30-09-15

21 mensen geëvacueerd bij brand in Oostende

21 mensen geëvacueerd bij brand in Oostende

Brecht Hauspie
 
         9

Rond 6 uur deze morgen brak brand uit op een appartement in Oostende. 21 mensen werden geëvacueerd, niemand raakte gewond.

De brand brak uit in de Euphrosina Beernaertstraat, op de bovenste verdieping van een appartement met 8 verdiepingen. De brandweer was snel ter plaatse en evacueerde 21 mensen, vooral oudere en minder mobiele mensen. Van op de hoogste verdieping werd ook een persoon in een rolstoel geëvacueerd.

De geëvacueerde personen werden met een bus naar het politiecommissariaat gebracht.

De brandweer had de brand omstreeks 6h30 onder controle. Er vielen geen gewonden maar de schade is groot. De brand bleef beperkt tot de bovenste verdieping, maar in het hele gebouw is er grote rookschade.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Open brief van ongeruste mama naar de Belgische politiek gaat viraal

Open brief van ongeruste mama naar de Belgische politiek gaat viraal

28/09/2015 - 21:14
 

Terwijl duizenden mensen vorig weekend hebben deelgenomen aan de solidariteitsmars voor vluchtelingen in Brussel blijkt toch niet iedereen dezelfde mening te delen.

Want bijna evenveel mensen als er dit weekend betogers waren hebben volgende open brief al gedeeld op de sociale media, en het aantal blijft stijgen :

“Geachte ministers,
Ik zit met enkele vragen.
Jullie hebben er net een heleboel besparingen door gejaagd, de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar, een indexsprong, hogere btw voor onze energie, duurdere opvang, hogere schoolfacturen enz.
Jullie hebben de brave Belgen verteld dat de spaarpot leeg is, dat er dus moet bespaard worden, tot daar heb ik nog begrip, als brave burger heb ik namelijk de plicht mee te helpen het land weer op te bouwen.

Maar met het volgen van de media de laatste weken, de vluchtelingencrisis, stel ik mij echter wel vragen.
Ik vergelijk even de regering met ouders en de burgers met jullie kinderen. Als ouder spaar ik voor mijn kinderen voor later; de regering, spaart, door de belastingbetaler, btw, taxen, rsz, voor onze sociale zekerheid, voor ons pensioen enz., dus m.a.w. simplistisch gezegd, jullie sparen met verschillende spaarpotjes voor jullie kinderen, 'de burgers'. Nu hebben wij een goed sociaal vangnet, waar wij, Belgen, onze ouders, grootouders, overgrootouders …. voor afgedragen hebben.

Maar nu komt het: dus net als jullie ons wisten te vertellen dat “de spaarpotjes” leeg zijn, dat we met zijn allen zullen moeten blijven werken tot we er bij 'neervallen' , lees en hoor ik dat jullie 600.000.000 euro gaan vrijmaken voor de 'vluchtelingen'. Hoe willen jullie dat verkopen aan de brave werkende Belgen die netjes afdragen voor onze 'lege spaarpotjes'?
Hoe willen jullie rechtvaardigen dat onze sociaal vangnet nu dient voor mensen die hier nog nooit 1 euro hebben bijgedragen?

Hoe kunnen jullie langs de ene kant onze rusthuizen minder subsidies geven, zodat 1 op de 6 waarschijnlijk zijn deuren kan sluiten, terwijl bejaarden al bijna geen betaalbaar rusthuis vinden, een heel leven gewerkt en afgedragen hebben aan de maatschappij en ze komen niet eens toe om met hun pensioentje een kamertje in een rusthuis te huren.

Maar wel 600.000.000 euro voor de vluchtelingen vrijmaken? Asielcentra bijbouwen, leegstaande gebouwen inrichten tot comfortabele woonsten voor de “vluchtelingen”…
Eigen mensen die uit hun woning worden gezet om diezelfde vluchtelingen op te vangen, ze krijgen voorrang op onze sociale woningen, waar Belgen al enkele jaren voor op een wachtlijst staan, gratis internet enz…. , ik zit echt met vragen.

