31-03-15

Rock@school

11017052_10206435961763587_2912157496842163983_n.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bond van Verzekeraars luidt wietalarm

Bond van Verzekeraars luidt wietalarm

op

Het Verbond van Verzekeraars probeert de angst voor wietkwekerijen er nog wat verder in te jagen bij het volk. Zo zou 1 op de 50 grote “levensgevaarlijke” branden een wietplantage als oorzaak hebben. Maar dat valt dus alleszins mee, vinden wij…

Uiteraard is dat niet de conclusie of bedoeling van de Verbond van Verzekeraars (VvV), die zijn er niet voor de nuancering maar om meer verzekeringen te verkopen, nietwaar? En hoe doe je dat het beste? Door de mensen angst aan te jagen, want verzekeren betekent indekken tegen mogelijke gevaren en als je bang bent (gemaakt) zie je nu eenmaal meer gevaren. Vandaar dat VvV woorden als “levensgevaarlijk” en “topje van de ijsberg” gebruikt. Zo simpel is het, waarbij je trouwens ook nog kunt stellen dat dit reden des te meer is om nu eens snel werk te maken van gereguleerde wietteelt, inclusief een goed legaal plan voor alle kleinschalige thuiskwekers…

Angstaanjagend persbericht

Goed, even terug naar het angstaanjagende persbericht dat de verzekeraarsbond verstuurde en wat bijvoorbeeld door Brandweer Nederland gulzig werd overgenomen. Nee, weet je wat we doen, we knallen dat bericht er hieronder gewoon volledig in, zodat jullie zelf je oordeel kunnen vellen wat je met deze woordenbrij aan moet. Komt het:

[persbericht Verbond van Verzekeraars]

Hennepteelt oorzaak één op vijftig grote branden

​Hennepkwekerijen zorgen voor flinke (brand)schade. Circa één op de vijftig grote branden heeft als oorzaak hennepteelt, blijkt uit de allereerste cijfers die over deze problematiek beschikbaar zijn. De schade van een wietbrand is doorgaans omvangrijker dan bij een ‘gewone’ brand: één brand treft vaak meerdere panden. Schrikbarend veel wietbranden beginnen in woonhuizen.

De cijfers zijn afkomstig van de Stichting Salvage, opgericht door de gezamenlijke brandverzekeraars om na een (grote) brand persoonlijke hulp te verlenen en schade te beperken. Op verzoek van het Verbond van Verzekeraars heeft de stichting een analyse gemaakt van alle meldingen en brandoorzaak in de periode 2012-2014. Daaruit blijkt dat van het totaal aantal Salvage-meldingen bijna twee procent de oorzaak hennep heeft, ofwel één op de vijftig branden.

Topje van de ijsberg

Het is voor het eerst dat er cijfers zijn over hennepbranden. Politie en brandweer registreren die gegevens niet. In 2012 registreerde Salvage 82 hennepbranden, in zowel 2013 als 2014 ging het om 73 branden in huizen en bedrijven met als oorzaak wietteelt. Uit de registratie blijkt dat het vaker dan gemiddeld gaat om middelgrote en (zeer) grote branden. Dat blijkt onder meer uit het aantal omliggende panden dat tijdens zo’n brand getroffen wordt. Het aantal getroffen genoteerde panden ligt namelijk hoger dan het aantal branden: tussen de 120 en 140 per jaar. Deze aantallen zijn overigens het topje van de ijsberg: de hulp van Salvage-coördinatoren wordt niet bij alle branden ingeroepen, zeker niet bij kleine. De verzekeraars aangesloten bij het Verbond hebben recent de monitoring van hennepschade opgestart, wat op termijn moet leiden tot nog meer gegevens.

Levensgevaarlijke situaties

Het Verbond noemt het ‘schokkend’ dat iets meer dan zeventig procent van de door Salvage geconstateerde wietbranden plaatsvond in bewoonde huizen. Het gaat veelal mis met amateuristische installaties in leegstaande slaapkamers of op zolder, waar branden snel om zich heen kunnen grijpen en overslaan naar de rest van het huis en woningen van buren. Bijna één op de vijf hennepbranden begon in panden met een bedrijfsmatige bestemming.

Leegstand probleem

Uit de Salvage-registratie blijkt verder dat één op de tien wietbranden in leegstaande (bedrijfs)panden begint – voor verzekeraars eveneens reden tot zorg. Door de financiële en economische crisis is het aantal leegstaande bedrijfspanden sterk toegenomen. Op sommige bedrijfsterreinen en/of winkelcentra staat 20-25 procent van de panden voor kortere of langere tijd leeg, wat zorgt voor meer risico op schade. Bijvoorbeeld door oneigenlijk gebruik in de vorm van hennepteelt. En er zijn meer risico’s. Zo neemt ook het risico op brandstichting/vandalisme, diefstal van koper en lekkages toe. Het Verbond publiceert vandaag een checklist ‘leegstand: wat nu?’ met daarin de belangrijkste risicofactoren en maatregelen om schade te voorkomen. [einde persbericht Verbond van Verzekeraars]

zo

Kijk, zo zien wij het toch liever allemaal :-)

