29-05-15

Schuimtapijt voor gemeentehuis als protest

DENDERLEEUW29/05/2015

BRANDWEER VOERT ACTIE OMDAT NIEUWE KAZERNE UITBLIJFT

Schuimtapijt voor gemeentehuis als protest

De brandweermannen legden een schuimtapijt voor het gemeentehuis. - Claudia Van den HouteDe brandweermannen legden een schuimtapijt voor het gemeentehuis. - Claudia Van den Houte

De Denderleeuwse brandweer heeft gisteren voor de gemeenteraad een schuimtapijt gelegd voor het gemeentehuis. De brandweermannen zijn het lange wachten op een nieuwe kazerne beu en vrezen de brandweerpost te verliezen. Het gemeentebestuur werd door de actie even gegijzeld.

De zij-ingang werd geblokkeerd met zandzakjes. - Claudia Van den HouteDe zij-ingang werd geblokkeerd met zandzakjes. - Claudia Van den Houte

De brandweer is er niet over te spreken dat een nieuwe kazerne zolang op zich laat wachten, zeker omdat de huidige kazerne in de Nieuwstraat al twee keer werd afgekeurd door de brandweerinspectie. In een vorige legislatuur werd de site Van Roy in de Veldstraat aangekocht met het oog op een nieuwe kazerne met technische dienst, maar dat lijkt nog niet voor morgen. Als protest legden de brandweermannen een schuimtapijt voor de ingang van het gemeentehuis waar er gisteravond een gemeenteraad was gepland. De zij-ingang werd gebarricadeerd met zandzakjes. De N-VA-Plus-schepenen en de burgemeester waren toen al aanwezig in het gebouw. Voor de gemeenteraadsleden werd de ingang vrijgemaakt. De gemeenteraad bleek overigens bijna een maat voor niets te zijn. Aangezien CD&V, sp.a-Open en onafhankelijk raadslid Marleen Buydens niet opdaagden, was er geen vereiste meerderheid aanwezig om de meeste agendapunten - liefst 67 deze keer - te behandelen. Alleen de interpellaties van Vlaams Belang kwamen aan bod, terwijl het lawaai van brandweerwagens buiten luid weerklonk.

"Nul euro over"

Burgemeester Jan De Dier (N-VA) reageert op de brandweeractie: "De brandweerkazerne bevindt zich inderdaad in slechte toestand, maar er is al meer dan 20 jaar niets voor gedaan. De brandweer protesteert net nu, terwijl ze weten dat wij als schepencollege over nul euro budget beschikken. Het is trouwens de zoneraad van de brandweer die beslist over de huisvesting. We konden al afdwingen dat we tot 2018 over een kazerne beschikken. We weten dat de site Van Roy de plaats is waar de brandweer zich kan vestigen, maar door zaken die niet koosjer zijn, zijn we daartoe nog niet gekomen." De Dier verwijst daarmee naar het gerechtelijk onderzoek naar de aankoopprijs van de site.

Schuimtapijt

Na de gemeenteraad leek het er op dat de burgemeester en schepenen het gebouw niet droog zouden verlaten. De brandweermannen hielden alle uitgangen goed in het oog met schuimslang bij de hand. De actie werd stopgezet toen een aantal officieren aan het onderhandelen waren met het gemeentebestuur. Hoewel CD&V en sp.a niet opdaagden, lieten ze wel van zich horen via een persbericht. CD&V zegt niet verbaasd te zijn over de actie: "Deze actie had er al veel langer kunnen zijn. Het brandweerkorps en de lokale bevolking dreigen nu het slachtoffer de worden van een eigen N-VA-verhaal en een gebrek aan opvolging van het dossier door de burgemeester. Van in het begin hebben we hiervoor gewaarschuwd." Ook sp.a legt de schuld bij N-VA: "Al meer dan 2 jaar wordt er vanuit N-VA-hoek een mistgordijn opgetrokken rond de aankoop van de site Van Roy in 2012. Telkens weer gaat het over alsof er zich een gigantisch asbestprobleem stelt, de gemeente te veel heeft betaald en dat de bodem zwaar zou verontreinigd zijn. Ze hadden deze verloren energie beter gebruikt voor de realisatie van een nieuwe brandweerkazerne."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.