De inzet voor de vluchtelingen is enorm Ieder jaar bij het begin van de winter hoor ik telkens hetzelfde nieuws, 'opvangplaatsen te kort voor onze daklozen', daklozen die op een stuk karton in het centraal station of op een bank moeten slapen omdat de maatschappij ze in de steek laat.
Als ik dan hoor wat jullie nu doen voor deze 'vluchtelingen' dan ben ik sprakeloos.

Daarenboven had en heb ik erg mijn twijfels dat de meerderheid van deze vluchtelingen 'oorlogsvluchtelingen' zijn. Ik heb nog nooit zoveel jonge mannen bij elkaar gezien, amper vrouwen, kinderen of ouderlingen. De meesten komen niet uit oorlogsgebied en ze vluchten ook niet naar veilige buurlanden, maar helemaal naar West Europa.

Er wordt vergeleken met onze 2 wereldoorlogen.
Ja, wij hadden ook vluchtelingen, vrouwen, kinderen en bejaarden, die in WOI naar het neutrale Nederland vluchtten (tegen de zin van de Nederlanders); de rest zat aan het front of in loopgraven om dit land te verdedigen, net zoals mijn beide grootvaders in WOII en mijn overgrootvader in WOI. Jonge mannen die vluchtten, waren deserteurs, hen wachtte de kogel.

Nu zijn het allemaal jonge mannen, laten hun gezin achter in de 'oorlogszone' en komen helemaal naar West Europa, genieten van onze sociaal systeem. En jullie laten dit gewoon begaan.

België, zowat het duurste land op inkomensbelasting in Europa en bij de duurste in de wereld, mensen die jarenlang gewerkt hebben krijgen een pensioentje dat bijna gelijk is aan wat de geregistreerde vluchteling aan leefloon krijgt! Sorry, ik stel me daar vragen bij.
En dan schrikken jullie als bij de verkiezingen blijkt dat meer en meer mensen rechts gaan stemmen.

Dat zijn dan, de racisten, marginalen, de onderste laag van de bevolking, want dat is makkelijker dan met hen in discussie te gaan. Wel, ik ben geen racist, ik ga werken voor mijn gezin, voor mijn land, maar niet voor gans de wereld. Mijn solidariteit heeft WEL grenzen en ik vrees dat ik niet alleen ben.

Moeten de echte vluchtelingen geholpen worden? Ja, maar niet hier, Ik zou het nog kunnen begrijpen als het vrouwen, kinderen en ouderlingen waren geweest.
Bijna ieder land sluit zijn grenzen, of doet tenminste strenge grenscontroles, hier blijkt het onmogelijk??? Geen mensen en geen middelen, terwijl ik iedere dag douanes op de snelwegen zie die vrachtwagens op rode mazout controleren, politie die midden in de week om 11 uur s ’middags alcoholcontrole houden in een zijstraat en een leger hadden we ook nog, of zijn die enkel nodig om de diamantwijk in Antwerpen te beschermen?

Ik wil er nog op wijzen, dat één van de plichten van de regering, tegenover zijn bevolking, de veiligheid garanderen is.
Aangezien de valse paspoorten die in omloop zijn, het aantal mannelijke 'vluchtelingen', de grenzen die wagenwijd openblijven en dan heb ik het nog niet over diegenen die illegaal binnen geraken en zelfs geen asiel aanvragen en ook niet over de ex-Syrië strijders, waarvan jullie zelfs niet weten dat ze terug in het land zijn. Dus ik vraag me niet af OF ze gaan toeslaan, maar wanneer, waar en hoe.

En neen, ik ben geen bange Belg, ik stel me enkel de vraag hoe het verdorie zover is kunnen komen.
De multiculturele samenleving, het is al langer geweten dat het een totale mislukking is, toch worden we gedwongen met een religie samen te leven voor wie o.a. vrouwen voorwerpen zijn, samen te leven met mensen die eigenlijk walgen van het Westen en onze cultuur. Met mensen die zichzelf geeneens Belg willen voelen. (en ik heb het hier zeker niet over allemaal, maar wel over een grote meerderheid)

Ik wens niemand een verdrinkingsdood en het is schrijnend wat er nu allemaal gebeurt, maar de media manipuleren beelden en willlen ons vooral – net als onze regering – een geweten schoppen, met beelden van een verdronken kind, achteraf gebleken, was de vader de stuurman van de boot, de smokkelaar en onderweg voor nieuwe tanden.