Conclusie RollingStoned

Van elke 50 grote branden wordt er dus 1 veroorzaakt door wietteelt. Dat betekent dat er 49 grote branden op elke 50 door iets anders worden veroorzaakt. Maar wat?! Zitten daar wellicht niet oorzaken tussen die meer dan 1 op 50 scoren, en zo ja, moeten we daar dan niet eens de noodklok over luiden? Wat te denken van frietpannen bijvoorbeeld, wordt het niet de hoogste tijd dat we die gaan verbieden? Of roken, hoeveel vliegt er niet in de hens door onoplettendheid van nicotinejunkies? Verbieden die handel! Kortsluiting, ondeugdelijke apparaten, brandstichting… allemaal oorzaken van brand die waarschijnlijk vaker dan 1 op de 50 keer voorkomen. Wat gaan we daar aan doen Verbond van Verzekeraars? En hoe levensgevaarlijk is een brand in een leegstaand  bedrijfspand nu eigenlijk? Kom op, tik nog eens een persbericht…

Wat allemaal niet wegneemt dat wij vinden dat je wiet moet kweken op een verantwoordelijke – en dus ook brandveilige – manier. Begrijp ons niet verkeerd alsjeblieft

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Rookmelder redt bewoners bij keukenbrand in Katwijk

Rookmelder2.jpg

Rookmelder redt bewoners bij keukenbrand in Katwijk

Foto: AS Media

image: http://www.omroepwest.nl/sites/default/files/imagecache/cp_main/erasmus/44/2816989.jpg

KATWIJK - In een huis aan de Mr. D. Donker Curtiusstraat in Katwijk heeft in de nacht van maandag op dinsdag brand gewoed. De bewoners van huis werden gewekt door de rookmelders. Het vuur ontstond door een nog onbekende oorzaak in de keuken, meldt de brandweer op Twitter.

De bewoners zijn allemaal veilig naar buiten gekomen. De bewoonster en haar buurvrouw zijn vanwege rookinhalatie nagekeken door ambulancepersoneel. Enkele naastgelegen woningen werden tijdelijk ontruimd. De brandweer heeft deze panden gecontroleerd op koolmonoxide.

De brand was snel geblust. Het huis moest daarna eerst geventileerd worden voordat de bewoners weer naar binnen konden. De keuken is volledig uitgebrand.


Read more at http://www.omroepwest.nl/nieuws/31-03-2015/rookmelder-redt-bewoners-bij-keukenbrand-katwijk#Zs4XQQGYHAfdDWUc.99

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Willy De Clercq neemt afscheid van Wichelse brandweer

Willy De Clercq neemt afscheid van Wichelse brandweer

Print Corrigeer

Willy De Clercq neemt afscheid van Wichelse brandweer Foto: WP

Wichelen - Willy De Clercq, diensthoofd van de Wichelse brandweer werd zondag door zijn collega's verrast met zijn afscheidsfeest als brandweerman, Willy gaat immers met pensioen. Exact 34 jaar en 4 maanden heeft hij bij de gemeentelijke brandweerdienst van Wichelen gediend, waarvan de laatste drie maanden als kapitein-postoverste van de hulpverleningszone Zuid-Oost.

Willy werd geboren op 4 maart 1955 in Wetteren als zoon van Jozef De Clercq en Juliette Huylebroek. Samen met zijn vier broers en zus groeide hij op in Smetlede. Als klein ventje ging hij naar de kleuterschool en de lagere school in Smetlede. Toen hij 8 jaar was, kreeg hij zijn eerste grote tegenslag te verwerken toen zijn moeder overleed. Maar Willy zette door. De eerste stappen in het middelbaar zette hij aan het Sint-Maartenscollege in Lede. Daarna behaalde hij zijn diploma hoger secundair in het Schepperscollege in Wetteren. De legerdienst ging aan hem voorbij, enkele broers hadden zich al opgeofferd.

De wekelijkse bals in de gemeenten vierden in die tijd hun hoogdagen, ook in Wichelen waren die heel populair. Zo leerde Willy Monique Verbeke kennen tijdens de Wichelse Nachten in 1975. Op 3 oktober 1978 traden ze in het huwelijksbootje, ze kregen samen één zoon.

Bij een huwelijk moet je er de schoonouders ook bijnemen. Willy’s schoonvader, Marcel, was lid van de vrijwillige brandweer van Wichelen. Dankzij de vele roemrijke verhalen van Marcel, kreeg hij de brandweermicrobe te pakken. Zo werd Willy op 17 juli 1980 aangesteld als stagiair-brandweerman door de toenmalige gemeenteraad. Na een stage van 17 maanden en een positief verslag, werd hij op 22 december 1981 benoemd tot effectieve brandweerman.

