13-11-15

Vlaamse boort plan rond keuzemenu 112 de grond in:

Vlaamse boort plan rond keuzemenu 112 de grond in: "U bent de oetlul die doden op zijn geweten zal hebben"

© photo news.

"U bent de oetlul die doden op zijn geweten zal hebben." Met die harde boodschap voor Jan Jambon (N-VA) boort de Vlaamse Tina Vereecken in een open brief op Facebook diens plan om een keuzemenu uit te testen bij het noodnummer 112 de grond in. Woest, verbolgen, verdrietig is ze. "Met uw plan had onze zoon zijn papa nooit gekend."

 

Lees ook

Druk 2 voor dringende medische hulp

© thinkstock.

Stel u voor: u belt in alle staten naar het noodnummer 112 en u krijgt een keuzemenu voorgeschoteld. 'Druk 1 voor politie. Druk 2 voor dringende medische hulp en brandweer of Appuyez sur le 3 si vous parlez Français'. 

Het plan van minister Jan Jambon om een keuzemenu uit te testen bij het noodnummer is goed bedoeld, maar doet in vele Belgische huiskamers de wenkbrauwen rijzen. Spoedartsen trekken hun neus op voor het voorstel en ook Tina Vereecken, een Vlaamse die bijna haar man verloor nadat die een hartfalen kreeg en roerloos onderaan de trap lag, reageert verbolgen op het plan. 

Dit is haar emotionele boodschap voor de minister:

"Beste mijnheer Jambon..."

 
"Geloof iemand die weet waarover ze spreekt: op zo'n moment weigert je brein zich bezig te houden met `voor Nederlands, druk 1'. Wat je wilt, wat je nodig hebt, is hulp, en wel on-mid-del-lijk"
© anp.

"Beste mijnheer Jambon. Vooreerst: proficiat. Tot nu toe gebruikte ik Facebook nog nooit als medium om mijn mening te etaleren, omdat ik niet de idee heb dat mensen daarop zitten te wachten. Voor u, of toch voor uw idee om een keuzemenu toe te voegen bij het bellen van het noodnummer 112, maak ik een uitzondering. Omdat ik wéét waarover ik spreek", begint Tina haar verhaal.   

"Weet u nog waar u was op 9 december 2011, omstreeks de middag? Ik wel. Mijn toen 31-jarige partner viel van de trap in ons huis na een hartfalen. Ik - op dat moment 6 maanden zwanger - vond hem onderaan de trap, bewusteloos en stervend."

"Ik heb toen gebeld naar 112. Ik kreeg een vrouw aan de lijn. Ze stelde me vragen: of hij reageerde? Of hij nog ademde? Hoe klonk zijn adem? Was het een reutel? Op basis van mijn antwoorden heeft ze onmiddellijk een urgentieteam gestuurd. Zij hebben hem bijna een half uur moeten reanimeren, en zelfs de medische wereld blijft tot de dag van vandaag verwonderd over zijn nagenoeg volledig herstel, maar ze zijn er uiteindelijk in geslaagd. Nu, 4 jaar later, ben ik gelukkig getrouwd met mijn mirakel dat eigenlijk toen had moeten sterven."

"Mijn man kón zich geen halve minuut extra wachttijd permitteren"

 
"U mag van mij alle oetlullen die misbruik maken van het noodnummer snoeihard aanpakken. Want elke halve minuut die zij verspillen, kan die halve minuut zijn die voor een ander leven of dood betekent. Maar als u dat keuzemenu erdoor duwt, dan bent ù de oetlul die doden op zijn geweten zal krijgen"

"Had ik toen, in plaats van een kordate doch meelevende stem die me concrete vragen stelde, een bandje gehoord, ik had de telefoon neergegooid. Geloof iemand die weet waarover ze spreekt: op zo'n moment weigert je brein zich bezig te houden met 'voor Nederlands, druk 1'. Wat je wilt, wat je nodig hebt, is hulp, en wel on-mid-del-lijk." 

"Mijn man kón zich geen halve minuut extra wachttijd permitteren. Hij lééft, omdat de hulp snel en efficiënt gekomen is. Met uw plan, had onze zoon zijn papa nooit gekend."

"U mag van mij alle oetlullen die misbruik maken van het noodnummer snoeihard aanpakken. Want elke halve minuut die zij verspillen, kan die halve minuut zijn die voor een ander leven of dood betekent. Maar als u dat keuzemenu erdoor duwt, dan bent ù de oetlul die doden op zijn geweten zal krijgen. Kwestie dat ook u weet waarover u spreekt. Met vriendelijke groeten, Tina Vereecken"

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.