Ik weet niet meer wat ik nog mag geloven en wat niet, zowel pro als contra. Nieuwsbladen brengen in deze tijden nieuwsberichten met tegengestelde feiten. Maar van nieuwsbladen zoals HLN en GVA enz. had ik toch iets meer neutraliteit verwacht.

Jullie willen dat de mensen begrip en medelijden tonen voor deze vluchtelingen, maar jullie moeten nu zelf toegeven dat het merendeel uit “veilige” streken komt. Allemaal om een graantje mee te pikken uit onze 'spaarpotjes' . En ja ze worden dan teruggestuurd, na een maand, tenzij het verlengd word, wat wederom een hoop geld kost.
Kan ik het hier dan ook anders stellen? Zouden die mensen ook verdronken zijn geweest moesten ze weten dat ze in West-Europa niet van een sociaal systeem konden genieten?

België telt 5 regeringen en als ik dan hoor of zie, dat eender welke beslissing jullie willen nemen, jullie steeds terug gefloten worden door Europa, ook hier heb ik bedenkingen, als België niet meer autonoom kan bestuurd worden, omdat jullie klakkeloos moeten volgen wat Europa dicteert, waarom betalen wij dan nog steeds voor 5 regeringen?

Mijn laatste vraag, gaan we binnen enkele jaren, met de nieuwe begroting te horen krijgen dat we nog enkele jaren langer moeten werken?
Bedankt regering om rekening te houden met uw burgers.

Een verontwaardigde landgenoot en ongeruste ouder”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Opgestapelde voorraad hooi vat vuur en legt loods in de as in Langemark

Opgestapelde voorraad hooi vat vuur en legt loods in de as in Langemark

30/09/15 om 17:17 - Bijgewerkt om 17:17

Woensdagnamiddag werd de brandweer van Langemark-Poelkapelle opgeroepen voor een brand langs de Brugseweg in deelgemeente Sint-Juliaan.

  •                    

 

Opgestapelde voorraad hooi vat vuur en legt loods in de as in Langemark

Bij aankomst stond een schuur met hooi volledig in brand. De brandweer kon met behulp van een waterput water voorzien om het vuur te blussen. Met een Manitou van een boer in de buurt kon men het stro uit de loods halen om het daarna open te leggen om te blussen.

 
Opgestapelde voorraad hooi vat vuur en legt loods in de as in Langemark

 

De rook was van ver te zien en in de regio was een sterke brandgeur waar te nemen. Volgens de brandweer gaat het om zelfontbranding. Het vuur zou zich vanbinnen in het stro aangewakkerd hebben. Tijdens

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zestiger raakt gekneld onder tractor tijdens maaien van gras

    

29/09/15 om 17:50 - Bijgewerkt om 21:39

De man van 65 was met zijn kleine tractor in de gracht beland.

  •                    

 

Zestiger raakt gekneld onder tractor tijdens maaien van gras

De zestiger raakte gekneld onder zijn kleine tractor. © EF

Dinsdagnamiddag werden de hulpdiensten opgeroepen naar de Komenstraat in Wijtschate, Heuvelland. Een 65-jarige man was er tijdens het maaien van gras met een kleine tractor in de gracht beland en was geklemd komen te zitten. Met de hulp van de buren kon de man bevrijd worden. Hij werd gewond afgevoerd naar het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper.

Het ongeval gebeurde eigenlijk op grondgebied Komen: de rechterkant van de straat is Komen, links betreft het Wijtschate, Heuvelland. Door dat het de buurvrouw was van de kant Wijtschate die alarm sloeg, werd de ziekenwagen uit Heuvelland opgeroepen en deed de politie van Arro Ieper de vaststellingen. Opvallend: enige tijd geleden werden de hulpdiensten ook opgeroepen voor een interventie, maar toen vertrok de oproep vanuit een huis op grondgebied Komen. Toen duurde het naar verluidt een uur voor de hulpdiensten ter plaatse waren.