Daar stopte het verhaal niet. Willy zag de noodzaak ervan in dat kennis de grondslag is om een goede brandweerman te zijn. Hij volgde de ene cursus na de andere en behaalde met succes heel wat brevetten aan de Provinciale Brandweerschool Oost-Vlaanderen:

 • ambulancier, de toenmalige 900, wat hij ook 3 jaar heeft uitgeoefend
 • in 1987 volgde hij de cursus brandweerman aan de PBO
 • de cursus onderofficier in 1989
 • vervolgens de cursus Adjudant in 1997
 • daarop volgend de cursus Onderluitenant in 1999
 • de cursus technicus-brandvoorkoming in 2001
 • in 2003 de cursus Dienstchef
 • en tot slot de cursus crisissituatiebeheerder in 2007

Zijn carrière bij de brandweer ging in stijgende graad. Hij werd korporaal in 1990, sergeant in 1993, onderluitenant in 2000, vervolgens werd hij in 2006 luitenant-dienstchef en op 1 januari 2015 werd hij kapitein-postoverste van de hulpverleningszone Zuid-Oost in Wichelen. Willy kreeg ook enkele eretekens, zo is hij ridder is de Orde van Leopold II en kreeg hij het burgerlijk ereteken 1ste klasse.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Opruimbeurt IJzermonding

OPRUIMBEURT NATUURRESERVAAT IJZERMONDING 


De jaarlijkse grote schoonmaak van het natuurreservaat De IJzermonding vindt plaats op zaterdag 4 april 2015.  Natuurpunt Westkust en het stadsbestuur Nieuwpoort slaan hiervoor de handen in elkaar en rekenen daarbij uiteraard ook op de handen van talrijke vrijwilligers! Wie houdt van zijn gemeente, de natuur en zijn medemens wordt verwacht aan de Halve Maanstraat om 9u30. Vergeet je handschoenen en laarzen niet.  We gaan er stevig invliegen, dus die zullen zeker van pas komen.  Over de middag wordt de innerlijke mens versterkt met  een broodmaaltijd en  warme soep.  INFO: cel milieu – T 058 22 44 51

 

!cid__5904C5147B97C846961C9D042FFE3F6E@Nieuwpoort.jpg

1kopie.jpg

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-15

Samen tegen zwerfvuil

Samen tegen zwerfvuil

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

2e ambulance Nieuwpoort

Moest je zich afvragen waar onze 2e ambulance nu staat, éwel als vervangwagen voor de 2e ambulance van Ieper.

Zo gaat het leven van den onze verder...

zie facebook

https://www.facebook.com/WSGfotografie?fref=nf

11050657_813059555435278_1572637578948099839_o.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zo red je een poes uit een hoge boom

Zo red je een poes uit een hoge boom

Print

Foto: BFM

Vorige afbeelding 1 / 5 Volgende afbeelding                                                                                                                                               
 
Schoten - De brandweer van Schoten werd in de nacht van zaterdag op zondag naar de Junolaan in Schoten gestuurd. De oproep ging over een kat die al enkele dagen aanhoudend zat te miauwen in een hoge boom.

De brandweermannen beslisten om zondagochtend terug te komen om de poes bij daglicht uit haar benarde situatie te redden, en de buren te verlossen van het miauw dat door merg en been ging.

Het gespecialiseerde reddingsteam ven de brandweer Kapellen verleende hierbij assistentie.

Een brandweerman kroop in de hoge boom naar de poes. Maar hoe dichter de redder bij de poes kwam, hoe hoger het beest kroop, tot het moment dat er geen takken meer waren.

Dan moest de poes zich gewonnen geven en kon ze in een zak veilig naar de begane grond gebracht worden.
Voorlopig blijft ze even opgesloten in een garage van de buren tot de eigenaar ze komt ophalen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-15

Storm - De Panne

Ook De Panne was in de weer ...

IMG_5221.jpg

IMG_5222.jpg

IMG_5228.jpg

IMG_5227.jpg

IMG_5256.jpg

IMG_5277.jpg

IMG_5238.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Storm - Oostduinkerke

Storm - Oostduinkerke

foto Patrick Dumortier

IMG_5205.jpg

IMG_5206.jpg

IMG_5207.jpg

IMG_5208.jpg

IMG_5219.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Storm

Vandaag was het toch wel iets onrustig aan de kust.

Verschillende korpsen van de Westkust op pad.

Nieuwpoort 29/03/2015

foto Patrick Dumortier

IMG_5171.jpg

IMG_5186.jpg

IMG_5197.jpg

IMG_5190.jpg

IMG_5191.jpg

IMG_5194.jpg

IMG_5185.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Weightwatchers

Misschien een goeie reclame voor de Weightwatchers

 

 Begin 2015.

DSC_1377-1.jpg

 

Eind maart 2015

luc maart.jpg

Er zit toch een verschil in van een paar kilootjes

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Dakbedekking waait weg van woonzorgcentrum “GODTSVELDE” te Kortemark

Dakbedekking waait weg van woonzorgcentrum “GODTSVELDE” te Kortemark
Het woonzorgcentrum Godtsvelde te Kortemark die volop in opbouw is liep zware schade op door hevige rukwinden van zondagnamiddag. De heel dakbedekking kon de stormwind niet weerstaan en kwam naar beneden.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Teken de petitie

Denk eraan, natuurschoon is ons grootste kapitaal, dus wees er zuinig op

Luc de pompier

 

Beste natuurvrienden,

 

Graag willen we jullie aandacht & steun vragen voor het volgende :

 

Op beleidsniveau zijn er een aantal ontwikkelingen aan de gang, die grote impact kunnen hebben op de nog weinige resterende natuur in West-Vlaanderen.

 

 1. De beloofde 500 ha natuurherstel aan de Leie ter compensatie van de infrastructuurwerken voor een verbeterde doorvaart wil men onder druk van landbouwers en landbouwersorganisaties terugschroeven naar slechts 300 ha.

