29-05-15

"Werking politie in het gedrang"

BRUGGE 29/05/2015 - 02u27

KORPSCHEF HEEFT DRINGEND 20 AGENTEN EXTRA NODIG

"Werking politie in het gedrang"

Benny ProotBenny Proot

Dirk Van Nuffel, korpschef van de Brugse politie, trekt aan de alarmbel. Hij stelt dat hij zeker 20 manschappen meer nodig heeft. "Onze dagelijkse werking komt in het gedrang", stelt Van Nuffel.

In totaal beschikt de politiezone Brugge momenteel over zo'n 385 agenten. Een groot aantal, zo lijkt het, maar korpschef Dirk Van Nuffel heeft 20 agenten extra nodig. "Momenteel kunnen we niet doen wat we zouden willen, en komt de dagelijkse werking in het gedrang. Wijkagenten zijn minder aanwezig, we kunnen minder verkeerscontroles doen en de controles in de binnenstad laten soms te wensen over", vertelt Van Nuffel. "Zo'n personeelstekort brengt ook gevolgen mee voor de politiemensen die aan het werk zijn. Zij moeten heel veel overuren kloppen en dat weegt op sociaal en familiaal vlak. Soms hebben ze maar enkele rustdagen in een maand tijd, weekenden inbegrepen. Als dat een maand of twee duurt, kan je dat nog even volhouden. Maar als het door een samenloop van omstandigheden blijft duren, vallen die agenten uit of krijg je ziekteverzuim." De reden voor het personeelstekort is een verouderde norm. De zogenaamde KUL-norm (destijds opgesteld door de KULeuven, red.) werd bij de politiehervorming in 1999 ontwikkeld, om na te gaan hoeveel politiemensen er minimaal moeten aanwezig zijn in alle zones van ons land. Toen werd dus vastgelegd voor hoeveel werknemers elke zone subsidies krijgt.

Politieke moed

"Maar verscheidene parameters werden niet in beschouwing genomen. Zo moeten onze mensen onder meer instaan voor de transfer van gevangenen en het toezicht op het Brugse assisenhof. Nu er in Brugge een speciale afdeling komt voor geradicaliseerde gevangenen, zullen we ook hun overplaatsingen naar Brussel telkens moeten escorteren." Maar zomaar extra subsidies van de federale overheid krijgen, blijkt voorlopig niet te lukken. Er moet eerst een herziening plaatsvinden van de norm. Maar dat zou willen zeggen dat sommige zones het misschien plots met minder subsidies moeten stellen. "Die beslissing vergt politieke moed, die voorlopig nog niet werd gevonden", aldus Van Nuffel.

Geld uit het eigen politiebudget benutten voor extra mankracht, is ook niet meteen een optie. "Dat wordt al volledig opgebruikt. Bovendien wordt dat budget al voor 65 procent gefinancierd door de stad. Dat komt per persoon snel neer op 190 euro per jaar. De stad doet al erg veel, dus zomaar extra geld vragen, is niet makkelijk. Zeker niet in tijden dat de stad ook zelf moet besparen op zijn personeel", stelt Van Nuffel. De korpschef werkt dan ook aan mogelijke opties, maar wil daar nog niet over in detail treden. "Ik kijk hoe we binnen afzienbare tijd en op een creatieve manier extra manschappen kunnen bekomen", stelt hij.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.