(EF - Foto EF)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer redt koe uit Jeker

Brandweer redt koe uit Jeker

Print Corrigeer

Brandweer redt koe uit Jeker

Foto:

Tongeren -

Dinsdagnamiddag is de brandweer moeten uitrukken naar de Langesteeg in Lauw. Daar was een koe in de Jeker gesukkeld. De brandweer had heel wat moeite om het dier op het droge te krijgen. Na anderhalf uur was de klus geklaard. Een Tongerse brandweerman is lichtgewond geraakt. Hij zat op zijn hurken op de oever toen plotseling een muurtje van een oude stal achter hem instortte. De man kreeg enkele bakstenen op zijn rug.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brand Oostduinkerke

 

DSC_0140.JPG

 

Tommy Huyghebaert

Journalist Het Nieuwsblad

0494 84 34 96

tommyhuyghebaert@hotmail.com

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezocht : Mira de kat

Afbeelding.jpg

Na de brand gisteren in Oostduinkerke is een oproep gelanceerd voor Mira terug te vinden.


Hallo Luc, zou het mogelijk zijn een oproep te lanceren op je blog, gisteren is  hier brand uit gebroken in de Leopoldlaan, Mevr. is der het hart van in dat haar lieveling Mira weg gelopen is tijdens de brand.

Mira is twee en een halfjaar oud en is van het vrouwelijk geslacht. Contact mogen ze met mij opnemen, als ze moest gevonden worden.

Alvast bedank Luc.

Els Bonjé <bonje.els@hotmail.com>

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Korpsfoto brandweer Nieuwpoort 1976

De korpsfoto van brandweer Nieuwpoort anno 1976

Ook hier zullen velen hun grootvader, vader, familielid of vriend herkennen.

Nieuwpoort 1976 gekaderd.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Open deur Zonnebeke

IMG_4988.jpg

IMG_4992.jpg

IMG_5011.jpg

IMG_5057.jpg

IMG_5059.jpg

IMG_4997.jpg

IMG_5003.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Fire Departement

11906134_806491599463829_524957165_o.jpg

11949526_806491749463814_501725245_n.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Fire Chief

Opgemerkt.....Chief Flanders fire departement NY.

fire chief.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-09-15

Moeder en twee kinderen op straat na appartementsbrand in Oostduinkerke

Moeder en twee kinderen op straat na appartementsbrand in Oostduinkerke

 
 
 
 
JVK
29/09/15 - 22u06  Bron: Eigen berichtgeving
© JVK.

Een moeder en haar twee kinderen staan voorlopig op straat, nadat vanavond een brand woedde in hun appartement in de Leopold II-laan in Oostduinkerke. Het vuur brak omstreeks 19.30 uur uit in de slaapkamer van de flat op de derde verdieping en ging gepaard met een dikke zwarte rook.

Een tiental aanwezige bewoners kon tijdig hun flat verlaten in afwachting van de brandweer. Er raakte gelukkig niemand gewond. De spuitgasten konden niet voorkomen dat de slaapkamer van de getroffen flat volledig uitbrandde. Ook de rest van het appartement liep flink wat rookschade op.

De andere flats in het gebouw bleven gespaard, waardoor de meeste bewoners vannacht in hun eigen bed kunnen slapen. De moeder kan met haar twee dochters terecht bij familie. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat de brand precies veroorzaakt heeft. Het vermoeden bestaat dat één van de kinderen kort voor de brand aan het spelen was met vuur. Het meisje zou in paniek zijn geraakt, waarop het bed vuur heeft g

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29/09/2015: brand gebouw Leopold 2 laan Oostduinkerke

 