Men beweert dat er immers geen draagvlak is voor 500 ha. 

Wij, natuurverenigingenwillen het tegendeel bewijzen met o.a. deze petitie op http://www.helpdeleie.be/

Al meer dan 3000 mensen ondertekenden.  Onderteken jij ze ook nog vandaag!  En stuur ook verder door naar andere natuurvrienden of zet ze op je facebookpagina!

 

 1. Nog dramatischer is wat men wil regelen via de uitvoeringsbesluiten van het nieuwe natuurdecreet. 

  Er zal o.a enkel nog steun zijn voor het natuurbeheer in de door Europa aangeduide gebieden.  Heel wat kleinere gebieden buiten deze zones  zullen uit de boot vallen.

  Net nu de biodiversiteit zich al op een kantelpunt bevindt en veel mensen al een tekort aan groen in hun buurt ervaren, is dit onaanvaardbaar.

  Teken daarom ook vandaag nog deze petitie van Natuurpunthttp://www.natuurpunt.be/petitie-red-de-natuur-je-buurt-nu-het-nog-kan  Maak er ook zoveel mogelijk publiciteit voor via jullie eigen kanalen. 

 

Als uitsmijter nog een actie waarmee je vereniging een kado kan kwinnen :

Jouw vereniging kan een vegetarische barbecue winnen verzorgd door La vie est belle !

Doe daarvoor mee aan de stickeractie van Boerderijen, geen Veefabrieken. https://www.facebook.com/events/766688993438495/

Vraag stickers aan bij het WMF-secretariaat : secretariaat@wmfkoepel.be

Kleef ze op een originele plaats en maak er een foto en deel via de facebookpagina van jouw vereniging.

Wie de meeste “vindikleuks” krijgt, wint de wedstrijd.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Katty De Wilde, Coördinator

West-Vlaamse Milieufederatie vzw

E   katty.de.wilde@wmfkoepel.be

T   050.707.107

www.wmfkoepel.be

F   www.facebook.com/wmfkoepel

 

De West-Vlaamse Milieufederatie vzw is de koepelorganisatie van meer dan 80 natuur- en milieuverenigingen, actief in West-Vlaanderen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

'Nieuwe metamorfose voor de Belgische kust: Torgengebouwen of groene oases, waar ligt de prioriteit?'

'Nieuwe metamorfose voor de Belgische kust: Torgengebouwen of groene oases, waar ligt de prioriteit?'

'Met het investeren in de bescherming van historische poldergraslanden vermijdt men een tweede betonnen klaagmuur in het hinterland', schrijft Pauline Van Bogaert in een pleidooi voor het behoud van de duinen aan de Belgische kust.

 

       

'Nieuwe metamorfose voor de Belgische kust: Torgengebouwen of groene oases, waar ligt de prioriteit?'

© Imageglobe

 

 

'De kust is een goudmijn die op ontginning wacht.' Het zijn de woorden van koning Leopold II halverwege de 19de eeuw. Fascinerend, maar vooral ontstemmend dat deze gevleugelde woorden nog steeds als muziek in de oren klinken bij bepaalde vastgoedmakelaars en lokale politici die zweren bij het afgezaagde "The sky is the limit"-deuntje. Dat onze kust het lelijke eendje van het Noordzeegebied is, geven ook deze vernuftige breinen toe. Nieuwe torengebouwen moeten onze zakdoekbrede kustlijn daarom opnieuw op de kaart zetten. Deze "prestigeprojecten" zouden zich volgens hun pleitbezorgers in een "oase van rust en groen" bevinden. Een klassieker uit de doos der dooddoeners. En wat moet men hier in godsnaam onder verstaan? Het eenzaam boompje op de megalomane betonnen privéparkings? Een beetje ernstig blijven alstublieft.

 

Dekmantel voor verse mortel

Op Radio 1 stelde architect Leo Van Broeck onlangs voor om de Atlantic Wall van afzichtelijke bouwsels met de grond gelijk te maken, te herinvesteren in hedendaagse hoogbouw en de gaten te dichten met duinvelden. Het herwaarderen van ons Vlaams klein duintje, vraagt om algemeen applaus. De vraag is echter of dit hoopvolle verhaal niet slechts een dekmantel is om opnieuw onze kust met verse mortel te overspoelen? Als men werkelijk de betonnen kakafonie wil afbreken ten voordele van nieuwe, nog hogere torengebouwen met "groene oases", waar ligt dan de prioriteit? Het algemeen belang is niet gediend met meer torens maar juist met minder. Veel minder. Geen. Zou het daarom niet beter zijn om de laatste open ruimtes aan de kust eindelijk van definitieve bescherming te voorzien?

Duinen al kleine dorre zandbakken

Laten we eens terugkeren naar het jaar 1993. De toekomst van ons gebetonneerd kustdecor vormde, verbazingwekkend genoeg, ook toen al een hete aardappel. Ondanks de verdienstelijke poging van de gewestplannen bleef de vooropgestelde bescherming van de duinen in realiteit immers dode letter. Het gebrekkig stedenbouwkundig beleid door de gemeentelijke overheid en het financieel enthousiasme van immobiliënmaatschappijen hadden van onze duinen kleine dorre zandbakken gemaakt. Verstoppertje en duinstratego spelen, werden wegens het gebrek aan natuurlijke flora, wel heel uitdagend voor kinderen.

