31-05-15

Bostankwagen voor brandweer Zone Rand

Bostankwagen voor brandweer Zone Rand

Print

Bostankwagen voor brandweer Zone Rand

Foto: Margo Tilborghs

 
Wuustwezel / Essen / Kalmthout - Na de grote heidebranden op de Kalmthoutse Heide besliste minister Schauvliege om te investeren in beter materieel voor de brandweerkorpsen die in hun zone geconfronteerd worden met uitgestrekte heideterreinen. Ook voor de brandweer Zone Rand werd een extra bostankwagen aangekocht.

Op 25 mei 2011 trof een zware brand de Kalmthoutse Heide. De brand besloeg zo’n 600 hectare waarvan 450 hectare effectief in de vlammen is opgegaan. Minister Schauvliege besliste toen om extra budget te voorzien voor het herstelbeheer en ook voor de aankoop van bijkomend aangepast materieel voor de brandweerkorpsen, die in hun zone uitgestrekte en moeilijk toegankelijke heideterreinen hebben.

Het Agentschap voor Natuur en Bos kocht twee bostankwagens, één voor de brandweer Zone Rand en één voor brandweer Zone Noordoost-Limburg. Een totale investering van ruim 620.000 euro De tankwagens zijn aangepast om in de brandgevoelige heideterreinen over onverharde wegen te kunnen rijden en om brandweerlieden die een bos- of heidebrand bestrijden van water te voorzien. De tank heeft een inhoud van ongeveer 4000 liter water. Bij de grote heidebranden is het grote probleem vaak om voldoende water ter plaatse te krijgen. De aankoop van deze wagens zal helpen om deze nood mee te lenigen.

Na de nodige training met de apparatuur en de bostankwagen zijn de korpsen nog beter uitgerust om een eventuele bos- of heidebrand zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

"De boswagen die is aangeschaft voor de provincie Antwerpen is een ‘state of the art' machine en een kopie van alle ervaring afkomstig van de echte specialisten van natuurbranden uit Frankrijk", zegt Erik Janssen, brandweercommandant van het brandweerkorps Wuustwezel. "Het voertuig kan door een uitstekende terreinwaardigheid zeer diep doordringen in de natuurgebieden. Dit is ook een hele stap voorwaarts voor de veiligheid van de mannen die de brand moeten bestrijden omdat de wagen voorzien is van een 'autoprotectiesysteem'. Zo’n systeem beschermt de cabine als een vuurfront onze mannen zou insluiten.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.