29/09/2015: brand gebouw Leopold 2 laan Oostduinkerke

Niels De Ruyck

DSC_1752 (Large).JPGDSC_1750 (Large).JPG

DSC_1754 (Large).JPG

DSC_1756 (Large).JPG

DSC_1759 (Large).JPG

DSC_1760 (Large).JPG

DSC_1766 (Large).JPG

DSC_1772 (Large).JPG

DSC_1778 (Large).JPG

DSC_1789 (Large).JPG

DSC_1793 (Large).JPG

DSC_1795 (Large).JPG

DSC_1797 (Large).JPG

DSC_1803 (Large).JPG

DSC_1807 (Large).JPG

DSC_1813 (Large).JPG

DSC_1817 (Large).JPG

DSC_1824 (Large).JPG

DSC_1832 (Large).JPG

DSC_1826 (Large).JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Open deur Zonnebeke

IMG_4620.jpg

IMG_4658.jpg

IMG_4667.jpg

IMG_4666.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Aan de zoom van de Westerschelde

19.jpg

4.jpg

9.jpg

10.jpg

18.jpg

17.jpgHet is niet ver en het is er mooi en rustig

aan de zoom van de Westerschelde.

 

20.jpg

21.jpg

22.jpg

espatula5027.jpg

IMGP2854.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Pompoenen

Het is volop pompoenen en sierfruit tijd...

14.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28 brandweerwagens voor Kenia

LEVERING AAN KORPS NAIROBI LEVERT SOMATI 10 MILJOEN EURO EN 5 EXTRA JOBS OP

28 brandweerwagens voor Kenia

Ronny Van Nieuwenhove van Somati Vehicles bij een brandweerwagen van de Aalsterse brandweer.&nbsp;-&nbsp;Rutger LievensRonny Van Nieuwenhove van Somati Vehicles bij een brandweerwagen van de Aalsterse brandweer. - Rutger Lievens

Het bedrijf Somati Vehicles uit Erembodegem mag volgend jaar in Kenia 28 brandweerwagens en 300 beschermingspakken voor het brandweerkorps van de hoofdstad Nairobi leveren. Het contract is tien miljoen euro waard. Hierdoor kan het bedrijf vijf extra personeelsleden aanwerven.

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) maakte de deal mogelijk. "Het bedrijf Somati uit Erembodegem gaat in Kenia 28 brandweervoertuigen leveren", zegt De Crem die het akkoord voor de financiering van het project maandag in Kenia ondertekende.

Brandweeruitrusting

"Het contract is 10 miljoen euro waard. Somati levert ook beschermingsuitrusting voor 300 brandweerlieden en voorziet in opleiding en communicatiesystemen voor de brandweer van Nairobi. De Belgische staat komt tussen bij de financiering van het contract via Finexpo, een exportkredietvehikel dat Belgische ondernemingen toelaat projecten te realiseren in ontwikkelingslanden of de concurrentie aan te gaan met bedrijven van andere landen via aantrekkelijke financiering."

"Nairobi kan deze voertuigen aanschaffen dankzij de staatslening die minister De Crem heeft mogelijk gemaakt", zegt CEO Ronny Van Nieuwenhove. "Somati zal zeven tankwagens van 8.000 liter leveren en vier tankwagens van 12.000 liter. Op het orderlijstje staan ook nog een zeven interventievoertuigen, een ladderwagen, vijf ambulances, 70 ademhalingstoestellen, een commucatiesysteem en twee commandovoertuigen", zegt de CEO van Somati, Ronny Van Nieuwenhove. "We zullen ook ter plaatse trainingen geven en de wagens laten onderhouden", zegt hij.

Somati is gekend in het buitenland. "We leveren in veel landen, onder meer in Equatoriaal Guinea, Egypte, Rwanda en Turkije."

Thailand

"In Thailand zijn er meer dan 300 brandweervoertuigen van Somati. We zijn dus zeker niet aan ons proefstuk toe. Export is een heel belangrijke pijler in ons bedrijf", zegt Van Nieuwenhove.

Somati levert niet alleen de voertuigen, maar helpt de klant er ook mee te werken. "We trainen de mensen ter plaatse. Dat zullen we eveneens doen wanneer we de brandweerwagens in Nairobi geleverd hebben. De brandweer van Nairobi krijgt een opleiding van ons."

Voor Somati gaat het om een mooi contract en Ronny Van Nieuwenhove is dan ook tevreden. "Dit is ook goed voor Aalst. We stellen een veertigtal mensen te werk. Dankzij het contract met Kenia zullen we vijf extra personeelsleden kunnen aanwerven", zegt hij. "We hebben een jaar om de bestelling af te leveren."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Klein mirakel’: gewonde brandweerman na drie weken terug thuis

Klein mirakel’: gewonde brandweerman na drie weken terug thuis

    

Kemmel / Heuvelland -

Brandweerman Kurt Mar­tein is drie weken na de zware brand in Clarebout Po­tatoes opnieuw thuis. Zijn longen raakten ernstig verbrand tijdens de interventie met de Kemmelse brandweer. Martein werd in kritieke toestand overgevlogen naar het AZ Sint-Jan in Brugge en werd overgebracht in het brandwondencentrum van UZ Leuven. ‘Vorige week werd hij opnieuw overgebracht naar Brugge om er fysiek en psychisch te revalideren’, vertelt Geert Ingelbeen, postoverste van de Kemmelse brandweer. Nu herstelt hij verder thuis in Kemmel. ‘Er is al heel wat roet verwijderd en zijn longen nemen voldoende zuurstof op. Het is een klein mirakel dat hij zo snel herstelt.’

Een bezoek van zijn brandweercollega's moet nog even wachten. ‘Kurt heeft nog wat moeite om te babbelen door de apparatuur die in zijn keel zat’, zegt de korpsoverste.

‘We willen hem ook niet meteen confronteren met de emotionele gebeurtenissen. Hij beseft goed wat er gebeurd is tot op het moment dat hij gered werd.’

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Open deur Zonnebeke 2015

Open Deur Zonnebeke 2015 door Patrick Dumortier.

IMG_4346.jpg

IMG_4348.jpg

IMG_4350.jpg

IMG_4351.jpg

IMG_4361.jpg

IMG_4370.jpg

IMG_4371.jpg

IMG_4372.jpg

IMG_4376.jpg

IMG_4582.jpg

IMG_4591.jpg

IMG_5045.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Baarland

Men doet een fietstochtje in Baarland (Zuid Beveland.nl) en wat ziet een mens...

2.jpg

1.jpg

3.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nederlandse vrienden

12.jpg

13.jpgBij onze Nederlandse blues vrienden Dick en Marianne in Baarland

Het ticket voor het grootste blues festival in Kwadendamme.nl is daarmee al besteld voor het weekend van 13/14 mei 2016.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

28-09-15

Jutbak voor zwerfafval

7.jpg

Een jutbak voor zwerfafval

Doe mee en verlos de zee.

6.jpg

 

5.jpg

16.jpg

15.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerwagen Lo-Reninge duikt op in Georgië

 

Wim Bovens (natuurgids/fotograaf en roofvogelteller) had ook deze verschijning gezien daar in Batumi. Dit is toch schitterend een derde leven voor de ladder, eerst Oostende dan Lo-Reninge en nu Batumi. Oldtimers never die.....

Brandweerwagen Lo-Reninge duikt op in Georgië

Foto: if

De brandweer van Lo-Reninge verkocht enkele jaren geleden hun oude ladderwagen. Velen dachten dat het voertuig gekocht was om door te verkopen aan een schroothandelaar. Maar niets is minder waar zo blijkt. De ladderwagen rijdt nu namelijk rond in Batumi in Georgië. Een toerist kon het voormalige brandweervoertuig van Lo-Reninge fotograferen. De naam ‘brandweer Lo-Reninge’ staat nog altijd op de deur vermeld. De telefoonnummers op de cabine zijn wel plaatselijke noodnummers.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zeiljacht loopt vast op strand

Zeiljacht loopt vast op strand

De Thetis ligt er verloren bij op het Nieuwpoortse strand.&nbsp;-&nbsp;Foto JVKDe Thetis ligt er verloren bij op het Nieuwpoortse strand. - Foto JVK

Een 70-jarige zeiler uit Namen is zaterdagmiddag rond 14 uur in de problemen geraakt voor de kust van Nieuwpoort. Zijn zeiljacht Thetis strandde naast het Oosterstaketsel. Gisteren kwam een kraan de boot wegtakelen.

"De zeiler was verstrooid en werd door de strakke noordoostenwind naar het strand geblazen. Hij kwam vast te zitten en zijn kiel raakte daardoor beschadigd. Varen was niet meer mogelijk, dus hebben we het jacht nog wat verder op het strand gesleept. Zo zou het zeker niet afdrijven bij vloed", zegt Daan Harnisfeger van Ship Support Nieuwpoort. Hij ging met de Brandaris-reddingsboot ter plaatse. Gisteren om 9.30 uur kwam een rijdende kraan het schip ophalen. Het vaartuig staat nu aan wal om te beschadigingen te laten herstellen.

Enkele uren later leek het erop dat er nog een schip gestrand was, deze keer aan het Westerstaketstel. "Het ging echter om een man die bewust aangemeerd was met zijn catamaran, naar eigen zeggen om stickers te plakken op zijn boot. De scheepvaartpolitie sprak hem aan, en hij is toen zelf weer weggevaren", aldus Harnisfeger van Ship Support. (BBO)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

MUG Heli op open deur brandweer Staden

MUG Heli op open deur brandweer Staden

Print Corrigeer

MUG Heli op open deur brandweer Staden

Foto: IF

Brugge - De MUG-Heli zal deze namiddag niet te vinden zijn op zijn vertrouwde plaats voor het AZ Sint-Jan in Brugge.

De helikopter, die vorige week de media haalde door de sponsoring van Artes, staat deze namiddag op de opendeurdag van de brandweer in Staden van waar ze operationeel zijn. Burgemeeser Francesco Vanderjeugd van Staden was bijzonder gelukkig met de komst van de heli waarvoor de gemeente jaarlijks zijn bijdrage doet om de heli in de lucht te houden en Staden wil daar ook verder aan bijdragen. In elk geval zullen naar aanleiding van de actie Music for Life van Studio Brussel acties kunnen opgezet worden om geld in te zamelen voor de MUG-Heli.  

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Man zwemt vier uur om hulp te halen

Man zwemt vier uur om hulp te halen

Ben Storme
 
      2

Voor de kust van Oostende zijn gisteravond twee opvarenden van een gekapseisde catamaran gered. Een derde opvarende was naar de kust gezwommen om alarm te slaan. Hij had daar maar liefst vier uur over gedaan.

Rond 22 uur kwam de zwemmende man aan wal en verwittigde hij de hulpdiensten. De reddingshelikopter moest een uur zoeken om de catamaran te lokaliseren. De twee opvarenden zaten onderkoeld op de gekapseisde boot. De man die naar de kust was gezwommen, was ook sterk onderkoeld. Ze zijn alle drie naar het ziekenhuis gebracht.

Geen heldendaad

Johan Kindt (Twinsclub Bredene):  "Het is helemaal geen heldendaad, maar een domme beslissing die gelukkig goed afliep. Je boot verlaten doe je niet, nooit. Alles begint trouwens met veilig gedrag. Je meldt je aan wanneer je vertrekt en de club houdt je in het oog. Je spreekt een tijdstip van terugkeer af. Als je niet tijdig terugkomt, wordt er alarm geslagen en moet de club beginnen zoeken."

Waarom de catamaran kapseisde en niet meer omgedraaid kon worden moet verder onderzoek uitwijzen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Gemeente financiert brandweerwagen niet

Gemeente financiert brandweerwagen niet

Print Corrigeer

Gemeente financiert brandweerwagen niet

Burgemeester Jeroen Baert wil dit eerst bespreken met de zoneraad van de brandweer. Foto: joh

Boom -

De gemeente Boom wil de nieuwe ladderwagen van de brandweer niet betalen. Tot het conflict is opgelost, moet de brandweer het stellen met een brandweerwagen van twintig jaar oud.