 

 
'Nieuwe metamorfose voor de Belgische kust: Torgengebouwen of groene oases, waar ligt de prioriteit?'

 

 

"Trop is teveel!", meenden enkele vooruitziende volksvertegenwoordigers. Door de goedkeuring van het Duinendecreet, dat zich vertaalde in een streng bouwverbod, kregen de resterende kustduinen een vergaande decretale bescherming. Hoewel de inhoudelijke invulling van het beschermingsplan in realiteit op een moeizame bevalling uitliep, bleek dit Duinendecreet uniek in zijn soort. Door het opleggen van beperkingen inzake eigendomsrecht en het voeren van een offensief natuurbeleid werd ons "klein duintje" weer voor iedereen en tegelijk van niemand. Dat het decreet echter geen wondermiddel vormde voor alle wanpraktijken aan onze kust bleek duidelijk uit de lange lijst van achterpoortjes.

Door het in ijltempo gieten van betonplaten, het in versneld tempo antidateren van bouwvergunningen en het lamlendig juridisch getouwtrek, bleef de druk op het duingebied ook nadien groot. Het feit dat er vandaag nog steeds een bitsige twist heerst over de kustpolders, toont aan dat achteraf gezien misschien beter was gekozen voor een overkoepelend Kustdecreet, i.p.v. het beperkte Duinendecreet.

Nieuwe metaorfose

Net zoals in 1993 is er vandaag geen twijfel over de vraag waarom een nieuwe metamorfose van onze kust nodig is. Het is simpel: onze kust is lelijk. Veel minder eensgezindheid is er over hoe die make-over moet gebeuren en met welke middelen. Een geïntegreerde aanpak waarin de schaarste van de resterende duinen en kustpolders als gemeenschappelijke erfgoed centraal staat, lijkt een stap in de juiste richting. Een nieuw ruimtelijk beschermingsplan dat verantwoorde beslissingen op lager niveau genereert is essentieel. Uit het verleden blijkt immers dat het initiatief overlaten aan de gemeentebesturen waarin plaatselijke immobiliëngroepen sterk vertegenwoordigd zijn, onverantwoord is.

 

 

 
'Nieuwe metamorfose voor de Belgische kust: Torgengebouwen of groene oases, waar ligt de prioriteit?'

© Belga

 

Laten we ook niet vergeten dat het scheuren van kustpolders ondanks de acties van milieuverenigingen nog steeds gezwind en onverstoord verdergaat. Het polderdossier vertoefde jarenlang in de parlementaire vergeetput. De gevolgen daarvan zijn onomkeerbaar. De voorbij acht jaar is minstens 208 ha poldernatuur, of zo'n 300 voetbalvelden, onherroepelijk verloren gegaan. Het inplanten van wolkenkrabbers tot zelfvernietigende landschapsvreters is een zodanig risico dat een polderdecreet niet op zich kan laten wachten. Met het investeren in de bescherming van historische poldergraslanden speelt men op zeker en vermijdt men een tweede betonnen klaagmuur in het hinterland.

Parelmoervlinders en kiekendieven

Zou het tenslotte niet mooi en vooral democratischer zijn, mochten in de toekomst panoramische familiekiekjes in één van de nog niet afgegraven micro-duinen, vrij zijn van draaiende betonmolens, ijzeren kranen, banale parkings, en bovenal ridicule skyscrapers?

Een fladderend parelmoervlindertje of een voorbijvliegende kiekendief, is vanuit het architecturale "less is more" idee, misschien nog niet zo slecht als snapshot?

 

(Pauline Van Bogaert is Master in de Geschiedenis (UGent). Haar thesis schreef ze over de wettelijke bescherming van de duinen door middel van het Duinendecreet.)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer brommer

Na mijn brandweerfiets nu de brandweer solex

undefined

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zon

We zitten wel in zomeruur, maar we hebben dringend nood aan zon en warmte....

strand.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kaas-en bieravond jeugdbrandweer Poperinge

Kaas-en bieravond jeugdbrandweer Poperinge

                           

De jeugdbrandweer Poperinge pakt na 4 geslaagde edities op zaterdag 4 april om 17.30 u. opnieuw uit met een kaas- en bieravond in de brandweerkazerne (Doornstraat 45 te Poperinge). Deelnemers betalen 14 euro en krijgen hiervoor drie keer 15 cl bier, boterhammen , kaas , hesp en paté a volonte. Dit jaar hebben we naast ons eigen PYRENE blond ook het nieuwe eigen Pyrene bruin. Enkel op deze avond te verkrijgen !!!
Kinderen jonger dan twaalf jaar betalen 7 euro. Voor de jeugd en voor mensen die geen alcohol drinken, is er frisdrank voorzien.

Wie de avond zelf niet aanwezig kan zijn, kan kiezen voor afhaling of thuisbezorging. Dit jaar mooi ingepakt in kartonnen doos ! Dus alles is mogelijk.
Voor de aanwezige jeugd, is er de nodige indooranimatie voorzien. Onder meer een heus springkasteel.

Wie het liever wat rustiger heeft en op z'n gemak wil genieten is er VIP - LOUNGE ruimte waar er een All -in formule voorzien is .

