20-11-15

21/11/2015 - dag van de natuur

21/11/2015 - dag van de natuur

   
 

Wij, de leden van afdeling Westkust, zijn naar jaarlijkse traditie weer bereid om de handen uit de mouwen te steken om ons natuurpatrimonium een helpende hand toe te steken. Ook dit jaar zal de hoofdtoon liggen rond het verwijderen van maaisel in de Oostvoorduinen. Waarom nu juist de Oostvoorduinen?.  Heel simpel, de Oostvoorduinen waren ooit een erg versnipperd ( eigendomsstructuur) middeloud duinengebied dat,  hoewel het als natuurgebied staat geklasseerd, nog geen enkel natuurbeheerplan heeft gekend. Dit leidt tot vergrassing  en verstruweling die de soortenrijkheid aan flora en fauna in een duinencomplex  als de Oostvoorduinen te sterk aantast.

Nu is de situatie de laatste tijd sterk veranderd gezien het Vlaams gewest grotendeels eigenaar is geworden van het gebied. Enkel is er nog steeds geen beheerplan , dus nog geen gecoördineerd begrazing - of herinrichtingsplan. Het is zeker noodzakelijk dat in afwachting van het  verschijnen van vernoemde plannen een soort instandhoudingssanctie word ondernomen. En dit houd in: maaien van  het teveel aan gras en andere kruiden, en het maaisel afvoeren om geen verzuring te krijgen van dit kalkrijke duinengebied. De Oostvoorduinen zijn op gebied van planten en paddenstoelen een  van de meest soortenrijke  duingebieden aan onze kust . Tijdens een telling werden een 200 tal plantensoorten genoteerd.

Daarom zullen wij op zaterdag 15 november terug al onze krachten bundelen om dit specifieke en prachtige duinencomplex te vrijwaren van verruiging  zodat ook volgend jaar het terug een zee van bloeiende planten zal zijn.

Medewerkers aan dit initiatief zijn ANB en de gemeente Koksijde.

Het programma ziet er uit als volgt. We starten om 9h00 en eindigen rond 16h30.

Afspraak aan de ingang van het domein, aan de parking van het kerkhof te Oostduinkerke Voor zij die de ganse dag blijven zijn er broodjes en drank voorzien (liefst vooraf melden). Voor zij die, en we hopen dat er velen zullen zijn, enkele uurtjes komen helpen is er een drankje en hapje voorzien. Wat breng je mee? Stevig schoeisel en warme kledij kunnen  nuttig zijn, handschoenen kan je ter plaatse krijgen, heb je een riek breng die gerust mee, vrienden en kennissen en een portie goed humeur zijn uiteraard welkom. En er is zeker tijd voor een leuke babbel en om de pracht van de Oostvoorduinen te bewonderen.

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.