De post Boom van hulpverleningszone Rivierenland keek uit naar haar nieuwe ladderwagen. Tot voor kort beschikte het korps over twee ladderwagens, maar een ervan is intussen niet meer inzetbaar. De andere, die ondertussen ook al meer dan twintig jaar oud is, weigert regelmatig dienst. In augustus zou de nieuwe ladderwagen worden geleverd, maar daags voor de levering kwam het bericht dat alles geannuleerd werd. De gemeente Boom wou de 650.000 euro niet meer ophoesten.

Burgemeester Jeroen Baert (N-VA) wou er gisteren niet veel over kwijt. ‘Ik wil deze discussie niet in de media voeren. Binnenkort komt het voor op de zoneraad van de brandweer’, zegt hij. De burgemeester verwees wel naar een wet waarin te lezen staat dat het de brandweerzone is die de aankopen moet betalen.

Bij hulpverleningszone Rivierenland hopen ze op een goede dialoog en dat de gemeente alsnog zal betalen. Andere gemeenten als Mechelen, Puurs, Heist-op-den-Berg en Willebroek die bestellingen hebben geplaatst voordat de brandweerzone begin dit jaar van start ging, kwamen overeen om de lopende bestellingen zelf te financieren. Als zij hun facturen plots ook doorsturen naar Rivierenland, dreigt het een financieel zware dobber te worden.

Nu zondag wordt de nieuwe ladderwagen aan het publiek voorgesteld tijdens de opendeurdag van de brandweerpost in Boom. Maar de dag nadien vertrekt het voertuig opnieuw naar de fabrikant in Oostende, tot er meer duidelijkheid is over wie de brandweerwagen gaat betalen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer houdt grootscheepse oefening in Bornems ziekenhuis

Brandweer houdt grootscheepse oefening in Bornems ziekenhuis

Print

Bornem - In de Bornemse Sint-Jozefkliniek heeft de brandweer een grootschalige rampoefening gehouden. Niet alleen moest er een (fictieve) brand worden geblust, ook moesten er verscheidene patiënten worden geëvacueerd.

De rampoefening zag er heel realistisch uit. "Het is eigenlijk de nachtmerrie van elk ziekenhuis: een patiënt die brand sticht in zijn kamer", vertelt ziekenhuisdirecteur Bart Van Bree. "Dat ging met heel veel rook gepaard. Zoveel dat ons personeel de patiënten niet meer zelf kon evacueren en dat het de brandweer was die de evacuatie voor haar rekening nam."

De rampoefening gebeurde in een gang die op zaterdag niet wordt gebruikt. De patiënten werden gespeeld door figuranten zodat de echte patiënten geen hinder ondervonden van de de oefening. Brandweerlui gebruikten persluchtmaskers om zich een weg door de rook te banen en alle kamers te doorzoeken op zoek naar mogelijke patiënten.

De oefening verliep heel vlot. Een eerste debriefing is al achter de rug. Binnen enkele weken zal de oefening grondig worden geanalyseerd.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Arrestaties na brand in grote moskee Londen

Arrestaties na brand in grote moskee Londen

 

 

LONDEN - 

Twee tieners zijn zondag in Londen gearresteerd omdat ze ervan worden verdacht brand te hebben gesticht in de grootste moskee van de Britse Eilanden, de Bait-ul-Futuh-moskee in Londen. De politie heeft bekendgemaakt dat een veertienjarige en een zestienjarige jongen zijn aangehouden.

 
Foto: AFP
 

Een deel van het complex van de Ahmediyya-gemeenschap in het zuidelijke stadsdeel Morden raakte zaterdag zwaar beschadigd door de vuurzee die de brandweer pas na zes uur meester was. De Londense brandweer heeft zondag bekendgemaakt dat het gebedshuis van de moskee zelf geen schade heeft opgelopen. De brandweer is er met veel moeite in geslaagd de brand te beperken tot administratieve onderdelen van het complex

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bloedmaan

Bloedmaan door Yvan Peel

M.jpg

ma1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |