10-11-15

Walvis in Gentse haven

 

Zeezoogdieren.org

Zeezoogdierennieuws van de Belgische kust, Voordelta, Wester- en Oosterschelde

Er werd op 10 november 2015 om 08:45 een nieuw bericht op www.zeezoogdieren.org gepost.

Walvis in Gentse haven van scheepsboeg weggehaald

 

Schip brengt vinvis van 25 ton mee naar haven van Gent

Gent -

Sinds vannacht ligt er een vinvis in de Gentse haven. Het dier, dat naar schatting 25 ton weegt, is waarschijnlijk aangevaren door het schip ‘Premium Do Brasil’ dat met sinaasappelsap en sinaasappelconcentraat uit Brazilië kwam.

Het dier kwam de haven van Gent binnen op de bulbsteven van het zeeschip. De dode vinvis werd al opgemerkt bij het stutten van het schip in de sluis van Terneuzen, zegt het Gentse havenbedrijf in een persmededeling.

25 ton

Volgens het havenbedrijf gaat het om een vinvis van zo’n 10 tot 15 meter lang. Het dier weegt naar schatting 25 ton. Maar de exacte lengte en gewicht zullen pas duidelijk zijn als het dier op het droge ligt. Daarvoor is de vinvis naar de achterkant van het schip getrokken. Daar, aan de terreinen van de fruitsapterminal Citrosuco Europe, staat een kraan van honderd ton klaar om het dier op te hijsen.

Als het dier eenmaal op het droge ligt, zal een maritiem bioloog het dier onderzoeken om de doodsoorzaak te bepalen. Pas dan kan bepaald worden wat er met het dier zal gebeuren.

De kosten voor de berging van het dier zullen door de rederij gedragen worden.

Autopsie

Wetenschappers van de Universiteit van Luik zullen naar Gent komen om een autopsie uit te voeren, zegt Marian Doom, museumconservator van het Museum Morfologie aan de Universiteit Gent. Op die manier zal getracht worden om de doodsoorzaak te achterhalen. Daarna zal de aan de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent het skelet, of delen ervan, bewaard worden.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.