Met deze organisatie zamelen de vrijwilligers geld in om de jeugdbrandweer voor de jonge leden gratis te houden.
Hopelijk kom je met je familie of vrienden de gezellige sfeer proeven.

Door het jaarlijkse succes is de boodschap dringend kaarten te bestellen want volzet is volzet.

Dit kan via 0475/746009 of via email.
Jeugdbrandweer@poperinge.be

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Familie Gunst

Weer of geen weer, daar gaan we weer.

Een jaarlijkse traditie dat de broers en zussen Gunst op stap gaan.

Dit kan alleen maar de familieband versterken.

gunst 1.jpg

Gunst 2.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

zomeruur

Ben je het niet vergeten

zomeruur.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Huisdieren mogen niet mee...?7

Toch dieronvriendelijk...Huisdieren mogen niet mee...

1619367_800628926657080_2430015929718591512_n.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kans op ziekte van Lyme door tekenbeet toegenomen

Kans op ziekte van Lyme door tekenbeet toegenomen

Print Corrigeer

Kans op ziekte van Lyme door tekenbeet toegenomen

Foto: BELGAIMAGE   

                       

 
 

De kans om de ziekte van Lyme te krijgen door een tekenbeet, is de laatste jaren toegenomen. Dat zegt Maxime Madder van het Tropisch Instituut.

Het aantal teken in ons land is de voorbije jaren toegenomen. In vergelijking met 10 jaar geleden, zijn er nu twee tot drie keer meer teken. Het risico op besmetting is daardoor ook gestegen.

Dat er nu meer teken zijn, ligt onder andere aan de opwarming van de aarde. Doordat het weer warmer is, worden er bijvoorbeeld meer vruchten gevormd aan de bomen. Dat is voedsel voor de gastheren van teken, zoals muizen of andere knaagdieren. ‘Daarnaast is er ook een toename in het aantal everzwijnen in ons land, en die zijn de ideale gastheer voor volwassen teken’, zegt Madder aan Canvas voor Panorama. ‘Er zijn dus veel meer gastheren voor de larven van teken en er zijn ook meer gastheren voor de volwassen teken. Dat maakt het voor teken veel makkelijker om zich voort te planten.’

Daarbij komt ook nog dat de voorbije winters relatief warm waren. ‘Teken kunnen zich daardoor langer ontwikkelen. Een levenscyclus die normaal 5 jaar duurt, kan daardoor gereduceerd worden tot 3 of zelfs 2 jaar.’

Piek in lente en najaar

Nu de lente weer begonnen is, is het weer uitkijken naar teken. ‘Ze komen voor van vroeg in de lente. Tot de zomer is er een piek. In de zomer zijn er, omwille van het drogere weer, minder teken. In het najaar is er weer een piek, en die blijft dan aanhouden tot de temperaturen weer onder de 10 graden duiken.’

Infectieziekte

De ziekte van Lyme is een infectieziekte veroorzaakt door de besmetting met de Borrelia-bacterie die wordt overgedragen door teken. Bij de helft van de mensen die besmet raken met Borrelia zal het lichaam de bacterie op eigen kracht succesvol bestrijden. Die groep zal niet ziek worden. De sporen van de strijd tegen de bacterie, de antilichamen, kunnen wel heel hun leven in het bloed worden teruggevonden. De andere helft van de besmette personen zal wél symptomen vertonen. Het gaat dan vaak om een rode kring op de huid rond de tekenbeet. Als artsen die huidreactie opmerken, schrijven ze meteen antibiotica voor. De patiënt zal volledig genezen en hoeft geen latere problemen te vrezen. De ziekte is dus meestal een goed behandelbare en eenvoudig te voorkomen aandoening.

Maar het komt ook voor dat er complicaties zijn die uiteindelijk voor een chronische vorm van de ziekte kunnen zorgen. Dat kan uiteindelijk leiden tot blijvende invaliditeit.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Als het alarm afgaat

Als het alarm afgaat


moet de brandweerman/vrouw al zijn/haar activiteiten direct staken. Een paar
minuten waarin allerlei andere dingen hadden kunnen plaatsvind...en.

Dat die vrijwilligers met
zo’n zes minuten na de melding bij u op de stoep staan is eigenlijk een klein
mirakel. Wat er in die zes minuten gebeurt is nauwelijks bekend bij niet-brandweermensen.
Het zijn de zes minuten tussen het afgaan van de alarmontvanger en het in je
uitrukkleding klaar staan voor actie. In die zes minuten zit een flink aantal
rijminuten om heelhuids – via drempels, straatjuwelen en rotondes, al dan niet
in de spits? van je werk of van thuis op de kazerne en de onheilsplek te komen.

In die paar minuten worden:

Halve maaltijden naar binnengepropt als je nog aan tafel zit.

Slaap uit je ogen gewreven als je in diepe rust bent.

In recordtempo afgedroogd als je staat te douchen.

Huwelijkse plichten tot een abrupt einde gebracht als je eens een avondje
met z’n twee√´n bent.

Boodschappenkarren aan de zijkant geduwd, waarbij moeders meestal achtergelaten
wordt.

Kinderen van schoot gehaald als je teletubbies zit te kijken.

Kleine en grote boodschappen afgeknepen als je rustig op de pot de krant
aan het lezen bent.

Autosleutels gezocht? die je normaal altijd op een vaste plaats hebt
liggen.

Sprintjes getrokken terwijl je anders een broertje dood hebt aan hardlopen.

Vergeefs op de wekker gemept omdat je maar niet wil geloven dat het
al zo laat is.

De kleren die je kunt vinden aangetrokken (soms heel bizar).

Een plas gepleegd omdat je daar altijd last van hebt als de pieper gaat.

De visite achtergelaten, ook als het wel gezellig is.

En natuurlijk,je werk in de steek laten, uiteraard net als je druk bent.

Desondanks zegt men vaak van de brandweer dat ze laat komt. Dat is ook zo!
Zouden we op tijd zijn, dan waren we getuige van het ontstaan van een brand.
Dan zouden we misschien kunnen voorkomen dat een schoorsteen van een huis waait,
een kelder onderloopt, een vat met chemicaliën lek raakt of dat die ene
auto tegen de boom rijdt.

Om te zorgen dat we toch zo ‘op tijd mogelijk’ arriveren op de plek des onheil
is een snelle melding van groot belang.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

19 gewonden bij explosie in New York, Belgisch restaurant verwoest

19 gewonden bij explosie in New York, Belgisch restaurant verwoest

27-03-15, 01.37u- Bron: Belga, reuters, ANP, ABC, VTM

Minstens negentien personen zijn gisteren gewond geraakt bij een ontploffing en een hevige brand die daarop volgde in hartje New York. Vier personen zijn er erg aan toe. Vermoedelijk gaat het om een gasexplosie. Het bekende Belgische restaurant Pommes Frites werd verwoest. Er wordt volgens de Amerikaanse politie niemand vermist na een explosie in een appartementencomplex in New York.

 

Volgens de autoriteiten zijn er negentien mensen gewond geraakt, van wie vier ernstig gewond. Burgemeester Bill de Blasio van New York had het eerder over twaalf gewonden, van wie drie in kritieke toestand. Volgens de New York Times zijn er vier brandweermannen onder de gewonden, maar vallen hun verwondingen mee.

Twee van de slachtoffers zijn zwaar verbrand, een andere werd weggeblazen door de explosie. Een woordvoerder van de brandweer zegt dat 250 brandweermannen in de vooravond nog altijd het vuur aan het blussen zijn in de wijk East Village, op het eiland Manhattan.

De explosie vond volgens de brandweer plaats op de twee onderste verdiepingen van het gebouw gelegen op nr. 125 van Second Avenue, in de trendy wijk East Village in het zuidoosten van Manhattan. Twee gebouwen, 121 en 123 Second Avenue, zijn ingestort, twee andere zijn zwaar beschadigd. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, zegt dat de explosie veroorzaakt werd door werkzaamheden aan de water- en gasleidingen in de straat.

Pommes Frites, een bekend Belgisch restaurant, is gelegen op 123 Second Avenue. Het gebouw is ingestort en op beelden die de brandweer op Twitter heeft gepost is te zien dat er weinig meer overblijft dan wat puin waaruit een dikke rookpluim opstijgt.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Tekort aan vrijwilligers 'doodsteek' voor brandweer

 
 
 
 
 
     
        
 

Tekort aan vrijwilligers 'doodsteek' voor brandweer

BENNEKOM - Het wordt steeds moeilijker voor de brandweer om vrijwilligers te vinden. Dat is een probleem, want ongeveer 80 procent van de brandweermensen bestaat uit vrijwilligers. 

 

'Vroeger hadden we wachtlijsten, dat is niet meer zo', vertelt Michel Kamphuis van Veiligheidsregio Gelderland-Midden. 'Dit kan absoluut een groot probleem worden.'

Daarom proberen brandweerposten op allerlei manieren nieuwe vrijwilligers te werven. Bennekom organiseerde donderdagavond een speciale bijeenkomst voor geïnteresseerden. De post telt momenteel 12 vrijwilligers, maar heeft er eigenlijk 18 nodig.

'We hopen dat deze bijeenkomst nieuwe vrijwilligers oplevert', zegt ploegcommandant Herman Jansen. Hij kan zich geen brandweer zonder vrijwilligers voorstellen. 'Dat zou de doodsteek van de brandweer zijn.'

Dat het vinden van nieuwe vrijwilligers zo moeilijk is, komt volgens Kamphuis vooral door de sociale verplichtingen die mensen hebben. 'Zwemles, voetbaltraining of helpen in de zorg. De agenda is aardig vol met andere zaken. En de brandweer kost flink wat tijd: je volgt een opleiding en moet beschikbaar zijn bij nacht en ontij.'

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-15

Grote rampoefening op grens België en Nederland

Grote rampoefening op grens België en Nederland

Marnik Aerts
In Baarle Hertog en Baarle Nassau, respectievelijk in België en Nederland, is een grootschalige en grensoverschrijdende rampoefening gehouden. Volgens het scenario komt op de landsgrens een groot aantal auto’s met elkaar in botsing. Door de aanrijding ontstaan aan beide zijden meerdere kopstaartaanrijdingen, waarbij een groot aantal mensen gewond en bekneld raken. In totaal zijn 200 mensen voor de oefening op de been gebracht. (Bron: Marnik Aerts)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

West-Vlamingen bouwen nieuw 'Nieuwpoort' aan Baltische kust in Polen

West-Vlamingen bouwen nieuw 'Nieuwpoort' aan Baltische kust in Polen

vrijdag 27 maart 2015 om 13u16

Pittem - Peter Taffeiren uit Knokke bouwt in het Noord-Poolse Darlowo 1.500 luxeflats met zicht op zee. Het gaat om een investeringsproject van 160 miljoen euro.

 

In het noorden van Polen komt een kopie van onze badstad Nieuwpoort. (GF)

In het noorden van Polen komt een kopie van onze badstad Nieuwpoort. (GF)

Knokkenaar Peter Taffeiren kon van de week aan de Baltische kust de hand schudden van Bruno Lambrecht, vertegenwoordiger van de Belgische bouwgroep CFE in Polen. De bezegeling van zeven jaar hard labeur en ongeveer 200 reizen over en weer tussen West-Vlaanderen en het noorden van Polen. De West-Vlaamse projectontwikkelaar vergelijkt het project met een soort van nieuw Nieuwpoort dat hij er gaat bouwen.

Deze week gaan de eerste spadesteken de grond in. Tegen uiterlijk najaar 2016 moeten de eerste 350 van de 1.500 luxeflats wind- en waterdicht opgeleverd worden. In 2017 gebeurt dan de effectieve oplevering van het eerste lot. Aan de andere kant van de havengeul, en net achter een idyllisch en eindeloos uitgestrekt strand, zullen er de komende jaren nog eens bijna 1.200 flats neergezet worden. In een latere fase is er sprake van een heus nieuw kustdorp met alles erop en eraan.

Baltische kust

Met zijn firma POC uit Pittem lag Peter Taffeiren als projectontwikkelaar mee aan de basis van enkele tientallen vastgoeddossiers aan onze Belgische kust. “Maar op een dag realiseerde ik me dat de Belgische kust met haar 67 kilometer ook haar limieten heeft”, zegt hij. “Vandaar de idee om ook eens elders te gaan kijken. Door Vlamingen die in Noord-Polen wonen en ook bezig zijn met vastgoed, kwam ik bij de Baltische kust terecht. Honderden kilometers lange stranden en natuur en een klimaat dat zeker niet slechter is dan het onze.”

Alles samen heeft POC in het Poolse Darlowo om en bij de 2ha grond verworven, waarop de komende jaren 100.000 vierkante meter bebouwde oppervlakte ontwikkeld wordt. POC werkt voor het project samen met de bouwfirma CFE Polska (een filiaal van het Belgische CFE, red.) en met het Knokse architectenbureau Arcas Groep.

(KC)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-15

Grijze zeehond

Vrijdag 27 maart 2015 -  Nieuwpoort.

Jonge grijze gezonde zeehond aan het rusten op het strand te Nieuwpoort.

Een grijze zeehond komt niet zoveel voor aan onze kust en zeker niet de jongen.

Misschien toch wel enkele kilootjes te mager.

1.jpg

3.jpg

4a.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerkazerne van Zwevegem wordt schoolrefter

Brandweerkazerne van Zwevegem wordt schoolrefter

donderdag 26 maart 2015 om 20u54

Zwevegem - Door de sloop van de feesthal zullen zo’n 150 leerlingen van de Parkschool, binnenkort voor meer dan een jaar hun middagmaal moeten eten in de brandweerkazerne. Turnen zal in de site Sint-Paulus gebeuren.

De brandweerkazerne van Zwevegem

De brandweerkazerne van Zwevegem

Binnen enkele weken begint de sloop van de feesthal in de Kouterstraat. Daar komt immers de nieuwe school die de huidige Parkschool moet vervangen.

Door die afbraak ontstaan wel enkele praktische problemen. Zo diende men op zoek te gaan naar een nieuwe plaats waar de kinderen hun middagmaal kunnen gebruiken. Deze werd gevonden in de nabijgelegen brandweerkazerne. Daar zal de vergaderruimte de functie van refter krijgen. De oefenkoer zal dienst doen als speelplaats.

Wel zijn er nog enkele problemen met de sanitaire voorzieningen die ontoereikend zijn en eigenlijk wel aan vernieuwing toe zijn. De verantwoordelijke schepen, Johan Rollez (NVA) zegt dat men momenteel de noden aan het onderzoeken was, en hij hoopte tegen september ‘een stuk verder’ te staan.

Ander probleem zijn de turnlessen die in de feesthal doorgingen. De leerlingen moeten nu uitwijken naar de zaal van de vroegere Sint-Pauluskerk op de Europawijk. De naschoolse opvang, waar men ook al in de feesthal terecht kon, zal verhuizen naar de Kouterschool.

(GVH)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-15

Natuurverenigingen starten petitie om lokale natuur te redden

Voorstellen nieuw natuurbeleid zijn onaanvaardbaar

 
 
 
De Liereman

De Vlaamse administratie wil de aankoop en het beheer van natuurgebieden drastisch hervormen. Maar de plannen die nu voorliggen, betekenen de doodsteek voor de huidige aanpak van erkende natuurgebieden en van het aankopen van lokale, kleinere gebieden door afdelingen en beheerteams. Natuurpunt verzet zich hier hevig tegen en rekent erop dat minister Schauvliege de voorstellen radicaal omgooit.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |