie van dit weekend te annuleren
 • Verzoek aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de onderbreking van het metroverkeer te overwegen voor het hele netwerk, en dit op zaterdag 21 en zondag 22 november 2015 ;
 • Versterking van de politionele en militaire aanwezigheid.

"De analyse toont een ernstige en nabije dreiging aan", zo gaat het Crisiscentrum verder. "Die dreiging noodzaakt om specifieke veiligheidsmaatregelen te treffen, alsook specifieke aanbevelingen aan de bevolking." Eerder vrijdagavond had het Crisiscentrum al een communiqué verspreid waarin het de bevolking opriep extra waakzaam te zijn.

Het Crisiscentrum doet de bevolking volgende aanbevelingen:

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen, in het bijzonder in het Brussels Gewest (concerten en grote evenementen, stations en luchthavens, openbaar vervoer, drukke winkelstraten)
 • Respecteer de veiligheidscontroles
 • Verspreid geen geruchten; enkel informatie van de overheden en politiediensten

Zaterdagochtend regeringsmededeling

Het Crisiscentrum geeft nog mee dat er "om de gerechtelijke onderzoeken niet in het gedrang te brengen", geen bijkomende informatie gegeven kan worden. Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum, zegt ook niet te kunnen meedelen hoe lang niveau vier gehanteerd zal worden. "De situatie wordt sowieso permanent opgevolgd. Dit kan dus elk moment weer herbekeken worden als er nieuwe elementen zijn." Zaterdagochtend volgt een mededeling van de regering.

Mogelijk heeft het optrekken van het dreigingsniveau te maken met de voortvluchtige Salah Abdeslam. De 26-jarige Fransman die in Molenbeek woont wordt als één van de terroristen beschouwd die de aanslagen in Parijs uitvoerde. Hij kon na de aanslagen ontkomen en wordt nog steeds gezocht. Mogelijk houdt hij zich op in Brussel, meer bepaald in Molenbeek. Een eerdere politieoperatie in die wijk, gericht op Abdeslam, leverde echter niets op.

Laatste keer niveau 4 bij aanslag Joods Museum

De laatste keer dat het dreigingsniveau in ons land werd opgetrokken naar niveau 4 was tijdens de eindejaarsperiode 2007-2008. Toen gold het hoogste niveau net als nu alleen voor Brussel. Reden waren toen de ontsnappingsplannen van de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi. Het eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg werd toen afgeschaft.

Na de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, werd het dreigingsniveau verhoogd naar '3+'. Toen schoot Mehdi Nemmouche vier mensen dood in het Joods Museum in Brussel. Niveau '3+' gold toen op alle plaatsen waar Joden fysiek samenkwamen.

De verschillende dreigingsniveaus

 • "Niveau 1 of LAAG" indien blijkt dat de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, niet bedreigd is.
 • "Niveau 2 of GEMIDDELD" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, weinig waarschijnlijk is.
 • "Niveau 3 of ERNSTIG" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, mogelijk en waarschijnlijk is.
 • "Niveau 4 of ZEER ERNSTIG" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, ernstig en zeer nabij is.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.